Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoopt dat de nieuwe Tweede Kamer straks de Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven snel als hamerstuk aanneemt. "Dan kunnen wij weer als industrie, boeren en retail de samenleving een stukje beter maken." Wat doet die wet?
Jansen hield zijn pleidooi voor de duurzaamheidswet afgelopen dinsdag aan het einde van het Voedselverkiezingsdebat. Dit debat werd naast CBL georganiseerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en LTO Nederland.
Met de wet is het mogelijk om duurzaamheidsinitiatieven om te laten zetten in voorschriften. Ondernemers en inwoners moeten hierdoor meer ruimte krijgen om samen te werken aan oplossingen die het milieu minder belasten of de klimaatverandering tegengaan. Jansen: "Wij willen als bedrijfsleven in ketenverband samenwerken om problemen op te lossen die er volgens de samenleving zijn. Duurzaamheid en dierenwelzijn, daar willen we stappen in zetten. De Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven is nodig, omdat wij worden beperkt door de Mededingingsautoriteit. Dat vonden we heel vervelend, want we hadden juist met de hele keten de samenleving achter ons staan om verbeteringsslagen toe te passen."
Cees-Jan Adema, sinds begin dit jaar directeur van FNLI, ging niet specifiek op de wet in, maar zei wel dat de vraag naar zaken als gezondheid en duurzaamheid vanuit de samenleving in een stroomversnelling is gekomen. "Als consumentengedreven organisatie zijn we ook geen knip voor de neus waard als we dat niet heel serieus nemen."
VVD heel kritisch
De duurzaamheidswet is controversieel verklaard door de Tweede Kamer en komt daardoor in het huidige parlement niet meer in stemming. De wet kwam ter sprake in een debat met vertegenwoordigers van VVD, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. Laura Bromet gaf aan dat GroenLinks al 4 jaar om die wet vraagt. "Het belangrijk dat boeren zich kunnen verenigen en marktmacht kunnen vormen."
Frank Wassenberg (PvdD) is 'met mitsen en maren' voor. Hij geeft aan dat door innovaties het aantal boeren ook is geslonken. Joris Thijssen van PvdA vindt het een 'verschrikkelijk goed idee'. "Het is van de zotten dat er wordt bepaald: jullie mogen geen duurzaamheidsstappen zetten, want dan wordt de markt verstoord. De markt is totaal verstoord. We moeten wel zorgen dat het geen prijsopdrijvend effect heeft. De wet moet de consument beschermen."
Jan Klink van de VVD geeft aan: "Wij zullen heel kritisch op zijn op de wet en de uitvoering ervan. Als je zoiets doet, moet het wel in het teken staan van het echt verbeteren van het verdienmodel voor de boer en tuinder. Dat moet geborgd zijn als je daarmee verder wilt gaan."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891175/supermarkten-willen-snel-ketenwet-duurzaamheid]Supermarkten willen snel ketenwet duurzaamheid[/url]