Agrifoto

Nieuws gewasbescherming

Luxemburg wordt eerste EU-land zonder glyfosaat

22 Januari 2020 - Jeannet Pennings - 4 reacties

In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.

De Luxemburgse regering kondigde al in 2018 aan een gebruiksverbod op glyfosaat in te stellen. Daarmee vaart het land een eigen koers ten opzichte van andere Europese landen. Glyfosaat heeft in de EU nog een toelating tot in ieder geval 1 januari 2023. Voor die tijd moet de werkzame stof opnieuw zijn beoordeeld.

Luxemburg wacht die beoordeling niet af en kiest voor een totaalverbod per 1 januari 2021. Als aanloop naar deze datum gelden al een aantal uitfaseringsmaatregelen. Zo mag per 1 februari 2020 glyfosaat al niet meer worden verkocht op de Luxemburgse markt. Reeds aangekochte producten met de werkzame stof mogen nog tot 30 juni worden verkocht, die vervolgens nog tot het einde van dit jaar mogen worden gebruikt.

Compensatie voor boeren
Boeren in Luxemburg gebruiken jaarlijks zo’n 13,6 ton glyfosaat. Om hen te helpen bij de overgang naar alternatieve methoden om onkruid aan te pakken, is een subsidieregeling opgetuigd. Ongeveer de helft van de ruim 1.000 agrarische ondernemers in Luxemburg die glyfosaat toepassen, heeft hiervoor een aanvraag ingediend. Zij kunnen rekenen op een vergoeding van €30 per hectare.

Het glyfosaatverbod moet bijdragen aan het streven van Luxemburg naar een groter aandeel biologische landbouw (20% in 2025) en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (-50% in 2030).

Duitsland in 2023
Ook andere landen in de EU worstelen met het glyfosaatdossier. Het gebruik wordt steeds verder aan banden gelegd, ook in Nederland. Oostenrijk kondigde als eerste een algeheel verbod aan per 1 januari 2020, maar moest daar toch op terugkomen. Duitsland wil uiterlijk eind 2023 een verbod en gaat glyfosaat komende jaren gefaseerd uitbannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
belge 22 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885481/luxemburg-wordt-eerste-eu-land-zonder-glyfosaat]Luxemburg wordt eerste EU-land zonder glyfosaat[/url]
luwembourg is geen agrarische land !
er is meer bank en mafiosi-accountant dann boer
lang lieve de glyfosaat
Jannie 22 Januari 2020
beslissingen worden niet op feiten genomen. De communicatie van de fabrikant was ook hemel tergend slecht: arrogante snuiters. Eigen schuld dikke bult: gebruikers zijn de dupe.
knor 22 Januari 2020
In Luxemburg begint de Victorie!
gerard 23 Januari 2020
gaan ze ook de soja die met glyfosaat bespoten is weren
in heel veel produkten zit dit spul succes er mee
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Akkerbouw

Zorgen over glyfosaat-resistentie in Engeland

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden