Het Landbouw Collectief roept alle partijen in de Tweede Kamer op om in actie te komen in het stikstofbeleid. Het verbond van agrarische belangenbehartigers wil dat het parlement de stikstofplannen van het collectief omarmt. "Voorkom onnodig smijten met gemeenschapsgeld."
De Tweede Kamer debatteert komende donderdagmorgen 20 februari met landbouwminster Carola Schouten over de maatregelen die de landbouw kan nemen om de stikstofproblematiek te beteugelen. Toevallig is dat gelijktijdig met de presentatie van het Mesdag Zuivelfonds, die de stikstofdata van het RIVM zelf heeft laten doorrekenen.
Een verzoek van de PVV om het landbouwdebat uit te stellen, in afwachting van de Mesdag-cijfers, is door veel politieke partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, PvdD en Van Haga) afgewezen. Enkel de SGP stemde voor, het Forum voor Democratie heeft niet gestemd. Het Landbouw Collectief roept overheid en politiek met klem op de uitkomsten van de doorrekeningen mee te nemen in het debat.
Maximale helderheid
Het collectief heeft aanwijzingen uit de analyse van het Mesdagfonds dat "ingrijpende maatregelen zoals opkoop en verplaatsing van bedrijven nauwelijks effect hebben op de neerslag van stikstof in Natura2000-gebieden. Ook lijkt het aandeel van de landbouw in de depositie op deze gebieden veel lager dan tot nu wordt genoemd." Het collectief eist maximale helderheid, zodat de maatregelen ook daadwerkelijk effect hebben. "Het gaat bij opkoop en verplaatsing van bedrijven om maatregelen, die diep ingrijpen bij de betrokken boeren en hun gezinnen."
Het Landbouw Collectief benadrukt dat de maatregelen die zij heeft voorgesteld al in 2020 een besparing opleveren van omgerekend 15 mol stikstof per hectare per jaar. "Dat is ruim drie keer zoveel als waar alles opgeteld het kabinet mee komt en genoeg voor vele jaren woningbouw." De organisatie doet ook een appél op de Kamer door boeren geen dwingende maatregelen op te leggen, zoals nu in de Spoedwet Aanpak Stikstof dreigt te gebeuren.
Rantsoen dwingend aanpassen
Daardoor dreigen veehouders verplicht het rantsoen aan te moeten passen, zodat er minder stikstof in de mest terecht komt. "Den Haag mag nooit tot in detail voorschrijven wat wanneer aan een koe, varken of kip gevoerd moet worden. Dat gaat alleen maar tot problemen leiden, niet in de laatste plaats voor de gezondheid van de dieren", verklaart het collectief. "Niemand beter dan de boer weet wat zijn of haar dieren nodig hebben en hoe tegelijk een vermindering van stikstofuitstoot verantwoord kan worden gerealiseerd."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885904/landbouw-collectief-maant-tweede-kamer-tot-actie]Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie[/url]
Mannen, wees kerels en geen struisvogels. Wij produceren nu eenmaal teveel ammoniak. Dat moet echt met 50% terug. Zo moeilijk is dat niet.