In het overleg 'Dieren in de veehouderij' heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) toegezegd dat ze in december verdere maatregelen presenteert om het aantal stalbranden te verminderen. Ook maakt ze bekend dat de 'commissie Remkes', die onderzoek doet naar de uitstoot van stikstof, in de tweede helft van september met een eerste advies komt.
Uit de sprekersronde van het algemeen overleg 'Dieren in de veehouderij' blijkt dat er onder meer kritiek is op de voortgang van de landbouwvisie (ook wel kringloopvisie genoemd) van Schouten. "Alle plannen die ik tot nu toe heb gehoord, lijken verdacht veel op de uitvoering van 'Duurzame Veehouderij'. Als opdracht hebben wij meer meegegeven", zo luidt het uit monde van Tjeerd de Groot (D66).
Schouten geeft in een reactie aan dat er wel degelijk gewerkt wordt aan de transitie naar kringlooplandbouw. "De regeling voor de sanering van de varkenshouderij kan bijvoorbeeld ieder moment akkoord gaan. Dit is afhankelijk van Brussel. Daarbij geldt dat een systeem dat in 100 jaar gebouwd is, niet binnen 1 jaar ingezet kan worden."
'Minder vee rond natuurgebied'
De uitstoot van stikstof in de landbouwsector was afgelopen week een veelbesproken thema door de uitspraken van De Groot om als oplossing de varkens- en pluimveestapel te halveren. Volgens Frank Futselaar (SP) zou het beter zijn om de veestapel rond natuurgebieden te verminderen. "Dat is veel effectiever in relatie tot het probleem." Daarnaast vraagt hij zich af of er vanuit het ministerie al wordt gewerkt aan een plan om de stikstofuitstoot te verminderen, of dat er gewacht wordt op de resultaten van de commissie Remkes.
In een reactie op de opmerking van Futselaar geeft Schouten aan dat de commissie in de tweede helft van september met het eerste deel van het advies komt. "Het kabinet zal daarna zo snel mogelijk een reactie (korte- en langetermijnoplossingen) geven op dit advies. Ik heb echter geen tussenrapportage ontvangen van de commissie, wat betekent dat ik hier verder nog niets over kan zeggen", aldus de minister.
'Minister moet met concrete stappen komen'
Een ander onderwerp dat afgelopen jaar veelvuldig behandeld is, zijn de stalbranden. Volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is daar de afgelopen maanden uitgebreid over gedebatteerd, maar zijn er nog geen concrete stappen genomen. Futselaar vraagt zich daarnaast af waarom stallen niet altijd voorzien zijn van voorzieningen als brandmelders. "Dit betreft nu een vrijwillige maatregel, maar misschien moeten we dit maar verplichten."
Helma Lodders (VVD) is van mening dat minister Schouten met concrete maatregelen moet komen. "Uit de voortgangsrapportage bleek al dat 25% van de stalbranden veroorzaakt wordt door ongedierte. We moeten onze ondernemers meer gelegenheid geven voor de aanpak hiervan. Ik vraag de minister daarom om voor het eind van het jaar nog met een concrete stap te komen." Als aanvulling daarop pleit Dion Graus (PVV) voor een jaarlijkse apk-keuring op stallen.
Minister Schouten meldt het met de bovenstaande opmerkingen eens te zijn en zegt daarom toe om in december met een brief te komen waarin verdere maatregelen worden aangestipt (onder meer het probleem met knaagdieren). "Daarnaast zal het onderzoek naar de detectiesystemen in december afgerond zijn. Verder kijken we naar diverse praktijkpilots met het zogenoemde ‘stable-safe-systeem’."
'Grens van 35 graden is te hoog'
Ten slotte maakte Schouten vorige week bekend diertransporten binnen Nederland bij een temperatuur van 35 graden Celsius of meer wettelijk te verbieden. Volgens Ouwehand ligt die grens echter veel te hoog. "Waar is die temperatuur op gebaseerd? Uit onderzoek blijkt dat de dieren al last hebben van de hitte bij 27 graden Celsius?" Ook Futselaar ziet meer in een verbod vanaf temperaturen rond de 30 graden Celsius.
Schouten is echter niet van plan hier opnieuw naar te kijken. "Het klopt inderdaad dat er onder de 35 graden ook sprake kan zijn van hittestress, maar dit is het niveau waarop we gaan handhaven. In de meeste landen geldt de Europese transportverordening voor transporten die langer zijn dan 8 uur. In Brussel wordt al de discussie gevoerd om transporten vanaf 30 graden te verbieden. Daar sta ik achter, want bij langere transporten vind ik dat logisch."
Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883983/schouten-we-zetten-wel-degelijk-stappen]Schouten: 'We zetten wel degelijk stappen'[/url]
Landbouw.....
Wees nu eens eerlijk minister Schouten en zeg eens hardop veehouderij!!!
Door de verhalen in de media word de hele sector over 1 kam geschoren.
Terwijl volgens mij 90% van de problemen veehouderij gerelateerd zijn.
Dode raaigras jungle's , mest probleem , diertransporten, fiprolnil, stalbranden, PAS
Graag eens een minister die duidelijk aangeeft waar het probleem ligt, hoef ik mij niet o een verjaardag weer het verhaal uit te leggen.
Ik zit namelijk niet op een verjaardag om over mijn werk te praten.