Agrifoto

Nieuws Drukregistratie

Eindelijk officieel antwoord op drukregistratie

15 Januari 2019 - Niels van der Boom - 16 reacties

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft maandag 14 januari officieel duidelijkheid gegeven over de drukregistratievoorziening op veldspuiten. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2019, maar dit jaar wordt als overgangsjaar gehanteerd.

Informatie over de drukregistratievoorziening kwam eind december met name van belangenbehartigers (zoals LTO Nederland en Fedecom). Een Kamerbrief liet op zich wachten en werd over het kerstreces getild. Deze werd maandag 14 januari wel naar buiten gebracht en daarmee heeft de staatssecretaris eindelijk meer details bekendgemaakt.

Breed plan
Medio december maakte minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) al bekend aan welke eisen de zogenaamde 'druklogger' moet voldoen. Middels de Kamerbrief wordt nu ook duidelijk in welke situaties deze wel/niet moet worden toegepast. De drukregistratie is een onderdeel van een breder gedragen plan om de emissies vanuit gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.

Het ministerie heeft, samen met een groot aantal brancheorganisaties, het 'Hoofdlijnenakkoord gewasbescherming open teelten', opgesteld. De partijen gaan de conceptversie aan hun achterban presenteren, waarna er in het voorjaar van 2019 meer duidelijk moet worden. Naast driftreductie gaat het plan ook in op erfemissie en afspoeling (run-off) van percelen.

Nieuwe DRT-lijst
De lijst met Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-lijst) krijgt een flinke update. Spuitdoppen die nu nog driftarm zijn tot 2 bar, worden niet meer in de lijst vermeld. Het ministerie acht het niet aannemelijk dat deze in de praktijk bij de juiste druk gebruikt worden. Spuitdoppen die bij 2 tot 3 bar driftarm zijn, mogen per 2020 louter met een drukregistratiesysteem worden toegepast. Dit geldt ook voor luchtvloeistofmengdoppen, zoals Airtec, Airjet, HTA, et cetera.

Spuitdoppen die vanaf 3 bar spuitdruk nog driftarm zijn, vallen buiten de registratieplicht. Ook aanvullende technieken (zoals luchtondersteuning, een sleepdoek of magnetisering) zijn vrij van drukregistratie. Welke technieken in aanmerking komen voor een ontheffing wordt binnenkort op de website van Helpdesk Water vermeld. De staatssecretaris schat in dat 10% van de gekeurde spuiten is uitgerust met dergelijke aanvullende technieken om drift te reduceren.

Wie niet in deze techniek wil investeren en toch zonder drukregistratie wil spuiten, kan ervoor kiezen om zijn teeltvrije zone te verdubbelen.

Investeren
Het jaar 2019 geldt als overgangsjaar. Ook wordt gewerkt aan een manier om te kunnen handhaven. In het nieuwe handhavingsprotocol wordt ook een uitzondering opgenomen: investeert een ondernemer in een nieuwe techniek, maar kan deze niet tijdig worden geleverd, dan mag het in 2020 alsnog worden uitgevoerd. Er moet echter wel aantoonbaar worden gemaakt dat al in 2019 is geïnvesteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
concludeur 15 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881039/eindelijk-officieel-antwoord-op-drukregistratie]Eindelijk officieel antwoord op drukregistratie[/url]
Allemaal de schuld van fabrikant Hardi
Concludeur 15 Januari 2019
Met name de importeur van dit merk heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om dit gedrocht er door te drukken ten faveure van hun eigen alternatieve systeem.
Daarnaast heeft deze aanbieder een druk registratie systeem in het pakket.
De sector schiet er allemaal weinig mee op, opnieuw weer meer en nieuwe regels en kosten. Lto ook dank u wel.
bookeskook 15 Januari 2019
Lijkt me dan duidelijk toch, geen aansvhaf meer van merken die deze firma importeerd. Beste manier om dit af te leren, simpel doeltreffend.
Met de wetgever in de hand geld bij je potentiele klanten uit de zak kloppen is geen normale manier van zakendoen!
Jack Thibaudier 15 Januari 2019
Ik wil hier wel even op reageren.
In 2004 is door de LTO het idee van een drukregistratievoorziening al gelanceerd. Dit voorjaar heeft het bestuurlijk overleg met de betrokken overheden en de georganiseerde land- en tuinbouw, de TCT commissie (is onderdeel van het Ministerie I&W), gevraagd om de drukregistratievoorziening verder te specificeren voor invoer per 1 januari 2019.
Hiervoor heeft het de Fedecom gevraagd om alle spuitfabrikanten en –importeurs bij elkaar te halen voor overleg. Alle fabrikanten, zoals Agrifac, JD, Amazone, Dubex, CHD, Mazotti. Hogervorst, Kuhn, etc, waren daarbij aanwezig.
In deze groep is weer een werkgroep samengesteld bestaande uit NVWA, Waterschappen, TCT en diverse fabrikanten. Pas toen is de definitieve specificatie opgesteld. Deze werkgroep, waarin ook Homburg Holland vertegenwoordigd was, heeft het kastje juist zo simpel mogelijk weten te houden. Dat Homburg het kastje op tijd gereed heeft, is voortschrijdend inzicht. Bel gerust met mij voor verdere vragen, Jack Thibaudier (058-2571555).
Westbrabander 15 Januari 2019
Die maken ook drainreinigers met de arm links, terwijl je rechts uit de trekker stapt. Totaal geen binding met de praktijk daar.
Westbrabander 15 Januari 2019
Arm rechts en links uitstappen bedoel ik
Abonnee
JP 15 Januari 2019
Als je dr voor staat of er achter? Ik stap altijd uit aan de kant van m'n oliepijlstok.
Hp prangsma jr. 15 Januari 2019
Conclusie, er word wel degelijk een wet gepresenteerd, wederom door inmenging en direct belanghebbende. Dus Lto bedankt.

