Prognoseprijs oogst 2016

HZPC telers mogen rekenen op recordprijs

7 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 11 reacties

Met de vaststelling van 33,15 euro per 100 kg voor oogst 2016 heeft aardappelveredelaar HZPC Holland bv de hoogste prognoseprijs in tien jaar gerealiseerd. Het zal voor de teler echter niet het beste financiële jaar worden, omdat de opbrengst nogal wat lager ligt.

Met nog een kleine drie maanden te gaan voordat het verkoopseizoen van HZPC afloopt, presenteert het pootaardappelhandelshuis dinsdag zijn verwachte pootgoedprijs over oogst 2016.  Hiermee kunnen telers tijdig uitrekenen wat het voor hen betekent en daarop plannen voor het nieuwe seizoen maken. ‘We proberen deze zo goed mogelijk te voorspellen, maar veel afwijken zal de definitieve prijs niet’, meent directeur Gerard Backx.

Er kan namelijk niet zoveel meer veranderen. ‘Veel pootgoed is er niet meer beschikbaar, dus veel wordt er niet meer verkocht. De uitlevering van pootgoed gaat door tot en met mei en daar kan mogelijk nog wel wat uit voorkomen aan klachten wat nog enigszins invloed kan hebben op de prijs. Zoals ieder pootgoedhuis hebben wij ook te maken met de nieuwe Europese wetgeving voor imazalil en relatief droge oogstomstandigheden. Doordat er minder is behandeld tegen fusarium kunnen partijen die mooi bij vertrek zijn er een paar weken later heel anders uitzien. Als een partij verrot is, krijgen wij niet betaald. Dat betekent dat je een regeling moet treffen door partijen te vervangen of dat je iets moet crediteren.’



De prijs van 33,15 euro per 100 kg is het resultaat van de beperkte beschikbaarheid van pootgoed en de goede consumptiemarkt in Europa. Dat stuwde de prijzen voor gecertificeerd pootgoed op. In landen waar doorgaans veel farm saved seed wordt gebruikt om nieuw areaal mee in te planten, zijn deze aardappelen verkocht als consumptie. ‘Gevolg is dat er pootaardappelen moeten worden geïmporteerd. Aangezien 40 procent van het areaal in de hele EU uit farm saved seed bestaat, heeft de consumptiemarkt dan ook een belangrijke invloed op de omvang van de markt van pootgoed.’

Aan de versmarkt viel er het meest te verdienen. Dit jaar is er in Europa veel vraag naar pootaardappelen voor de tafelmarkt. Dit betreft ongeveer een kwart van de afzet van de Nederlandse HZPC-pootaardappelpool. Bij een hogere opbrengst, had de afzet in deze markt groter kunnen zijn. Vanwege deze krapte, lagen de gerealiseerde prijzen wat hoger dan vorig jaar.

De industrie wil ook de bovenmaten afnemen, om te snijden. 

Ook een grote vraag dit seizoen naar pootgoed voor verwerkende industrie. Dit in combinatie met een beperkter aanbod, geeft krapte op deze markt. De gemiddelde opbrengsten van de industrierassen waren beduidend lager dan het meerjarig gemiddelde. De gerealiseerde prijzen zijn toch sterk vergelijkbaar met vorig jaar, omdat in dit segment veel met meerjarige afspraken wordt gewerkt.

De helft van de pootaardappelen uit de Nederlandse pool, wordt geëxporteerd naar het Midden‑Oosten en Afrika. Volgens HZPC waren vraag en het aanbod in deze markt redelijk in evenwicht. Deze export is gepaard gegaan met de nodige politieke en financiële hindernissen in vele landen, maar is uiteindelijk goed verlopen. De gerealiseerde prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

De hoge prognoseprijs leidt ertoe dat oogst 2016 financieel een van de betere jaren wordt voor de gemiddelde HZPC‑pootgoedteler. Toch wordt het record van oogst 2010 niet verbroken. Kenmerk dat jaar was een uitzonderlijke combinatie van hoge opbrengsten en hoge prijzen. Dit jaar liggen de opbrengsten lager. ‘De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor de 10 procent lagere gewichtsopbrengst ten opzichte van het teelttechnisch uitstekende oogstjaar 2015. Ten opzichte van het vijfjaarsgemiddelde, lag de gemiddelde hectare-opbrengst van oogst 2016 maar ruim 3 procent lager, zowel binnen de potermaten als wat betreft de totale opbrengst’, aldus Lilian Escalon, HZPC´s directeur Europa.

Binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst een kleine 6 procent lager dan vorig jaar. De bovenmaten worden deels als pootaardappelen afgezet. HZPC Holland verwacht daar, afhankelijk van het ras, 14 tot 17 euro per 100 kilogram voor te zullen betalen, wat neerkomt op een gewogen gemiddelde van ruim 16 euro. ‘De prijzen van de bovenmaat staan vast. Die veranderen niet meer naar juni toe. Er is een groep rassen die 14 euro opbrengt en een groep die 17 euro beurt.

Dat ligt nogal wat hoger dan vorig jaar toen er 10 en 12 euro werd uitbetaald, maar toen was de consumptiemarkt heel anders. De industrie wil ook de bovenmaten graag afnemen, om te snijden. Door het pootgoedtekort in industrierassen is er dit jaar geen andere keus.’ De bovenmaten die daar niet geschikt voor zijn komen voor het grootste deel in veevoer terecht en verder in de vlokkenindustrie en fraaie partijen in de klein verpakking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Harry 7 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873687/HZPC-telers-mogen-rekenen-op-recordprijs-]HZPC telers mogen rekenen op recordprijs[/url]
En een kloteprijs voor de bovenmaat
Barry 7 Maart 2017
Gelukkig heb je nog wat te zeiken.
Abonnee
Bintje 7 Maart 2017
Hier kunnen ze bij Meyer nog een lesje van leren.
Piet 7 Maart 2017
Een persprijs is gebakken lucht Het gaat om de financiële ha opbrengst Die valt zeker niet mee HZPC
Piet 7 Maart 2017
Een persprijs is gebakken lucht De financiële ha opbrengst gaat het om Die valt niet mee bij de HZPC vooral bij de Innovator
vestzak 7 Maart 2017
Hoge poterprijs is dankzij afroming van de bovenmaat voor consumptie.
grootste teler van nl 7 Maart 2017
Consumptieaardappelteelt komt dit jaar financieel veel beter uit dan pootgoedteelt voor een handelshuis
pipo 7 Maart 2017
scheeps en varende.......
Abonnee
markies 7 Maart 2017
grootste teler van nl schreef:
Consumptieaardappelteelt komt dit jaar financieel veel beter uit dan pootgoedteelt voor een handelshuis


Oja? De prijs is inderdaad goed, maar de kilo's zijn er echt niet! Het wordt maar een heel gewoon jaar voor de consumptietelers. De meeste telers gaan tussen de 40-45 ton afleveren. Dan is het te hopen dat je niet meer als de helft op contract heb, anders verdien je niets!!
Zpc 8 Maart 2017
Het zelfde bij de pootgoedtelers
grootste teler van nl 8 Maart 2017
markies schreef:
grootste teler van nl schreef:
Consumptieaardappelteelt komt dit jaar financieel veel beter uit dan pootgoedteelt voor een handelshuis


Oja? De prijs is inderdaad goed, maar de kilo's zijn er echt niet! Het wordt maar een heel gewoon jaar voor de consumptietelers. De meeste telers gaan tussen de 40-45 ton afleveren. Dan is het te hopen dat je niet meer als de helft op contract heb, anders verdien je niets!!

Ik lever dit jaar inderdaad maar 40 ton netto. Met deze prijzen kom ik ergens tussen 9000 en 10000 euro per hectare.
Ik heb ook nog een pootgoedbedrijf in Friesland, daar kom ik waarschijnlijk wat hoger uit, maar ook een veel hogere kostprijs per hectare.
Pootgoed heb je gewoon 3000 euro per hectare meer bruto opbrengst nodig voor hetzelfde saldo, alles inbegrepen, incl. arbeid en investering.
De gemiddelde pootgoedteler komt echt niet aan 12000 of 13000 euro, daar geloof ik niets van.
Rentabiliteit consumptie dus duidelijk hoger dan pootgoed, dit jaar althans
knollenland 9 Maart 2017
het is wat met die handelshuizen dik doen over de hoogste prijs . het lag aan de groei. te weinig verkoopbaar product
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC houdt volume bijna gelijk maar ziet winst dalen

Nieuws aardappelen

Verlagingspercentage pootgoed verrassend hoog

Nieuws Aardappelen

Zuivelbaas Hans Huistra start als nieuwe CEO HZPC

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden