Rijksoverheid

Nieuws Politiek

Schouten: 'We zetten wel degelijk stappen'

12 September 2019 - Kimberly Bakker - 58 reacties

In het overleg 'Dieren in de veehouderij' heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) toegezegd dat ze in december verdere maatregelen presenteert om het aantal stalbranden te verminderen. Ook maakt ze bekend dat de 'commissie Remkes', die onderzoek doet naar de uitstoot van stikstof, in de tweede helft van september met een eerste advies komt.

Uit de sprekersronde van het algemeen overleg 'Dieren in de veehouderij' blijkt dat er onder meer kritiek is op de voortgang van de landbouwvisie (ook wel kringloopvisie genoemd) van Schouten. "Alle plannen die ik tot nu toe heb gehoord, lijken verdacht veel op de uitvoering van 'Duurzame Veehouderij'. Als opdracht hebben wij meer meegegeven", zo luidt het uit monde van Tjeerd de Groot (D66).

Schouten geeft in een reactie aan dat er wel degelijk gewerkt wordt aan de transitie naar kringlooplandbouw. "De regeling voor de sanering van de varkenshouderij kan bijvoorbeeld ieder moment akkoord gaan. Dit is afhankelijk van Brussel. Daarbij geldt dat een systeem dat in 100 jaar gebouwd is, niet binnen 1 jaar ingezet kan worden."

'Minder vee rond natuurgebied'
De uitstoot van stikstof in de landbouwsector was afgelopen week een veelbesproken thema door de uitspraken van De Groot om als oplossing de varkens- en pluimveestapel te halveren. Volgens Frank Futselaar (SP) zou het beter zijn om de veestapel rond natuurgebieden te verminderen. "Dat is veel effectiever in relatie tot het probleem." Daarnaast vraagt hij zich af of er vanuit het ministerie al wordt gewerkt aan een plan om de stikstofuitstoot te verminderen, of dat er gewacht wordt op de resultaten van de commissie Remkes.

In een reactie op de opmerking van Futselaar geeft Schouten aan dat de commissie in de tweede helft van september met het eerste deel van het advies komt. "Het kabinet zal daarna zo snel mogelijk een reactie (korte- en langetermijnoplossingen) geven op dit advies. Ik heb echter geen tussenrapportage ontvangen van de commissie, wat betekent dat ik hier verder nog niets over kan zeggen", aldus de minister.

'Minister moet met concrete stappen komen'
Een ander onderwerp dat afgelopen jaar veelvuldig behandeld is, zijn de stalbranden. Volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is daar de afgelopen maanden uitgebreid over gedebatteerd, maar zijn er nog geen concrete stappen genomen. Futselaar vraagt zich daarnaast af waarom stallen niet altijd voorzien zijn van voorzieningen als brandmelders. "Dit betreft nu een vrijwillige maatregel, maar misschien moeten we dit maar verplichten."

Helma Lodders (VVD) is van mening dat minister Schouten met concrete maatregelen moet komen. "Uit de voortgangsrapportage bleek al dat 25% van de stalbranden veroorzaakt wordt door ongedierte. We moeten onze ondernemers meer gelegenheid geven voor de aanpak hiervan. Ik vraag de minister daarom om voor het eind van het jaar nog met een concrete stap te komen." Als aanvulling daarop pleit Dion Graus (PVV) voor een jaarlijkse apk-keuring op stallen.

Minister Schouten meldt het met de bovenstaande opmerkingen eens te zijn en zegt daarom toe om in december met een brief te komen waarin verdere maatregelen worden aangestipt (onder meer het probleem met knaagdieren). "Daarnaast zal het onderzoek naar de detectiesystemen in december afgerond zijn. Verder kijken we naar diverse praktijkpilots met het zogenoemde ‘stable-safe-systeem’."

'Grens van 35 graden is te hoog'
Ten slotte maakte Schouten vorige week bekend diertransporten binnen Nederland bij een temperatuur van 35 graden Celsius of meer wettelijk te verbieden. Volgens Ouwehand ligt die grens echter veel te hoog. "Waar is die temperatuur op gebaseerd? Uit onderzoek blijkt dat de dieren al last hebben van de hitte bij 27 graden Celsius?" Ook Futselaar ziet meer in een verbod vanaf temperaturen rond de 30 graden Celsius.

Schouten is echter niet van plan hier opnieuw naar te kijken. "Het klopt inderdaad dat er onder de 35 graden ook sprake kan zijn van hittestress, maar dit is het niveau waarop we gaan handhaven. In de meeste landen geldt de Europese transportverordening voor transporten die langer zijn dan 8 uur. In Brussel wordt al de discussie gevoerd om transporten vanaf 30 graden te verbieden. Daar sta ik achter, want bij langere transporten vind ik dat logisch."

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
58 reacties
Kjol 12 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883983/schouten-we-zetten-wel-degelijk-stappen]Schouten: 'We zetten wel degelijk stappen'[/url]
Eigenlijk kan geen hond het nog schelen wat er uit de koker van Schouten komt, concreet komt er toch niks van terecht en is het hoofdzakelijk negatieve bagger waar vrijwel geen boer op korte en lange termijn iets mee opschiet. Als we dit totaal stuurloze en negatieve beleid in de jaren 50 hadden gehad was er van de moderne NL landbouw nooit iets terecht gekomen.
hans 12 September 2019
Kjol, je kan en mag de landbouw uit die tijd niet vergelijken met die van nu.

Toen was landbouw een eerste noodzaak om de eigen bevolking te voeden, net zoals toen de industrie een noodzaak was om de eigen bevolking van eerste levensbehoeften oa kleding en woonmogelijkheden te voorzien.

Daarna kwam de tijd dat de overheid welzijn voor de bevolking wilde brengen, en de kosten daarvan werden gedragen door oa export van voedingsmiddelen en industrieproducten.

Toen kwam het aardgas, onbeperkt geld voor de overheid, onbeperkte groei van de welvaart, onbeperkte importen, werk werd een vies woord.

Toen kwam de EU. En de euro. Onbeperkte mogelijkheden door arme mensen te misbruiken Binnen de EU mbv het verplaatsen van productie lokaties, internationaal door Franse en Engelse militaire onderdrukking.
Bedrijven werden multinationals, die alle vrijheid kregen kleine bedrijven de das om te doen en hun winsten belastingvrij aan hun enkele grote aandeelhouders door te geven.

En de bevolking is murw, de weg kwijt, slecht geschoold, en straks zal hun grote bek hun slechts hun kop kosten.
bas 12 September 2019
Hans ik deel je mening en de conclusie is alles is gewoon nep en aandacht afleiden.De ware reden is Holland is failliet nog erger dan Griekenland en Italie,maar dat mag niemand weten.
tem 12 September 2019
minder bij natuur.dan ook minder auto s industrie woningbouw en vlieg verkeer bij de natuur.
geebrand 12 September 2019
Er komt niets contructief uit jullie pen; kom eens met toekomstbestendige voorstellen. Er komt teveel van hetzelfde op de markt. Daarmee prijzen we ons zelf uit de markt. Onze kosten zijn te hoog. Differentiëren, weg van hetzelfde, dat kunnen Chinezen en Amerikanen ook. Wij boeren moeten ondernemers worden. Los van die verstikkende landbouworganisaties
geebrand 12 September 2019
wij hebben weinig te zeggen als boeren het is de macht en regeldruk die ons kapot maken alleen of met 10 boeren kun je niks . word eens wakker we worden van alle kanten in de hoek gedrukt en hard ook . kom jij eens met plannen dan , alles wat we in het leven hebben ondernomen hebben word in de kiem gesmoord of later gestraft leuk!!!
Ley 13 September 2019
Wat mij opvalt:
Enkele maanden terug is er in het nieuws ongeveer anderhalve dag aandacht besteed aan de jaren lang (en nog steeds voortgaande) uitstoot van het zeer schadelijke en zeer grote hoeveelheden3 laggas door chemiereus Chemelot. De hele politiek en media deed er na een dag het zwijgen over. Verschil in belangen... Arbeidsplaatsen... Als vadertje Nederland land blijft toeteren gaat we(chemelot) wel naar een andere plek ergens ter wereld...weg arbeidsplaatsen...
Wij zijn als sector te makkelijk te pakken(dit zonder calimerogevoel op te roepen) . Akkerbouw, rundveehouderij, intensieve veehouderij glas/tuinbouw. Allemaal agrarisch. Allemaal verschillend met verschillende belangen die vaak (zelfs onderling) tegen elkaar worden uitgespeeld.
Kjol 13 September 2019
Hoeveel bewijs wil je nog meer hebben....de politiek offert de landbouw op. De plannen liggen op tafel van Remkes.
peter 13 September 2019
Alle voedsel productie moet uit de lage-loonlanden komen hier hebben de grote multinationals enorme baat bij en ook de politiek anders stelden ze wel heffingen in om de interne markt te beschermen! Voor de politiek zijn mensen die boer zijn en alle die hier een boterham door verdienen ratten en deze willen we ze hier in Hollandia niet meer !! De staat in Hollandia willen allen drugs zodat de mensen massa mensen high en dom (aan het infuus) blijft drugs criminelen terug halen onder begeleiding van minster Grapenhaus en heel kabinet staat hier achter!! Sirie terroristen terug halen naar nederland en nederland betaald dit ook nog. Maar voor mensen die eerlijk werken en belasting betalen is geen plaats meer!!!!!
peter 13 September 2019
en als Wilder roept minder Marokkanen, omdat hij weet dat ze kinderen zijn aan het opleiden voor ongelovige te haten en te vermoorden op hun salafistische scholen door heel Nederland moet hij voor de rechter verschijnen. Maar als de heer Tjeerd de Groot van D66 roept minder dieren de helft van de ( boeren bevolking ) opruimen is dit de normaalste zaak van de wereld! Boeren die iedere dag hard werken en het land mee opgebouwd hebben worden als tuig weg gezet.
Akkerbouwer 13 September 2019
Landbouw.....
Wees nu eens eerlijk minister Schouten en zeg eens hardop veehouderij!!!

