Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien

18 Juni 2019 - Niels van der Boom - 17 reacties

Uit een besluit van de Europese Commissie is gebleken dat de kiemremmer en herbicide chlorpropham (chloorprofam) vanaf 1 januari 2020 niet langer is toegelaten. De European Potato Processors Association (EUPPA) heeft dit aan de leden gemeld. Het besluit volgt na een moeizame hernieuwingsperiode.

In april werd bekend dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) geen meerderheid kon vinden voor de verlenging van de licentie voor chloorprofam. Het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) kwam onlangs ook al niet tot een meerderheidsstem. Vervolgens was het aan de Europese Commissie om een besluit te nemen. Het gaat om het gebruik als kiemremmer in aardappelen (CIPC) en als herbicide in uien.

Besluit
De Europese Commissie heeft inmiddels ook laten weten dat de licentie niet verlengd wordt. De EUPPA meldt aan haar leden dat het doek voor chloorprofam is gevallen. Dat meldt de website Potato News Today, die de verzonden brief in handen heeft. In deze brief staat dat de licentie van chloorprofam niet wordt vernieuwd. Diverse lidstaten trekken daarom de licentie voor het middel in.

De uiterste gebruiksdatum voor de werkzame stof is woensdag 8 januari 2020. Echter, lidstaten mogen deze deadline zelf opschuiven. De uiterste deadline hiervoor is 8 oktober 2020.

Verbod was in zicht
Dat de situatie voor het middel hachelijk was, erkende de sector al. Het is niet eenvoudig alternatieven te vinden. Het grote probleem is bestaande aardappelbewaarplaatsen. CIPC trekt in de (houten) constructie van de boxen, waardoor lang na het verbod nog residu aangetroffen kan worden. Om deze reden wordt in de meeste nieuwe bewaarplaatsen geen CIPC meer toegepast.

In heel Europa wordt naarstig naar een oplossing gezocht. Het verdwijnen van CIPC speelt in het Verenigd Koninkrijk al veel langer. Romain Cools, de secretaris van Belgapom, noemde het gemis van CIPC eerder al een bedreiging voor de sector.

Situatie uien
Ook als herbicide in de uienteelt laat het middel een gat achter. UPL, de toelatingshouder, trok de aanvraag voor gebruik als kiemremmer eerder al in. Zo wilde UPL het als herbicide in uien te behouden. Het besluit van de Europese Commissie spreekt echter over het volledige gebruik van de werkzame stof chloorprofam in gewasbeschermingmiddelen. Het mag dus ook in uien niet meer worden toegepast. Het niet-verlengen geldt ook voor het gebruik in de teelt van inulinecichorei, zo meldt Sensus aan Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Abonnee
zeeuw 18 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882914/eu-verbiedt-chloorprofam-in-aardappelen-en-uien]EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien[/url]
Weer een ramp erbij
Abonnee
Boer Jan 18 Juni 2019
zeeuw schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882914/eu-verbiedt-chloorprofam-in-aardappelen-en-uien]EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien[/url]
Weer een ramp erbij
Goeiendag hee, ze blijven ons maar pesten,,,,,
En vooral extra op kosten jagen!! 1.4-sight is veeeeels te duur hee.
kikker 18 Juni 2019
straks zeker ook nog een sloop plicht voor schuren met chloor
belge 18 Juni 2019
ok, prima, maar ik heb een vraag:
wanneer verbiedt europa kerosine voor vliegtuigen?
het is ook erg kankerverwekkend!
rekenaar 19 Juni 2019
we zijn op slag 15€/ton armer vanaf 2020
gerard 19 Juni 2019
chloor kost ons zo,n 0.1cent per keer wat kost talent per keer of 1,4sight en hoe lang werken deze middelen je kunt beginnen met himalaya te gebruiken zo lang het nog mag
kees 19 Juni 2019
talent mag niet in consumptie.
Abonnee
Markies 19 Juni 2019
Groene muntolie verhoogt je kostprijs met 2 cent!!! Maar daar zal wel over te praten zijn met de industrie, toch...…?
teler 19 Juni 2019
geen regen meer voorspeld. ik bestel alvast 1,4 sight. zal sowieso terugverdiend worden met mijn vrije aardappelen...
teler 19 Juni 2019
geen regen meer voorspeld. ik bestel alvast 1,4 sight. zal sowieso terugverdiend worden met mijn vrije aardappelen...
Westbrabander 19 Juni 2019
Contractprijzen zullen wel aangepast worden anders wil niemand nog lang bewaren. Het telen van vrije aardappelen wordt wel een grotere uitdaging door de kostprijs verhoging van ongeveer 1,5 cent bij lange bewaring.
De alternatieven vragen veel aandacht in de bewaring omdat ze veel minder betrouwbaar zijn dan chloorprofam.
agrifurby 20 Juni 2019
Ik denk dat mechanische koeling op de allerlangste termijn het enige is wat overblijft met de huidige visies op product residuen.
Abonnee
Boer Jan 20 Juni 2019
Al met al, gewoon een kostprijsverhoging van 10% op onze aardappelteelt.
Deze 'groene' regeldrift van onze regering kost bakken geld en zet onze positie van telers nog verder onder druk.
Andere Europese landen gaan er anders mee om of trekken via subsidies de zaak recht.
Onderwijl zijn wij als Nederlandse telers "gekke Henkie" van de regio.

Het erdoor fietsen van de Mercosur deal vanuit Brussel en het verhogen van de residu-level op import voedsel zijn wel tekenend voor de super hypocriete houding van de bestuurders.
Links lullen-recht vullen.
cagri 20 Juni 2019
en de boer hij ploegde voort!!! ( ze mogen ons pesten zoveel ze willen, we mopperen wat, reken nog wat, slikken de bittere pil en volgend jaar zijn we toch weer aan t planten en zaaien...t grote probleem is de industrie eb de politiek weet dat maar al te goed!)
agripower 20 Juni 2019
aardappelen zonder kiemremmer kan je niet bewaren ... dat weet iedereen ..anders was het niet nodig ...gevolg iedereen bied aardappelen aan onder kostprijs weer .fabriek stampt het en friet en heeft de verkoop in handen ...en wij hebben weer niets. wanneer gaat er op iedere rotonde in europa een pak stro branden als protest... het word wel tijd geloof ik ..of ik heb het compleet mis?
Cagri 21 Juni 2019
@agripower: direct 120*90 nemen zeker, t is nodig. Alvast komende oogst enkele opzij houden!!
Baron 22 Juni 2019
Te zien aan jullie reacties heb je zelf al een beetje teveel CIPC gesnoven.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden