Caroline van der Plas heeft altijd geloofd dat haar partij BoerBurgerBeweging (BBB) op voldoende steun kon rekenen. Toch kwam de uitslag van de eerste exitpoll van de verkiezingen echt binnen. Een andere winnaar, D66-Kamerlid Tjeerd de Groot loopt niet weg voor de ministerspost van Landbouw in het nieuw te vormen kabinet.
Bij BBB is het groot feest. "Het was natuurlijk altijd ons doel en ik heb er altijd in geloofd, maar als je het ziet voorbijkomen dat het echt zo is, dat is een bizar, onwerkelijk en fantastisch gevoel", reageert Caroline van de Plas desgevraagd. "We zijn euforisch. We hebben een voet tussen de deur gekregen in de politiek. Voor het eerst in de historie is er letterlijk een stem van platteland. Nu gaan we beginnen met verder bouwen aan de partij. We willen een echte grote beweging in heel Nederland worden."
Hoe ze het voor zich ziet in haar eentje straks in de Tweede Kamer? "Dat moeten we allemaal bekijken. Het wordt wel zwaar, hard werken, maar we hebben al bewezen dat we een heel sterk team hebben met bijna 30 mensen. Met een hele groep vrijwilligers. Nu moeten we de organisatie gaan inrichten, met een kantoor en beleidsmedewerker."
Tjeerd de Groot bereid landbouwminister te worden
Wie ook met een positief gevoel kon opstaan vanochtend, is Tjeerd de Groot. De nummer 8 op de lijst van D66 is 'ontzettend blij' met de overwinning van D66 die in de voorlopige uitslag van 19 in de huidige Tweede Kamer naar 24 zetels gaat.
Een eventuele landbouwministerspost gaat hij niet uit de weg. Tegenover Boerenbusiness zegt hij: "Ik ben heel benieuwd naar de verdeling van de stemmen en nadere analyses, maar het is in ieder geval duidelijk dat de kiezer hiermee de groene koers van D66, en de thema's biodiversiteit en klimaat, steunt.
Of D66 misschien de post van minister van landbouw krijgt, daarvoor is het volgens De Groot 'echt te vroeg'. "Daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen." De Groot ambieert in het nieuwe kabinet wel de post van minister van landbouw: "Ik heb dat altijd gezegd, dat is geen nieuws. Als er geen betere kandidaat is, dan ben ik er zeker toe bereid." Een en ander hangt natuurlijk ook af van de coalitie, geeft De Groot aan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891471/van-der-plas-euforisch-de-groot-wil-minister-worden]Van der Plas euforisch, De Groot wil minister worden[/url]
Je kunt zien dat Tjeerd de Groot gewerkt heeft/ is opgeleid bij de meelifters in de agrarische sector (de periferie) hij hanteert nog altijd dezelfde werkwijze.
Tjeerd wil net als de aanverwante bedrijven doen, de boer gebuiken om een verdienmodel aan op te hangen. Tjeerd de Groot heeft net zoals de aanverwante bedrijven niks met boeren, behalve de manier waarop hij/ ze er van kunnen profiteren. Het doel is over de rug van de boeren zijn goed betaalde baantje behouden. En dat door een ontwikkeling te 'initiëren' die door de primaire producent zelf al lang in gang is gezet. Dit is het toppunt van parasiteren.
Wet en regelgeving worden gebruikt om investering en werkgelegenheid rondom deze innovaties te forceren. Vaak door lobbywerk van de producenten en adviseurs werkzaam in de milieutechniek. De adviesbureaus (onderdeel uit makend van voerfabrieken) adviseren vaak deze technieken in te zetten door de investering te combineren met een schaalvergroting, het wordt dan verkocht door de schaalvoordelen te benoemen terwijl de schaalnadelen achteraf een groter effect blijken te hebben op de bedrijfsvoering en bedrijfsresultaat. Alles om zo veel mogelijk parasiterend-volume over te houden.
We moeten ook niet ontkennen dat er afzetmarkten gaan wegvallen. Steeds meer landen hebben zelfvoorzienendheid in voedselproductie tot een speerpunt gemaakt. Dat hebben we gezien in de varkenshouderij met oa. landen als Spanje en Rusland. Spanje is in 15 jaar tijd van 60% naar 180% zelfvoorzieningsgraad gegaan. Rusland is van importeur, exporteur geworden en wil dit nog verder uitbreiden. Zonder de varkenspest in China zou de Nederlandse varkenssector er nu heel anders uit zien. Het is de redding geweest voor bedrijven met een groot aandeel vreemd vermogen en vreemde arbeid. Voor deze bedrijven zijn de periode met goede prijzen te kort om een goede buffer aan te leggen om de mindere tijden door te kunnen komen. De ontwikkelingen rondom het wegvallen van afzetmarkten zie je niet alleen in de varkenshouderij maar in steeds meer subsectoren binnen de agrarische sector. Als exporteur heb je daar gewoon last van. Aanverwante bedrijven maken hun functie van het voeden van de wereldbevolking waar, en investeren volop geld verdient bij de Nederlandse boer in de agrarische sectoren in de buitenlanden en brengen als extraatje de Nederlandse kennis en kunde mee. Onze aanverwante bedrijven verplaatsen de productie naar landen waar hun verdienmodellen het meeste opleveren.