Shutterstock

Nieuws Granen&Grondstof

China niet langer bepalend op grondstoffenmarkt

9 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

China is niet langer de belangrijkste factor in de prijsvorming van grondstoffen. Dat stelt de zakenbank Goldman Sachs. Door het snelle herstel in de ontwikkelde economieën wordt Beijing als belangrijkste koper op de grondstoffenmarkten verdrongen door Westerse partijen.

"De stijgende trend op de grondstoffenmarkten wordt niet veroorzaakt door Chinese speculanten, noch door Chinese groei in de vraag. De hoge prijzen draaien om schaarste en wordt geleid door herstel van de ontwikkelde economieën", schijft Goldman Sachs.  

Prijzen van grondstoffen zijn in mei wat gedaald na Chinese waarschuwingen over binnenlandse speculatie. Belangrijke markten zoals olie, koper en soja blijven echter in de ban van tekorten, ook voor de tweede helft van dit jaar. Er is volgens de bank maar weinig bewijs dat de productie en daarmee het aanbod dermate toeneemt, dat het opwaarts momentum op de markten wordt gekeerd.

Staat grijpt in
Het lijkt een reliek uit het Maoïstische verleden, maar China heeft - in de grotendeels door de staat beheerste planeconomie - nog steeds een Departement voor Prijzen. De ambtenaren daar hebben hun handen vol in de huidige turbulente markt. De Chinese beleidsmakers hebben de afgelopen weken een constant spervuur van retoriek en administratieve maatregelen op de markt afgevuurd om de stijging van de grondstofprijzen te beteugelen. Zo zijn onder andere de transactiekosten verhoogd, de belastingregels gewijzigd, zijn sectoranalyses gecensureerd en worden bedrijven aangespoord hun voorraden te verkopen.

Volgens de analisten van Goldman Sachs zijn deze pogingen vrijwel zeker gedoemd te mislukken vanwege een sterke wereldwijde vraag en een beperkt aanbod, ondanks dat de maatregelen op korte termijn wel enig effect hebben. De bank gaat niet specifiek in op agrarische grondstoffen. Maar verschillende analisten wijzen erop dat naast vraag en aanbod ook groeiomstandigheden in grote mate het sentiment in bijvoorbeeld de maïs- soja- en tarwemarkt bepalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

China verbreedt onderzoek naar zuivelsteun EU

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden