De Duitse aardappelverwerkers die zijn verenigd in het 'Bundesverband der Obst-, Gemüse- und Kartoffelverarbeiter' (BOGK) maken zich zorgen over de dramatische prijsstijgingen in de grondstof- en toeleveringsketen. Vooral de knelpunten in de logistiek en de energievoorziening baart hen zorgen.
Landbouwgrondstoffen bereiken historisch hoge prijzen, stelt Horst-Peter Karos, directeur van de BOGK. Eén van de redenen hiervoor is de forse stijging, tot wel 100%, van energieprijs, schrijft de BOGK in een bericht. Dat resulteert in een prijsverhoging van daarmee samenhangende producten, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Daar komen de aanhoudende weersrisico's en knelpunten in de bevoorrading bij die ook een uitdaging vormen voor de aardappelverwerkers. Dat heeft niet alleen effect op de aardappelmarkt, maar ook op andere grondstoffen, van verpakkingen tot koolzaad- of zonnebloemolie.
Kosten doorberekenen aan handel en consument
Daarnaast zijn de vrachtkosten explosief gestegen. Dat is deels veroorzaakt door corona gerelateerde maatregelen waardoor logistieke ketens ontregeld zijn. Maar volgens Karos is er ook een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. BOGK gaat er vanuit dat de huidige gespannen situatie de aardappelverwerkende industrie ook na 2022 nog zal plagen. Het gevolg is volgens Karos dat de verwerkers de stijgende kosten zullen moeten doorberekenen aan de levensmiddelhandel en uiteindelijk aan de consument.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896236/duitse-verwerkers-uiten-zorg-over-gespannen-markt]Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt[/url]
Dat heeft dhr Karos goed vertaald dat dit het gevolg is van stijgende kosten alles zal worden doorberekend...gevolg vanaf heden dat de aardappeltelers de gestegen kosten ook zal doorberekenen aan de afnemer/ verwerkende industrie..Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896236/duitse-verwerkers-uiten-zorg-over-gespannen-markt]Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt[/url]