Voor verdere verduurzaming van de landbouw moeten genetische modificatie technieken (GMO) worden toegestaan – ook in de biologische landbouw. Die oproep doet een groep internationale wetenschappers in het tijdschrift Trends in Plant Science.
De groep bestaat onder andere uit wetenschappers verbonden aan de Wageningen Universiteit, de Universiteit van Bayreuth in Duitsland en de Universiteit van California in de VS.
In mei 2020 presenteerde de Europese Commissie haar Farm-to-Fork- strategie (F2F), dat onderdeel is van de Europese Green Deal. Het doel is om de agrarische sector verder te verduurzamen. In de plannen moet het areaal waarop biologisch geteeld worden uitgebreid tot 25% van de Europese landbouwgrond in 2030. Volgens de groep van wetenschappers is het allerminst zeker dat onder de huidige Europese wetgeving de landbouw daarmee daadwerkelijk verder verduurzaamt.
Nieuwe technieken vaak verboden
Diverse toepassingen van nieuwe biotechnologie zijn ernstig beperkt of zelfs verboden in de EU. Versoepeling van de huidige wetgeving is nodig zodat deze nieuwe technieken ook in de EU gebruikt mogen worden, stellen de wetenschappers. Als dat niet gebeurt, kan de uitbreiding van het biologische areaal wel eens contraproductief uitpakken. De voedselproductie wordt minder duurzaam in plaats van duurzamer.
De productie van biologische bedrijven ligt volgens de onderzoekers circa 20% à 25% lager per hectare dan bij de gangbare boeren. Een uitbreiding van het biologische areaal heeft ongewilde effecten op het landgebruik. Er is meer grond nodig om tot dezelfde productie te komen. De kans bestaat dat meer bossen, moerassen en andere natuurgebieden worden ontgonnen om aan de vraag te blijven voldoen. Dat hoeft niet alleen in de EU te gebeuren, maar ook in andere delen van de wereld via de import van voedsel.
Biologische landbouw kent ook enkele milieuproblemen. Zo wijzen de onderzoekers erop dat vooral in de aardappelteelt en bij enkele tuinbouwgewassen veel voorkomende schimmels alleen bestreden kunnen worden met giftige op koper gebaseerde middelen. Sommige schadelijke insecten kunnen alleen bestreden worden met breedwerkende biologische middelen. Die zijn schadelijk voor bijen en andere insecten die niet specifiek bestreden worden.
Techniek kan helpen
Nieuwe biotechnologische veredelingstechnieken zoals CRISPR-Cas kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de negatieve bijeffecten van biologische landbouw. Resistente en robuuste gewassen kunnen volgens de onderzoekers met de nieuwe technieken gerichter en sneller ontwikkeld worden.
Het stimuleren van biologische landbouw en tegelijkertijd blijven beperken en/of verbieden van nieuwe technologische innovaties, staat volgens de onderzoekers op gespannen voet met elkaar. Deze zouden elkaar juist moeten versterken, bepleiten ze.
Het wetenschappelijke artikel is hier te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.