Er valt veel over Donald Trump te zeggen, maar saai is hij in elk geval niet. Nu duidelijk is dat er niet direct importheffingen ingevoerd worden, ging er een zucht van opluchting door de Amerikaanse markt. Buiten Amerika gebeurde er ook genoeg. Egypte is aan de markt voor tarwe en er klinken kritische geluiden over de Europese exportcijfers. In Zuid-Amerika geeft het weer steun aan soja.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 hoger op €231,25 per ton. Op de CBoT zette tarwe ook een flinke stap en sloot 3,7% hoger op $5.58¾ per bushel. Soja volgde redelijk in het spoor van tarwe met een plus van 3,2% naar $10.67¼ per bushel. Maïs sloot ook in het groen, maar met 1,2% naar $4.90 per bushel bleef de stijging van maïs net wat beperkter.
Dat Trump niet op zijn eerste dag in het Witte Huis invoerheffingen heeft ingevoerd maar eerst de bestaande handelsakkoorden tegen het licht wil houden, gaf de granenmarkt op de eerste handelssessie na een lang weekend in de VS steun. Tarwe kreeg daarbij nog eens extra steun nu Trump het 'Fase 1 handelsverdrag' van januari 2020 uit de kast haalt. In die overeenkomst ging China ermee akkoord om $200 miljard aan extra goederen en diensten uit de VS te importeren over een periode van twee jaar. China zou ook barrières wegnemen voor de export voor onder meer vlees, zuivel, veevoer en biotechnologie. China heeft zich niet aan de afspraken gehouden en importeerde 57% van de toegezegde $200 miljard. Na het bekrachtigen van het verdrag importeerde China in seizoen 2020/21 9 miljoen ton tarwe uit de VS. Dat was de grootste import in 25 jaar.
Kou in de VS en een gebrek aan sneeuw op de zuidelijke prairies heeft volgens lokale bronnen vrijwel zeker schade veroorzaakt in de wintertarwe. Tot in het zuiden van Kansas en een deel van Oklahoma zakte het kwik tot min 20 graden Celsius. Hoe groot de schade precies is zal later duidelijk worden. Het duurt al snel een paar weken voor duidelijk wordt of de tarwe het definitief laat afweten.
Egypte aan de markt voor tarwe
Ander bullish nieuws voor de tarwemarkt kwam uit Egypte. Het Egyptische staatsinkoop bedrijf Mostakbal Misr (de opvolger van Gasc) heeft volgens verschillende bronnen een significant volume Russische tarwe gekocht voor levering januari en februari. Precieze details omtrent volume en prijs zijn niet bekendgemaakt. Naar de haven van Novorossiejsk zijn schepen onderweg met bij elkaar ruim 250.000 ton laadvermogen. Dat zal niet allemaal naar Egypte gaan maar het geeft wel een indicatie dat Egypte geen kleine order heeft geplaatst volgens sommige analisten.
De EU heeft dit seizoen tot en met 19 januari 11,74 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 37% minder vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen. De kritiek op de Europese exportcijfers zwelt wel aan. Sinds exportseizoen 2023/24 ontbreken de exportcijfers van Bulgarije en Ierland in het overzicht van de Europese Commissie. Sinds begin 2024 zijn de cijfers voor Frankrijk niet compleet en sinds zeven weken zijn ook de cijfers voor Italië niet volledig. Complete exportcijfers lijken geen prioriteit te hebben in Brussel.
Weer perikelen in Zuid-Amerika
Soja kreeg steun van berichten uit Zuid-Amerika. De afgelopen dagen is er onvoldoende regen gevallen in de belangrijke landbouwregio's van Argentinië. Dat stelt althans de graanbeurs van Rosario nadat de analisten eerder al de opbrengstprognose verlaagde door het warme en droge weer. In Brazilië zorgt regen dan weer voor problemen met de oogst van soja. Volgens Agrural is 1,7% van het areaal soja geoogst tegen 6% vorig jaar deze tijd. Het geoogste areaal is het kleinste sinds 2021. Onder andere in de belangrijke soja staat Mato Grosso loopt de oogst vertraging op. De regen is ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de soja.
Met het lage tempo van de sojaoogst loopt ook het zaaien van maïs als volgteelt vertraging op. 0,3% van het areaal tweede teelt maïs is gezaaid volgens AgRural. Vorig jaar was 4,9% maïs gezaaid. De oogst van eerste teelt maïs is tot 4,1% gevorderd tegen 7,9% vorig seizoen.