In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.
De Luxemburgse regering kondigde al in 2018 aan een gebruiksverbod op glyfosaat in te stellen. Daarmee vaart het land een eigen koers ten opzichte van andere Europese landen. Glyfosaat heeft in de EU nog een toelating tot in ieder geval 1 januari 2023. Voor die tijd moet de werkzame stof opnieuw zijn beoordeeld.
Luxemburg wacht die beoordeling niet af en kiest voor een totaalverbod per 1 januari 2021. Als aanloop naar deze datum gelden al een aantal uitfaseringsmaatregelen. Zo mag per 1 februari 2020 glyfosaat al niet meer worden verkocht op de Luxemburgse markt. Reeds aangekochte producten met de werkzame stof mogen nog tot 30 juni worden verkocht, die vervolgens nog tot het einde van dit jaar mogen worden gebruikt.
Compensatie voor boeren
Boeren in Luxemburg gebruiken jaarlijks zo’n 13,6 ton glyfosaat. Om hen te helpen bij de overgang naar alternatieve methoden om onkruid aan te pakken, is een subsidieregeling opgetuigd. Ongeveer de helft van de ruim 1.000 agrarische ondernemers in Luxemburg die glyfosaat toepassen, heeft hiervoor een aanvraag ingediend. Zij kunnen rekenen op een vergoeding van €30 per hectare.
Het glyfosaatverbod moet bijdragen aan het streven van Luxemburg naar een groter aandeel biologische landbouw (20% in 2025) en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (-50% in 2030).
Duitsland in 2023
Ook andere landen in de EU worstelen met het glyfosaatdossier. Het gebruik wordt steeds verder aan banden gelegd, ook in Nederland. Oostenrijk kondigde als eerste een algeheel verbod aan per 1 januari 2020, maar moest daar toch op terugkomen. Duitsland wil uiterlijk eind 2023 een verbod en gaat glyfosaat komende jaren gefaseerd uitbannen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885481/luxemburg-wordt-eerste-eu-land-zonder-glyfosaat]Luxemburg wordt eerste EU-land zonder glyfosaat[/url]