Uit een besluit van de Europese Commissie is gebleken dat de kiemremmer en herbicide chlorpropham (chloorprofam) vanaf 1 januari 2020 niet langer is toegelaten. De European Potato Processors Association (EUPPA) heeft dit aan de leden gemeld. Het besluit volgt na een moeizame hernieuwingsperiode.
In april werd bekend dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) geen meerderheid kon vinden voor de verlenging van de licentie voor chloorprofam. Het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) kwam onlangs ook al niet tot een meerderheidsstem. Vervolgens was het aan de Europese Commissie om een besluit te nemen. Het gaat om het gebruik als kiemremmer in aardappelen (CIPC) en als herbicide in uien.
Besluit
De Europese Commissie heeft inmiddels ook laten weten dat de licentie niet verlengd wordt. De EUPPA meldt aan haar leden dat het doek voor chloorprofam is gevallen. Dat meldt de website Potato News Today, die de verzonden brief in handen heeft. In deze brief staat dat de licentie van chloorprofam niet wordt vernieuwd. Diverse lidstaten trekken daarom de licentie voor het middel in.
De uiterste gebruiksdatum voor de werkzame stof is woensdag 8 januari 2020. Echter, lidstaten mogen deze deadline zelf opschuiven. De uiterste deadline hiervoor is 8 oktober 2020.
Verbod was in zicht
Dat de situatie voor het middel hachelijk was, erkende de sector al. Het is niet eenvoudig alternatieven te vinden. Het grote probleem is bestaande aardappelbewaarplaatsen. CIPC trekt in de (houten) constructie van de boxen, waardoor lang na het verbod nog residu aangetroffen kan worden. Om deze reden wordt in de meeste nieuwe bewaarplaatsen geen CIPC meer toegepast.
In heel Europa wordt naarstig naar een oplossing gezocht. Het verdwijnen van CIPC speelt in het Verenigd Koninkrijk al veel langer. Romain Cools, de secretaris van Belgapom, noemde het gemis van CIPC eerder al een bedreiging voor de sector.
Situatie uien
Ook als herbicide in de uienteelt laat het middel een gat achter. UPL, de toelatingshouder, trok de aanvraag voor gebruik als kiemremmer eerder al in. Zo wilde UPL het als herbicide in uien te behouden. Het besluit van de Europese Commissie spreekt echter over het volledige gebruik van de werkzame stof chloorprofam in gewasbeschermingmiddelen. Het mag dus ook in uien niet meer worden toegepast. Het niet-verlengen geldt ook voor het gebruik in de teelt van inulinecichorei, zo meldt Sensus aan Boerenbusiness.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882914/eu-verbiedt-chloorprofam-in-aardappelen-en-uien]EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien[/url]
Weer een ramp erbijDit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882914/eu-verbiedt-chloorprofam-in-aardappelen-en-uien]EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien[/url]