Shutterstock

Analyse Akkerbouw

Bijna heel Europa kan wel een regenbui gebruiken

27 Mei 2022 - Jesse Torringa

Niet alleen in Nederland maar in meerdere delen van Europa steekt droogte de kop op. De opbrengstprognoses van wintergewassen in Europa worden hierdoor naar beneden gesteld, maar lopen nog wel nipt voor op het vijfjarige gemiddelde. Een aanzienlijke hoeveelheid neerslag is noodzakelijk de komende tijd om het huidige opbrengstpotentieel te behouden.

Het weer in Europa werd de afgelopen tijd gekenmerkt door drogere omstandigheden dan normaal gesproken. Daarnaast viel de temperatuur ook lager uit dan normaal gesproken in bepaalde regio's wat effect had op de ontwikkeling van het gewas. Dat komt naar voren in de mei-editie van het Mars-bulletin van de Europese Unie.

Granen maar heel gemiddeld
Door de milde winter en relatief snelle start van de lente kwamen de granen goed uit de startblokken. Inmiddels heeft het gebrek aan neerslag de opbrengstprognoses iets naar beneden gebracht waardoor de granen maar een minimale plus laten zien op het vijfjarig gemiddelde. De opbrengstprognose voor wintertarwe komt uit op 5,7 ton per hectare en ligt 1,4% hoger. Wintergerst komt met 4,9 ton ook maar 1,0% hoger uit op het vijfjarig gemiddelde. Wat betreft de pas gezaaide gewassen zoals maïs en zomergerst is er ook een voorspelling gedaan. De zaai is in de meeste gevallen goed verlopen, hoewel in enkele gevallen droogte maar met name de lagere temperatuur de ontwikkeling stoorde. Echter hebben de jonge scheuten door de hogere temperatuur vanaf mei zich goed kunnen herstellen. Volgens de opbrengstprognose stevent maïs hierdoor af op hetzelfde cijfer als het langjarige gemiddelde van 7,9 ton per hectare. De andere zomergewassen noteren ook een minimale plus.

Droogte in Europa
In West-Europa hebben vrijwel alle landen te maken met een serieus neerslagtekort. Dit komt niet alleen door minder neerslag maar ook de hogere temperaturen waar met name Spanje en Frankrijk mee te maken hadden. In de meeste gevallen leidde dit tot minimale schade aan het gewas en kan alles goed herstellen als er de komende tijd neerslag valt. De droogte is echter in centraal Frankrijk wel kritiek en ook centraal Spanje hebben de gewassen te leiden. In het zuiden en oosten van Spanje aan de kust is juist een neerslagoverschot gemeten. Dit bemoeilijkt onder meer de oogst van de vroege aardappelen. Italië heeft in april eindelijk de neerslag ontvangen waar het zo lang op wachtte maar de huidige weersvoorspelling zal de zorgen over droogte snel terugbrengen.

In meerdere landen in Oost-Europa maar ook in Polen heerste lange tijd een lagere temperatuur die gepaard ging met droogte. De zaaicampagne verliep naar behoren maar de mindere weersomstandigheden vertraagde het kiemingsproces en zorgde voor een onregelmatige opkomst. De weersomstandigheden vallen sinds het tweede deel van mei echter een stuk positiever uit voor de groei van gewassen in dit deel van Europa.

Suikerbieten en aardappelen
Het zaaien en aardappelpoten is nog maar pas achter de rug, maar op basis van de huidige stand van het gewas en de weersvoorspellingen wordt er wel een opbrengstprognose gedaan. De suikerbieten hadden het lastig door de kou aan het begin, maar hebben zich goed weten te herstellen na het groeizame weer in West-Europa. 

Het aardappelpoten verliep volgens plan. Boeren zijn nadat de temperatuur toenam in april volop gaan planten. Net zoals in Nederland maakten boeren die de mogelijkheid hadden te beregenen daar optimaal gebruik van toen droogte om de hoek kwam. Door de laatste weersvoorspelling, en dan met name de neerslag en hogere temperatuur, plussen de aardappelen volgens de opbrengstprognose met 5,9% tegenover het vijfjarig gemiddelde tot 35.9 ton per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Vrije teler verdient goud, buiten verwerkers om

Analyse Granen & Grondstof

Signalen zijn niet eenduidig op de granenmarkt

Analyse Granen & Grondstof

China en Brazilië geven een signaal af aan Trump

Analyse Granen & Grondstof

Russische boeren zien geen brood in wintertarwe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden