Farmers Defence Force plant rond Kerst nieuwe grootschalige acties met de boeren, trekkers en andere voertuigen. Ook de bouwers, verenigd in Bouw in Verzet, doen mee. Agractie kijkt of de actie van 13 december in Amsterdam een ander karakter moet krijgen.
De organisaties zijn allemaal zwaar teleurgesteld in de houding van het kabinet omtrent het stikstofdossier. Zo balen Farmers Defence Force en Agractie ervan dat de plannen van het Landbouw Collectief nauwelijks serieus zijn genomen door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Bovendien sloegen de irritatiemeters hoog aan toen Schouten bekendmaakte toch 'latente stikstofruimte' in te nemen bij de aanvraag voor een nieuwe vergunning. Het Landbouw Collectief is in het plan pertinent tegen de inname van latente ruimte.
Plan collectief zeer waardevol
Schouten liet woensdag 4 december in het debat over de noodwet weten het plan van het Landbouw Collectief zeer waardevol te vinden en zich te herkennen in veel bronmaatregelen die het Collectief voorstelt. Echter, ze heeft, volgens het Collectief, nog geen enkele indicatie gegeven of zij het voorstel wil implementeren. In het debat zei minister Schouten nog een nieuw advies van de Commissie Remkes (over beweiden en bemesten) af te wachten. Ook liet zij doorschemeren dat de opkoop van veebedrijven nabij Natura2000-gebieden in het nieuwe stikstofplan terugkomt.
Daarmee lijkt zij zich dus op ramkoers te positioneren met de partijen in het Landbouw Collectief. Mark van den Oever, de voorzitter van Farmers Defence Force, laat weten dat de maat vol is. In een brief aan zijn volgers, door hem 'strijders' genoemd, vraagt hij zich af wat de werkelijke reden is dat het plan van het Landbouw Collectief niet door het kabinet wordt omarmd.
Vrijheden afgenomen
Hij wijt dit aan een gedachtegoed die hij omschrijft als 'klimaatsalafisme'. "Onze fundamentele vrijheden worden afgenomen door onverdraagzame lieden die zonder enige wetenschappelijke, sociale of economische onderbouwing, boeren bestelen van hun rechten die onaantastbaar en grondrechtelijk zijn. Met een overheid die tegelijkertijd de grootste vervuilende industrieën blijft voorzien van subsidies en het recht om hun vervuiling op te schroeven", zo schrijft Van den Oever.
Hij schrijft dat het tijd wordt om deze klimaatsalafisten een halt toe te roepen. "Door hun geheugen op te frissen. Hen er op te wijzen wat het belang van goed, gezond én bereikbaar voedsel is. Want, wat als er een kinkje in die kabel komt?" Daarmee lijkt Farmers Defence Force van plan om de logistiek in de voedselvoorziening te verstoren, bijvoorbeeld door distributiecentra van supermarkten (zoals Jumbo en Albert Heijn) te blokkeren. Farmers Defence Force roept de boeren op om teams van 50 trekkers of andere voertuigen te formeren voor de acties.
Brunch verandert van karakter
Het bestuur vergadert maandagavond 9 december over de datum en de definitieve invulling van de actie. Ook Agractie, waar voorman Bart Kemp onlangs bekendmaakte een stap terug te zetten, steekt de koppen bij elkaar. De boerenorganisatie heeft de 'Boer & Burger Brunch' gepland op vrijdag 13 december in Amsterdam op de Dam en het Rokin. De houding van de minister gaat de inhoud van het evenement veranderen, zo laat Agractie haar volgers weten. Op welke wijze is vooralsnog niet duidelijk.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884919/nieuwe-grootschalige-boerenactie-in-de-maak]Nieuwe grootschalige boerenactie in de maak[/url]
Oprecht benieuwd naar de mening van boeren over het feit dat 80% van de Nederlandse productie geëxporteerd wordt. Dat ís toch ongezond en onhoudbaar?
M.i. moet de overheid dus gaan uitkopen, met goede en eerlijke bedragen. De overblijvers verdienen vervolgens meer met hun producten, en de uitstoot gaat naar beneden.