Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

'Werk maken van landbouw met minder chemie'

27 Februari 2020 - Jeannet Pennings - 7 reacties

Een landbouw zonder chemie is mooi, maar we moeten eerst werk maken van een landbouw met minder chemie. Die boodschap had europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks donderdag 27 februari tijdens het jaarcongres van Foodlog. ‘De afgelopen 10 jaar is er amper verbetering te zien in het middelengebruik in Europa.’

De kanttekening die Eickhout daar direct bij plaatst, is dat er nauwelijks betrouwbare data voorhanden is als het gaat om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Hij moet het doen met een grafiek over de verkochte kilo’s in de afgelopen jaren. Maar één ding is duidelijk: die grafiek laat helaas geen dalende lijn zien. “Dáár moeten we eerst werk van maken.”

Geen harde eis
Belangrijke oorzaak volgens de Europarlementariër is het Europese landbouwbeleid (GLB) van de afgelopen jaren. “Daarin is geïntegreerde gewasbescherming (IPM) geen harde vergroeningseis geweest.” En dus is er volgens hem geen verbetering in het chemiegebruik te zien. “De vraag is hoe we dat gaan verbeteren? Ik heb het gevoel dat we allemaal hetzelfde willen, maar het nog niet eens zijn over hoe daar te komen.” 

Daarmee nam Eickhout een voorsprong op de discussie die later tijdens het congres gevoerd zal worden over de vraag of de Europese Verordening Gewasbeschermingsmiddelen (1107) opengebroken moet worden. Dit om een versnelde toelating van groene middelen te bewerkstelligen.

Meer impulsen
Voor Eickhout geldt dat chemie een laatste redmiddel moet zijn. Maatregelen als gewasrotatie, monitoring en mechanisch bestrijding moeten voorrang krijgen. “Ik zou willen zien dat IPM echt vorm krijgt in Europa. En dat we daarmee het gebruik van chemie terugdringen. Het zou er tevens voor zorgen dat de vraag naar groene middelen daadwerkelijk toeneemt. Dan ontstaan er ook meer impulsen om het toelatingsbeleid te versoepelen.”

Het nieuwe landbouwbeleid (2020-2027) zoals dat nu is voorgesteld is volgens Eickhout nog te weinig ambitieus als het gaat om vergroening. Hij vreest een kloof met de ambities zoals gesteld in de Green Deal. “Er moeten duidelijke vereisten komen voor toepassing van IPM.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
drent 27 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886010/werk-maken-van-landbouw-met-minder-chemie]'Werk maken van landbouw met minder chemie'[/url]
als ze nu eens beginnen met afschaffen van de onderzaai bij mais en de verplichte vergroening na een hoofdgewas dan zou er al een aanmerkelijk vermindering van chemische middelen plaats vinden echter is de regelgeving nogal vaak tegenstrijdig
Abonnee
noorderling 27 Februari 2020
Vroeger had je een gratis voorlichter die adviseerde wat er gespoten moest worden. door commercialisering hebben we nu adviseurs van de leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen. Deze adviseurs hebben de opdracht zoveel mogelijk te verkopen.
Als deze koppeling zo blijft, dan zal er nooit een advies komen waarbij zo weinig mogelijk chemie gespoten wordt.
De oplossing licht in het verleden, maak de adviseur weer gratis en onafhankelijk van de leverancier.
petatje 27 Februari 2020
Ja beste Noorderling helemaal mee eens. Eind 80er jaren was er voedsel zat en er moest bezuinigd worden volgens de toenmalige overheid. Alles moest aan de vrije markt overgelaten worden.
Het resultaat is duidelijk, de handel maakt omzetprognoses gerelateerd aan arealen bij hun klanten, koopt daar op in, en wat er ingekocht is moet natuurlijk verkocht, daar heb je je 'adviseurs' voor. Sindsdien geloven we bijvoorbeeld, dat overal glyfosaat op moet voor het zaaien of planten en moeten we de tarwe standaard minimaal 3x met fungicides behandelen want resistente rassen brengen geen geld in het laatje voor de adviseurs.
tot hier en niet verder 28 Februari 2020
Ik krijg nogal wat advies van de afnemer van mijn producten, is al een stuk onafhankelijker, vroeger was dit ook met de medicijnen van het vee losgekoppeld omdat het helemaal iemand anders deed die er geen belang bij had, maar ook al weer door de overheid onmogelijk gemaakt, wat zijn ze daar in den haag toch slecht bezig
Cagri 28 Februari 2020
Cijfermateriaal op basis van verkochte kilo’s, natuurlijk zie je dan geen daling, vroeger spoot je in twee keer bieten proper of in een keer een ziekte kapot, nu met de vermindering van de actieve stof in een product of die groene producten kun je blijven spuiten om hetzelfde resultaat te bekomen. Ze zouden de hoeveelheden effectief werkzame stof moeten bekijken.


peer 28 Februari 2020
heb even in mijn spuitboekje van1980 gekeken toen spoot ik 3 liter betanal en 2 tramat in een keer en daarna 2l olie plus 2 goltix in een keer dat is net zo veel als ik nu doe tot iets minder. spuit nu wel mijn bieten tegen schimmels dat deed ik niet in de jaren 80
Wim 28 Februari 2020
Ja Bas dat is niet zo moeilijk te begrijpen waarom er bijna geen IPM mogelijk is, geen alternatieve middelen, onvoldoende resistentie rassen en geen financiële meer opbrengst bij hogere kosten. Middelen kost nog 10 jaar, resistente rassen nog 15 als ze ondertussen niet weer doorbroken worden en grootgrutters met een meerprijs zal hem ook niet worden als iedereen de goedkoopste wil zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Gewasbescherming

Dit verandert in het middelenpakket voor 2025

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden