De Tweede Kamerverkiezingen komen dichterbij. In maart 2021 mogen we opnieuw naar de stembus. Hoewel de campagnes nog moeten beginnen, maken veel partijen nu alvast hun standpunten bekend. Vandaag belichten we de agrarische thema's uit het partijprogramma van de BoerBurgerBeweging. Hun inzet: verbinding tussen boer en burger.
De tijd lijkt rijp voor een plattelandspartij en daarmee heeft de Boerburgerbeweging de wind mee. Het klinkt niet onrealistisch dat ze rekenen op 2 zetels in de Tweede Kamer. Een groot deel van de namen op de kieslijst komt uit plattelandsregio's in het zuiden en het oosten van het land. Genoeg herkenbare gezichten dus in de gebieden waar de meeste stemmen te winnen zijn. Bijvoorbeeld de nummer 2 op de lijst: Femke Wiersma. Zij werd landelijk bekend door haar deelname aan een Boer zoekt Vrouw en heeft het in zich om kiezers te trekken.
Bovendien kun je tegenwoordig de verkiezingen winnen met een uitgekiende social media strategie, zeker in deze tijd van coronacrisis waardoor de wereld versneld digitaliseert. Lijsttrekker Caroline van de Plas is gepokt en gemazeld in de journalistiek en wist twitter te veroveren met Boerburgertweet, een account met bijna 14.000 volgers. Ook het PR-apparaat is professioneel geregeld door de bijdrage van het agrarisch communicatiebureau Remarkable, waarvan eigenaar Wim Groot Koerkamp en marketeer Henk Vermeer lijstduwers zijn.
Stevig boerengeluid
De roep om een stevig boerengeluid in de politiek is niet nieuw. Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA en boerin, kreeg bij de Europese verkiezingen in 2014 maar liefst 113.123 voorkeursstemmen. Doorgaans is dat goed voor 2 zetels in Den Haag. Op het platteland in Oost-Nederland zijn dus genoeg kiezers te vinden.
Dit gebeurde dus al voor de tijd van de massale boerenprotesten. De animo en stembereidheid op het platteland is er niet ongetwijfeld niet minder op geworden. Ondanks alle hectiek over kalverfraude, fosfaatrechten en stikstofaanpak kozen de CDA'ers Jaco Geurts en Maurits von Martels (ook met voorkeursstemmen gekozen) er niet voor dissident te worden. Ze stemden mee met de regeringscoalitie.
Ook nu de stikstofaanpak van de regering voor de lange termijn wettelijk wordt vastgelegd en de verkiezingstijd in zicht komt, zijn er geen signalen dat ze de 'kont tegen de krib' gooien met hun stemgedrag. Het huidige boerendraagvlak van het CDA is derhalve een groot vraagteken.
Gebrek aan geldschieters
Het ontbreekt de BoerBurgerBeweging alleen aan kapitaalkrachtige geldschieters, waarover concurrent Forum voor Democratie wel beschikt. Over concurrentie gesproken: de BoerBurgerBeweging is niet de enige partij die zetels denkt te kunnen veroveren met teleurgestelde CDA- en VVD-kiezers. Een plattelandspartij is een 'one issue partij', wordt er gezegd. Maar dat argument wimpelt Caroline van der Plas terecht weg door te wijzen op partijen die de laatste decennia succes hadden in de Tweede Kamer. Denk aan de PvdD, de 50+ partij en de PVV. Nu is er ook een partij voor het platteland, met als het aan de BoerBurgerBeweging ligt, straks ook een minister voor het platteland en een ministerie dat minstens 100 kilometer van Den Haag is verwijderd.
Forum voor Democratie
Boerenvoorman Jan Cees Vogelaar, die zich meer en meer opwerpt als de spreekbuis van Forum voor Democratie (FvD) als het om de agrarische sector gaat, hoopt dat de teleurgestelde CDA- en VVD-kiezers mee liften met het succes van Thierry Baudet en Theo Hiddema. FvD heeft zich eerder groot voorstander getoond van een vertrekt van Nederland uit de Europese Unie (Nexit), al lijkt de partij dit standpunt iets af te zwakken.
De Boerburgerbeweging neemt duidelijk afstand van het Nexit-sentiment, al wil het ook zeker niet als voorstander van de Europese Unie te boek staan. Door de nadruk te legging op verbinding (tussen boer en burger) in plaats van verdergaande polarisering, onderscheidt de BoerBurgerBeweging zich van het Forum voor Democratie en de agrarische spreekbuis Jan Cees Vogelaar, die regelmatig provoceert op Twitter.
Verkiezingsthema's
Pro MKB-standpunten en deregulering zijn gemeenschappelijke thema's. En het thema natuur,- klimaat en energiepolitiek wordt alleen indirect benoemd in het verkiezingsprogramma van de Boerburgerbeweging. Gezondheid van planten, dieren, mensen, economie en samenleving is het credo. Dit laat veel ruimte voor discussie als je daarmee de politieke arena betreedt. Denk bijvoorbeeld aan het gewasbeschermingsdossier.
Regelgeving die de kostprijs voor de boeren verhoogt, is taboe voor de Boerburgerbeweging. Alleen als er een fonds komt waarmee de supermarkten de kostprijsverhoging van regelgeving direct compenseren, zijn bovenwettelijke maatregelen mogelijk voor de partij van het platteland.
Regeringsverantwoordelijkheid
Ook moet de nieuwkomer op weg naar de Tweede Kamer nog afrekenen met het kiezersgedrag. In de peilingen komen zetels de komende maanden misschien wel in beeld, maar in het stemhokje kiezen mensen vaak voor het vertrouwde. Ook zullen CDA en VVD de komende maanden het belang van regeringsverantwoordelijkheid en politieke stabiliteit benadrukken. En wie weet presenteren ze nieuwe kandidaten op de kieslijst, die indruk maken in de agrarische sector.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.