Tien natuur- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, hebben gisteren (woensdag 11 december) een eigen aanpak voor de stikstofcrisis gepresenteerd. Zij hebben, zoals verwacht, een heel andere visie dan het Landbouw Collectief.
Hierbij ligt de focus op een transformatie van de landbouw. De natuurclubs pleiten voor een warme sanering van de gehele Nederlandse veehouderij. Hoewel bij de aanbevelingen van het rapport 'Benut stikstofcrisis als kans' nog wordt gemeld dat "alle sectoren – landbouw, industrie, luchtvaart, bouw en verkeer - een evenredige bijdrage leveren om de stikstofdeken in Nederland te verlagen", is het daarna enkel nog de landbouw dat de klok slaat. Daarbij ligt de focus op de transitie naar grondgebonden natuurinclusieve landbouw en het versterken van de Natura2000-gebieden.
Zo moet een bufferzone komen om elk Natura2000-gebied, waarin de intensieve veehouderij verdwijnt en alleen extensieve grondgebonden veehouderij plaatsvindt als koeien, schapen en geiten. Hiervoor moet de overheid geld beschikbaar stellen om de veebedrijven in deze bufferzones vrijwillig op te kopen. Maar daarna mogen ook "uiteindelijk alle bedrijven die willen stoppen" worden uitgekocht als het aan de natuurorganisaties ligt.
Natuurinclusieve kringlooplandbouw
Andere maatregelen die zij onder meer voorstellen, zijn de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor grondgebonden natuurinclusieve landbouw. "Zodat boeren een eerlijke prijs krijgen via stapeling van beloning en waardering door supermarkten, waterschappen, provincies, de juiste inzet van GLB-subisies, etc." De reductie van ammoniak in de landbouw moet ook worden gekoppeld aan de realisatie van natuurinclusieve kringlooplandbouw, vinden de natuurclubs.
De 10 organisaties vinden dat de regie bij de gebiedsgerichte aanpak rond Natura2000-gebieden bij de provincies moet liggen. Daarvoor stellen zij een pakket maatregelen voor, waaronder de regie op externe saldering. "Externe saldering kan alleen plaatsvinden als onderdeel van het gebiedsproces, waarbij vrijkomende gronden worden ingezet voor de integrale doelen. Grond die beschikbaar komt, blijft beschikbaar voor ontwikkeling van natuurinclusieve kringloop-landbouw en natuur in het gebied."
Bedrijven opschorten
De vrijwilligheid in het opkopen van de veebedrijven is echter beperkt bij de natuurorganisaties. Individuele bedrijven die niet voldoen aan de doelen van stikstofreductie worden "worden opgeschort of gestaakt door de vergunning tijdelijk te maken. Juridisch en ecologisch moet immers zeker zijn dat instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000-gebieden gehaald gaan worden." De reeds bekende ambitie van de organisatie om alle natuurgebieden met elkaar te verbinden tot een netwerk, is ook in deze visie opgenomen.
Volgens de organisaties heeft al "meer dan de helft van de boeren aangegeven over te willen stappen naar natuurinclusieve landbouw." Het kabinet moet volgens hen nu leiderschap tonen en verbinding zoeken tussen alle betrokken partijen voor de gemeenschappelijke stip aan de horizon. Daarbij horen volgens hen "Publieke waarden zoals kwaliteit van bodem, water, lucht, biodiversiteit, natuur, landschap en klimaat, en bestaansrecht voor boeren als voedselproducent en beheerder van het landelijk gebied."
Ook de agrarische keten moet zich aanpassen. Die moet "hun verantwoordelijkheid nemen voor het belonen van kwaliteit, hogere marges vanuit de markt en gunstige voorwaarden voor natuurinclusief boeren."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885017/natuurclubs-start-warme-sanering-hele-veehouderij]Natuurclubs: start warme sanering hele veehouderij[/url]
In Nederland past geen productie van homogene akkerbouw- en veeproducten. Sluiten! Boeren kunnen veel zinvoller werk doen.
Karel pleit ervoor om subsidies van natuurclubs in te trekken.
Hoeveel onterechte subsidies hebben alle landbouwers van Nederland de laatste 40 jaar gekregen? Miljarden en miljarden. Van dit geld hebben zij grotere stallen gebouwd, steeds grotere tractoren gekocht en het geld uitgegeven aan allerlei zaken die de landbouw nu maakt tot de grootste vervuiler van Nederland. Niets hebben ze gedaan aan diervriendelijkheid, nee een dier is er alleen voor ons om er iets aan te verdienen wordt nog steeds gedacht. Een koe is na 5jaar afgeschreven!!