Ik herhaal wat ik al vaker roep, wij diemen als sector met deze plannen te komen. Dat is ook de rol van de lto. Vraag eerst je leden, ga om tafel met je leden en kom dam met een plan richting de minister ( voor boeren, door boeren, voor algemeen belang waaronder milieu)

Ik kan mij niet herrineren dat fabrikanten LTO lid zijn!

Neem niet weg dat wij als boeren een het voor touw nemen, dus ook deze kunnen wij onzelf weer kwalijk nemen!

Wellicht waren wij met een oplossing gekomen waarbij je eerst met opgeklapte spuit voorzien van een soort beschermdoek de buitenste 3 meter van het perceel rondgaan. Neem je een onkruidje meer voorlief aldaar en heb je meteen je gps positie goed in kaart (handig in loonwerk bijvoorbeeld
Jan R 16 Januari 2019
En straks ook nog een windmetertachograaf en hoogtelaser??
petatje 16 Januari 2019
Waarschijnlijk krijg je als boer een gpstracker in voor plaatsbepaling .
Kom je voor langere tijd te dicht bij je spuit of gierton die ook voorzien zijn van gps systemen dan krijgt de controleur een sms of zo met de gps coordinaten waar hij moet gaan controleren!
Ja de repressie van de primaire sector lijkt geen grenzen te kennen totdat het winkelschap leeg is!
schoenmakers1 16 Januari 2019
Ze hebben in de vroegere sovjet unie, hetzelfde meegemaakt, graanschuur van Europa. Nu zijn ze weer aan het opkrabbelen, maar hoe diep zijn ze gezonken geweest doordat daar ook de ambtenaren de dienst uitmaakte
Jpk 16 Januari 2019
Dit is eenvoudig op lossen door meer actieve stoffen toe te laten .anders boycotten
Akkerbouwer 17 Januari 2019
Wat een flop.

Grovere druppels betekent mindere werking, dus hogere dosering.
Volgens mij werkt het toch negatief in plaats van positief.
schoenmakers1 17 Januari 2019
is precies zo akkerbouwer, met de oude werveldop konden we makkelijk 40% in dosering terug, maar men wil enkel de kosten omhoog hebben, meer middel en duurdere apparatuur.
down under 17 Januari 2019
Ik heb nog een oud veldspuitje welk ik enkel gebruik voor blad bemesting. Gelden hier dezelfde regels voor?
bas 18 Januari 2019
schoenmakers1 schreef:
Ze hebben in de vroegere sovjet unie, hetzelfde meegemaakt, graanschuur van Europa. Nu zijn ze weer aan het opkrabbelen, maar hoe diep zijn ze gezonken geweest doordat daar ook de ambtenaren de dienst uitmaakte
Zo gaat het hier nu echt ook worden inclusief de controleur van de controleur.Smorgens even op de laptop kijken waar de meeste mesttransporten zijn en controleren maar.Dit gaat ook in de gewone akkerbouw komen,gps systemen zijn ook te traceren dus appeltje eitje.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden