PvdA

Politiek Lodewijk Asscher

'Meer huizen op platteland dankzij landbouw'

26 Oktober 2020 - Erik Colenbrander - 8 reacties

Als het aan Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA), ligt dan wordt de woningnood niet opgelost door zogenaamde 'inbreiding' in steden. Bouwen in het groen is goedkoper, juridisch eenvoudiger en minder tijdrovend.

De partij maakt van woningbeleid een belangrijk speerpunt in het verkiezingsprogramma dat volgende week wordt gepresenteerd. Asscher zat zondagavond (25 oktober) aan tafel bij het TV-programma Buitenhof. Daar somde interviewer Pieter Jan Hagens de nadelen van inbreiding in steden op.

Er komt landbouwgrond beschikbaar door verduurzaming

Lodewijk Asscher 

Asscher reageerde door te zeggen dat ombouw van kantoorpanden tot woningen ook zal bijdragen aan het oplossen van de woningnood, maar dat er landbouwgrond beschikbaar komt vanwege de verduurzaming van de veehouderij. "Investeerders wachten op elkaar. Je moet dit niet aan marktwerking overlaten. Juist nu moet overheid in stappen."

Ook het Groene Hart landbouwgrond
Op de vraag of de PvdA ook voorstander is van woningbouw in de weilanden van het Groene Hart zei Asscher: "Ik ben niet bereid om natuur op te offeren, want we hebben heel weinig natuur in dit land. Er is wel landbouwgrond beschikbaar in Noord- en Zuid Holland. Mensen willen ruimte om te recreëren en te wandelen in het groen in plaats van in de grijze bebouwing in de binnensteden."

Samen met de linkse partijen GroenLinks en SP benadrukte Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA eerder dit jaar al hoe belangrijk het thema woningnood is voor de socialisten. Dit deed hij door gezamenlijk een miljardenfonds voor sociale woningbouw te bepleiten, dat de woningnood vermindert en de werkgelegenheid in de bouw vergroot.

De uitspraken van Asscher maken duidelijk wat de agrarische sector kan verwachten als linkse partijen de macht naar zich toe kunnen trekken, na de verkiezingen op 17 maart volgend jaar. De PvdA heeft het verkiezingsprogramma in tegenstelling tot GroenLinks en SP nog niet gepresenteerd, maar gezien de opstelling tijdens debatten in de Tweede Kamer ligt het niet voor de hand dat de partij andere accenten zal leggen dan GroenLinks en de SP.

Beperken agrarische export
In de periode dat de Groningse biologische boer Harm Evert Waalkens nog landbouwwoordvoerder was in de Tweede Kamer en de sociaal democraten als belangrijke politieke factor aan de regering deelnamen, werkte de PvdA nooit mee aan moties van linkse partijen om de veestapel in te krimpen. Maar die tijd is geweest. Nu overbieden de linkse partijen elkaar vooral wie de veestapel het meest wil krimpen.

Verduurzaming van de agrarische sector betekent voor deze partijen een kringlooplandbouw die de agrarische export beperkt, die de invoer van agrarische grondstoffen en plantaardige eiwitproductie stimuleert, die belasting gaat heffen op vleesverkoop en die paal en perk stelt aan schaalvergroting en natuurinclusieve landbouw beloond met EU landbouwsubsidies, met daarbovenop een eerlijke prijs voor duurzaam voedsel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
kikker 26 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889796/meer-huizen-op-platteland-dankzij-landbouw]'Meer huizen op platteland dankzij landbouw'[/url]
Onder de linkse vlag is deporteren van boeren dus toegestaan om ruimte te maken voor hun Nieuwe kiezers? Laat ze hun Nieuwe kiezers welkom heten in hun vieze grijze steden in plaats van mooie landbouwgrond op te offeren!
26 Oktober 2020
Het is niet duurzaam om altijd maar op schone grond te bouwen. Met landbouwgrond kun je nog alle kanten op. Daarom is landbouwgrond voor ontwikkeling zo enorm waardevol, men hoeft weinig kosten te maken om de grond bouw rijp te maken of geschikt voor natuur.

Het zou goed zijn in Nederland een vorm van kringloopbouw toe te passen, waarbij niet meer op schone landbouw grond gebouwd wordt maar. Leegstande industrie gebruikt wordt of kantoorpanden zoals asscher al een beetje beschrijft. De bouwsector is momenteel nog erg conservatief, beton storten in een schoon weiland kunnen ze wel maar kan dat nog wel?

Ik vind het vreemd om landbouwgronden beschikbaar te maken voor andere doeleinden zeker omdat er dan maar een reden aan te plakken om de landbouwexport* flink in te perken. Zeker wanneer je weet dat er veel landbouwgrond ingleverd om bijvoorbeeld distributiecentra te bouwen van tientallen hectare groot. Een economische activiteit die weinig opleverd. Het levert wel op dat er veel gastarbeiders aangetrokken worden om te werken in die centra. Dit houdt druk op de woningmarkt. Dit is positief zeker wanneer je weet dat druk op de woningmarkt de fundering is onder de economie omdat het woningprijzen in de benen houdt en de bouw aan de gang.


* In een klein land als Nederland spreken we al snel van export. Is het eigelijk wel export zeker als je weet dat de meeste producten niet verder komen als Parijs.
Bart 26 Oktober 2020
Omdat men grond nodig heeft voor bouw van woningen nieuwe industrie en energie, vind men dat de productie van de landbouw omlaag moet.

Hier in de regio wordt veel landbouwgrond opgekocht en ik kan concluderen dat wanneer landbouwgrond een andere bestemming krijgt het achteruitgang betekend.
De mist creatieve architecten worden aangetrokken om deze gronden te bebouwen. Er verschijnen schoendozen die maar zo tientallen hectare groot en zo hoog als een flatgebouw zijn, je kunt er de grootste vliegtuigen achter verstoppen, als je dat zou willen.

In deze schoendozen werken alles bij elkaar duizende gastarbeiders die in deze mega grote gebouwen voorzien van airconditioning doosjes in en uitpakken ( kennis economie die wat toevoegd). Dit werk zal waarschijnlijk binnen 5 jaar geautomatiseerd kunnen worden. En dit allemaal zodat consumenten binnen een 'werk'dag hun nieuwe kleding waar ze al kasten van vol hebben hangen in huis kunnen hebben(kleding is volgens mij een van de meest vervuilende producten om te produceren, gelukkig wordt deze kleding in het buitenland door kinderen gemaakt dus kan het geen kwaad voor de natura 2000 gebieden in Nederland), verder worden er elektronische apparaten omgepakt. Het produceren van bijvoorbeeld deze smartphones kan niet slecht zijn voor het milieu, wanneer ik namelijk mijn nieuwe product uit het doosje haal is het helemaal schoon En het ruikt nieuw, en wanneer ik hem voor de eerste keer opstart zie ik een prachtige foto van een bos. Ik zou op kunnen zoeken hoe slecht het produceren van elektronica is maar dat doe ik niet want dan voel ik me schuldig wanneer ik elk jaar het nieuwste model wil bestellen, nee dan zeik ik liever op de landbouw.

De gastarbeiders verhuizen van de camping naar starterswoningen, dit is ook hard nodig om het kunstmatige woningen te kort in Nederland in stand te houden. De bouwsector moet gestimuleerd worden en wanneer de huizenprijzen naar het werkelijke niveau dalen ploft de Nederlandse economie. Ik ben bang dat welk kabinet er ook zit de landbouw altijd het wisselgeld zal zijn. Bij een rechts kabinet zullen we plaats moeten maken voor woningbouw of industrie en bij een links kabinet voor de natuur en het milieu.
Abonnee
huug 26 Oktober 2020
schreef:
Abonnee
polderteler 26 Oktober 2020
gewoon markerwaard droog leggen en aan amsterdam geven
Abonnee
jan veltkamp 26 Oktober 2020
De PvdA is ook fanatiek tegen Rusland. Maar ik heb hun nog niet gehoord of ze kiezen voor schaliegas uit de VS of gewoon aardgas uit Rusland? Voor het voedsel kunnen we binnenkort ook kiezen tussen verweg VS of dichtbij Rusland. Wat ze ook vergeten is dat de landbouw ook een energybron is die planten zonlicht laat omzetten ik energy (zetmeel, koolhydraten enz). Minder landbouw betekend automatisch meer gas/kolen/windmolens enz. En wat dat laatste betreft als er een muur van extreem hoge windmolens op zee wordt aangelegd dan heeft dat invloed op de windrichting. Met de aantallen die er nu staan zie al dat de wind meer zuidelijker is en de warmere lucht hoger in de poolcirkel doordringt. Ooit een MER naar gedaan? Waarom stellen de verslaggevers deze vragen nooit aan de politici.
Klaas 26 Oktober 2020
Verwacht niet dat er landbouwgrond beschikbaar komt, gezien de nieuwe doelstellingen van de politiek. De landbouw moet extensiever in kringloop en er moet meer biodiversiteit komen. Dan komt er ook met een lagere totale productie geen ruimte om landbouwgrond af te staan aan stedenbouw.
Harm 26 Oktober 2020
Goedkope landbouwgrond als bouwgrond, met als middel politici.

Dit bevestigd wat boeren al jaren schreeuwen, echter Holland zou Holland niet zijn als we respect hebben voor landverraders en erop stemmen.

Alles word weggegeven, er komen meer nieuwkomer gezinnen binnen als dat er nieuwbouw plaats vind, gevolg verhoging van WOZ, het fictief eigen vermogen van banken met landen zonder eigen vermogen.

Een sigaar uit eigen doos 10voudig betaald aan banken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Troonrede

'Voedselzekerheid van belang in onzekere wereld'

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden