Het rekenmodel voor de kritische depositiewaarden (KDW) voor stikstof heeft ernstige tekortkomingen, volgens de Amerikaanse statisticus Matt Briggs en de Nederlandse onderzoeker Jaap Hanekamp. Dit meldt Stichting Agrifacts (Staf).
Briggs en Hanekamp verzamelden de onderliggende literatuur op basis waarvan de KDW's voor de verschillende habitattypen zijn berekend. Het onderzoek wordt niet in opdracht van Staf uitgevoerd, maar wel deels gefinancierd door de stichting. "De kritische depositiewaarden – hoeveel stikstof een bepaald type natuur kan verdragen zonder risico op wegkwijnen – zijn in feite de kurk waarop de stikstofwetgeving drijft. Veel kritische depositiewaarden werden decennia geleden al bepaald en zijn sindsdien ongewijzigd gebleven", licht Staf toe.
Klakkeloos vermenigvuldigen
De organisatie licht 3 onvolkomenheden uit. Het KDW-model is gebouwd op 19 metingen. Volgens de onderzoekers is dit te weinig om het model op te kunnen laten draaien en zijn daarom 90 fictieve metingen toegevoegd. Als tweede zou het KDW-model tot onmogelijke uitkomsten komen. "Wanneer er geen enkele stikstofdepositie is (achtergronddepositie van 0), berekent het KDW-model een kans van 20% dat stikstof een schadelijk effect heeft op de natuur."
Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat de schaarse veldproeven die er zijn, werden uitgevoerd op plots van één vierkante meter. "Die worden vervolgens klakkeloos vermenigvuldigd met 10.000 om tot mol per hectare te komen."
De eerste bevindingen van de onderzoekers zijn online gepubliceerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.