Agrarische ondernemers die overwegen te emigreren, zetten deze plannen veelal door. De meeste boeren die nu de knoop doorhakken, lopen al langer met emigratieplannen rond. De stikstofproblematiek heeft hier slechts deels mee te maken, al heeft de atmosfeer omtrent stikstof de animo voor emigratie wel verder aangewakkerd.
Dit vertelt Janneke Smedema, marketingmedewerker bij Interfarms. Het aantal boeren dat een agrarisch bedrijf in het buitenland gaan runnen, neemt toe. Dit is volgens Smedema vooral terug te voeren op het afschaffen van het melkquotum in 2015. Melkveehouders die in de jaren daarop zich oriënteerden op emigratie, zijn veelal nu de stap aan het zetten. “Emigratie is voor agrarisch ondernemers geen plan dat van de één op de andere dag wordt bedacht. Een ondernemer loopt hier vaak al langere tijd mee.”
Visa niet vanzelfsprekend
Akkerbouwers tonen de laatste jaren meer interesse, maar melkveehouders vormen nog altijd de hoofdmoot van de ondernemers die de stap naar het agrarische buitenland maken. Canada, Duitsland en Denemarken zijn daarbij de meest gekozen bestemmingen. Voor Canada is het sinds 2 jaar niet zo eenvoudig meer voor boeren om in aanmerking te komen voor een permanent visum. "Via een dochterbedrijf houden we ons ook met visumaanvragen voor onder meer Canada bezig. Dat zijn langdurige trajecten, al weten we via provinciale programma’s soms een geschikt alternatief te bieden", merkt Smedema op.
De stikstofproblematiek heeft wel tot een groeiende belangstelling voor emigratie geleid, meldt Smedema. De voorlichtingsbijeenkomsten aan het begin van het jaar die Interfarms heeft georganiseerd, waren drukker dan andere jaren. Maar of de boeren de belangstelling ook vertalen in concrete interesse en oriëntatie, blijft altijd even afwachten. “Daarbij komt dat de stikstofcrisis nog steeds gaande is. Hierdoor is de situatie nog weinig veranderd en kijken boeren wellicht ook de kat uit de boom totdat duidelijk is wat het nieuwe stikstofbeleid voor hen betekent.”
Minder makkelijk oriënteren
De huidige coronacrisis brengt boeren met concrete emigratieplannen niet in de knel, voor zover Smedema het kan overzien. Wel kunnen boeren zich minder makkelijk oriënteren op de bestemmingen en het gehele emigratietraject. “Maar het virus heeft er tot op het heden niet voor gezorgd dat er hele trajecten niet doorgaan”, aldus Smedema. “Daarbij komt dat er in deze tijd van het jaar minder contact gelegd wordt vanuit de boeren. Zij zijn nu voornamelijk bezig met de voorjaarswerkzaamheden en hebben er nu dus simpelweg minder tijd voor.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886784/buitenland-blijft-trekken-voor-nederlandse-boer]Buitenland blijft trekken voor Nederlandse boer[/url]
Maria, vertel ons eerst eens wat de mogelijkheden in Kenia zijn?
hans schreef:Ja, en ben je knap, rijk, ...?Maria, vertel ons eerst eens wat de mogelijkheden in Kenia zijn?
In Kenya consumeert de sprinkhaan