Door de verhalen in de media word de hele sector over 1 kam geschoren.
Terwijl volgens mij 90% van de problemen veehouderij gerelateerd zijn.
Dode raaigras jungle's , mest probleem , diertransporten, fiprolnil, stalbranden, PAS

Graag eens een minister die duidelijk aangeeft waar het probleem ligt, hoef ik mij niet o een verjaardag weer het verhaal uit te leggen.

Ik zit namelijk niet op een verjaardag om over mijn werk te praten.
Varkenshouder 13 September 2019
Als men echt wil saneren gunt men degene die wil stoppen de mogelijkheid om zijn stikstof quotum te kunnen verkopen aan de industrie die hier veel geld voor over heeft.
Want de aangekondigde warme sanering is wel heel erg lauw ipv warm te noemen want zal voor velen te weinig zijn dan te kunnen saneren.
Omwisselen varkensrechten/fosfaatrechten was een goed systeem geweest maar werd tegen gehouden door de Grote boerenbestuurders en dat zal misschien nu weer zo gaan dat ze alleen aan zichzelf denken ten koste van een steeds grotere groep die wel wil (warm) saneren.
Je moet baas zijn over je eigen quotum en wat je ermee wilt
Joost 13 September 2019
Oh jee daar hebben we die Peter weer, dat is die gast die zelfs een NAK controleur wil doodschieten en daarna vierendelen als hij een paar honderd meter over het braakland van een buurman rijdt. De macht terug naar de boeren die zelf wel zullen uitmaken wie ze gedogen en wie niet, allemaal een zwaard mee dan kun je de ambtenarij gelijk opruimen als je ze tegen komt. Evenals alle linkse, groene, intelligente, jonge, oudere en andere idioten die er ook niks van snappen.
Op naar een boereale samenleving. Peter for president. Yeah.
peter 13 September 2019
@Joost ben blij dat jij het begint te snappen!! Geschiedenis herhaalt zich. In de tijd van napoleon alle ambtenaren naar de gelatine schaar en in de tijd van Hitler alles die het regime tegenwerkt opruimen ik ben inderdaad net zo. Als Duitsland 75jaar geleden de wereld oorlog gewonnen had waren we 75 jaar geleden al 1Europa, maar dit wilde de Amerikanen en de Engelsen koste wat kost niet. en wat zien we 75 jaar later wat de Engelsen met Europa doen??(brexit aan het lijntje houden etc.) en de puinzooi die America maakt met import heffingen?? Ik heb het boek Meinkampf gelezen zou je ook eens moeten doen!! Dan wist je dat Hitler niet tegen onrecht kon net als ik. Een echte vent wordt geen controleur!!!!!
peter 13 September 2019
Ik ben nog vergeten wat de Nederlandse staat met hun slaven in india heeft gedaan en toen ze inde gouden eeuw met het zwaard iedereen tot slaaf maakten triest van zo'n rechtstaat, moet ik hier nog respect voor hebben. Als alle mensen weer wilden WERKEN dan waren alle problemen opgelost!!!

Amen en fijn weekend Jostie
John 14 September 2019
Zouden wij als landbouw ook op zoek moeten naar aankoop van een groot bedrijf buiten onze sector waarmee we kunnen schermen? En dan als wisselgeld gebruiken bedrijf x te verplaatsen als dit geouwhoer aan blijft houden..
nn 15 September 2019
Als een buitenstaander deze onzin allemaal leest, zou hij of zij dan denken dat dit over een redelijke groep mensen (ondernemers) gaat die weet wat ze willen.
Een redelijke groep die in oplossingen denkt?
Akkerbouwer 15 September 2019
Varkenshouder.
Vertel mij eens 1 sector ib Nederland die geld krijgt om te stoppen..........
Ik bedoel lees eens heel foed wat je nu schrijft.
Belachelijk, alleen de gedachte al.
Als je wilt stoppen verkooo je je dieren, machine's en bedrijf, los je de opgebouwde FOR af en ben je klaar.

Zuidboer 15 September 2019
Akkerbouwer schreef:
Landbouw.....
Wees nu eens eerlijk minister Schouten en zeg eens hardop veehouderij!!!

Door de verhalen in de media word de hele sector over 1 kam geschoren.
Terwijl volgens mij 90% van de problemen veehouderij gerelateerd zijn.
Dode raaigras jungle's , mest probleem , diertransporten, fiprolnil, stalbranden, PAS

Graag eens een minister die duidelijk aangeeft waar het probleem ligt, hoef ik mij niet o een verjaardag weer het verhaal uit te leggen.

Ik zit namelijk niet op een verjaardag om over mijn werk te praten.
Je vergeet de gewasbescherming. Ook een veehouderij aangelegenheid? Je kunt op je vingers natellen dat van ons pallet aan middelen niets overblijft. Biologisch boeren dus en zonder buitenlandse inbreng want hardwerkende buitenlandse mensen zijn hier ongewenst. We komen dus allemaal aan de beurt.
peter 15 September 2019
@ akkerbouwer ik ben zelf melkveehouder en ik vind het te gek voor woorden alle zogenaamde investeringen die de veehouderij VERPLICHT aan hun stallen moeten voldoen hetgeen jij op je akkergrond niet of nauwelijks hebt misschien enkele 10k maar geen 100k tot een miljoen! van wie krijg jij jouw mest om het land te bemesten chemie fabriek of van dieren poep. of wordt het in de toekomst mensen poep vol met chemisch drugs afval op jouw land? Ik zou het fijn vinden als wij als sector samen gaan optrekken.
drent 15 September 2019
maak je niet druk, ook in de akkerbouw moeten we forse investeringen doen om aan de regels te voldoen bv onze spuitmachine van 2 jaar oud moet nu vervangen worden of aangepast om aan de nieuwe regelgeving te voldoen, kosten dik 40 mille. En veel middelen worden verboden waardoor we nieuwe duurdere middelen moeten gebruiken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus zeg niet dat het bij ons wel meevalt...
Abonnee
Kjol 15 September 2019
Je spuit aanpassen kost vrijwel niets, de doppen eronder weg draaien en je voldoet aan de driftreductie.
drent 16 September 2019
helaas kjol, jij bent niet goed op de hoogte, om bepaalde middelen te mogen spuiten ben je verplicht met een bepaalde reductie te werken wat je alleen bereikt met wingsprayer etc. Jouw conclusie andere doppen eronder werkt niet want je moet de doppen dan op 25 cm plaatsen dus nw leidingen etc erop. Was het maar zo simpel met paar andere doppen opgelost...
peter 16 September 2019
@akkerbouwer ,wie verwerkt de rest producten van de akkerbouw en fruit teelt te noemen: aardappel snippers, appel pulp, bieten pulp, citrus pulp, wortel snippers, etc. etc. Ik roep alle akkerbouwers op om toch een FAMILIE te worden en samen op te trekken!!
petatje 16 September 2019
@ akkerbouwer: SCHAAM je diep. Ik ben ook planteteler. En ik zie hoe de politiek de gehele sector incl. plantetelers aan het afbreken is op onheuse zgn. milieugronden. De gehele sector krijgt van alles de schuld, vooral van hetgeen de grote massa stemvee in de steden veroorzaakt. Als jij denkt dat je daaraan ontkomt, vergeet het maar. En jouw uitleg van hoe simpel het is om te stoppen zegt mij genoeg. Vreemd van ondernemingszin.
Nogmaals SCHAAM je diep! Je brengt je collega's onnodige schade toe.
Kjol 16 September 2019
Ik zou maar rustig aan doen met veel geld over de balk te smijten door je spuit volledig om te bouwen, eerst een jaartje bredere teeltvrije zone en de meeste middelen zijn gewoon te gebruiken.
Abonnee
Hannes 16 September 2019
Als je al die reacties op dit forum leest dan weet je precies waarom we met z"n allen in de positie zitten waarin we nu zitten, akkerbouw versus veehouderij , contracttelers versus vrije telers , zandboeren versus kleiboeren , consumptietelers versus pootgoedtelers en zo kan ik nog wel even doorgaan !!! Word tijd dat we is met een stem gaan praten denk ik , willen we nog iets van boerentoekomst houden in dit achterlijke nederland
jeroen 16 September 2019
minder dieren, meer boeren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Troonrede

'Voedselzekerheid van belang in onzekere wereld'

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden