Shutterstock

Nieuws Handelsakkoord

Chinees plagiaat op EU producten verleden tijd

13 November 2020 - Jorine Cosse

Per 1 januari 2021 mag China geen typische streek- en voedselproducten uit de Europese Unie meer namaken. Dat zijn China en de EU overeengekomen. De Volksrepubliek verstoorde meermaals de Europese markt door onder andere nagemaakte EU-producten als Hollandse jenever en Polska Wódka aan te bieden.

Veel verschillende producten die verbonden zijn aan een specifieke regio mogen vanaf begin volgend jaar niet meer nagemaakt worden door de Chinezen. Het Europees Parlement moedigde de deal deze week aan middels een resolutie. Enkele Chinese goederen krijgen in de EU een beschermde status.

Nu de deal is besproken door het Europees Parlement, gaat het door naar de Europese Raad van Regeringsleiders die hun goedkeuring moeten geven. Zodra dat gebeurd is, gaan de regels per 1 januari 2021 in. De deal betreft bijna 100 soorten levensmiddelen uit vrijwel alle lidstaten, zoals Griekse feta, Hollandse jenever, Duitse Münchener bier, Polska Wódka en Italiaanse hammen als Parma en Prosciutto.

Positief voor economie
China is de op 2 na grootste bestemming voor Europese streekproducten. Het zijn met name wijnen, sterke dranken en landbouwproducten die richting de Aziatische grootmacht uitgevoerd worden. De Chinezen bleken door de jaren heen overigens fervent na-apers van deze producten. Over 2018 en 2019 bestond zeker 80% van alle in de EU binnengebrachte uit nepproducten. Hierdoor liepen Europese leveranciers naar verwachting zo'n €60 miljard mis. Met deze deal is dit verleden tijd.

Er lopen nog onderhandelingen tussen de EU en Peking over een bilateraal investeringsverdrag, maar beide partijen hebben inmiddels beloofd elkaars unieke levensmiddelen te respecteren. Het is de eerste economische en commerciële deal ooit gesloten met China. Het biedt perspectief voor de Europese handel naar het land. Naar verwachting biedt het groeimogelijkheden voor export van Europese landbouwproducten naar de Volksrepubliek, dat in 2019 al goed was voor een waarde van €14,5 miljard.

Kritisch blijven
Ondanks het feit dat het Europees Parlement deze deal verwelkomd, moeten we ons er wel van bewust zijn dat het een proces betreft dat staat voor het opbouwen van vertrouwen. Europarlementariërs zijn namelijk nog altijd kritisch over de marktverstoring binnen de EU door Chinese staatsbedrijven en oneerlijke handelspraktijken die het land hanteert voor bedrijven uit de EU.

De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela (D66) gaf in het parlement aan de deal te verwelkomen, maar vindt dat er nu niet achterovergeleund kan worden. China neemt het op sommige vlakken nog steeds niet erg nauw met het respecteren van bijvoorbeeld mensenrechten in onder andere Hong Kong en bij de Oeigoeren. Het blijft cruciaal voor toekomstige akkoorden dat het Chinese respect naar deze rechten niet uit het oog verloren gaat, aldus Rafaela.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Nieuws varkens

Rusland klaar om EU-export China over te nemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden