ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers verwacht halvering van winst

2 Mei 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

Het eerste kwartaal van 2019 pakt slecht uit voor ForFarmers. Het beursgenoteerde veevoerconcern rapporteert een daling van het autonome voervolume en verwacht bovendien een halvering van de nettowinst.

De resultaten van ForFarmers toonden over 2018 al een neergang en die trend wordt in de eerste maanden van het jaar niet omgebogen. Zonder exacte getallen te noemen, zegt ForFarmers dat de EBITDA (operationele winst en een belangrijke indicatie voor beleggers) een sterke daling gaat laten zien. ForFarmers denkt dat de teruggang veroorzaakt wordt door de ongunstige inkoopposities, die (vanuit concurrentie overwegingen) niet zijn doorberekend aan de klanten.

Een andere oorzaak is de daling van het afgezette autonome mengvoervolume. Met uitzondering van Duitsland, liep de voerafzet in de deelnemende landen terug. Dit komt voornamelijk door van een krimp in de veestapel. Dankzij de overnames in de tweede helft van 2018 heeft ForFarmers de totale voerafzet kunnen vergroten, tegenover het eerste kwartaal 1 jaar eerder.

Vooruitzichten niet goed 
Al met al spreekt ForFarmers over een teleurstellend kwartaal. Overigens komen de mindere resultaten niet als een verrassing. In maart kondigde de directie, bij het bekendmaken van de jaarcijfers over 2018, al aan dat de start van 2019 niet goed was. Om het tij te keren, is ForFarmers bezig om de impact van de volatiele grondstofkoersen in de toekomst beter op te vangen.

Op korte termijn ligt een ommekeer niet voor de hand. Yoram Knoop, de CEO van ForFarmers, verwacht dat de EBITDA in 2019 waarschijnlijk lager uitpakt dan afgelopen jaar. In dat jaar kwam deze financiële parameter op €100,1 miljoen uit. In de prospectus voor de halfjaarcijfers denkt het bedrijf dat de EBITDA 30% tot 35% daalt, terwijl de nettowinst waarschijnlijk halveert.

Beurskoers bijna gehalveerd 
De beleggers hebben momenteel weinig vertrouwen in het aandeel van ForFarmers. Het aandeel, dat genoteerd is op het Damrak in Amsterdam, opende donderdagochtend 2 mei bijna 10% lager en dook onder de €7 per aandeel. Circa 1 jaar geleden was het aandeel nog bijna het dubbele waard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
bep 2 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882307/forfarmers-verwacht-halvering-van-winst]ForFarmers verwacht halvering van winst [/url]
Daar komen nog wel meer veevoederbedrijven achter dat het niet meer vanzelf gaat.
fabiola 2 Mei 2019
gewoon zelf malen , is geen kunst , bestaat al eeuwen , proces noemt voor de doordenkers ontsloten maken van zetmeel en eiwitbron , is daarna beter verteerbaar voor mens en dier , daarna mengen , kan niet moeilijk zijn , nog wat te dure kern erbij en kijk ,veevoeder pppfff
Drikus 2 Mei 2019
For Farmers moet doorgaan voor een cooperatie . Wat is het belang van een cooperatie om de grootste te willen zijn ? . Een cooperatie is er voor de leden . Vroeger had elke cooperatie een werkgebied . Nu rent alles maardoor elkaar . Ben je als je veraf voerkoopt klant en of lid van een cooperatie die buiten zijn oorspronkelijk gebied aan het leveren is .Ik krijg meer de indruk dat deze bedrijven meer bezig zijn met hun eigen als met hun leden . Groter worden proberen macht uit te stralen . Maar wat schiet een lid daar mee op als uiteindelijk er geen onderscheidende zaken zijn met ander gelijksoortigge bedrijven . Deze kunnen ook allemaal mee en verloop is er altijd . Als er een de beste en goedkoopste was zou deze alle klanten hebben .De kleine kunnen nog steeds goed mee . staan korter bij klant kunnen meestal sneller schakelen en kennen gebied en klanten persoonlijk . Kopen meestal gezamelijk met collega bedrijven in en hebben dus ook voldoende volume op de inkoop markt . Bij een dip hoeven zij geen verantwoording af te leggen bij de aandeelhouders . Maar dragen meestal zelf de last zodat er sneller aanpassingen gedaan worden zonder bemoeizucht van uiteindelijk hebzuchtigge beleggers .
Frans 2 Mei 2019
Het is vooral de directie die groeien wil, hun salarissen groeien immers mee. Bij ForFarmers verdient Knoop al ruim anderhalf miljoen euro en er is nog een heel peloton directeuren meer. Commisarissen, ledenraden en dergelijke zitten erbij voor spek en bonen. Boerenleden kickten ooit op uitkeringen uit het vermogen op naam, maar hadden niet in de gaten dat de prijs/kwaliteit achteruit holde.
Bob 2 Mei 2019
De particuliere veevoerbedrijven zijn veel erger, zij en hun vertegenwoordigers melken de boeren,bij ForFarmers blijft het (vermogen)onder de Boeren!
Drikus 2 Mei 2019
Beste Bob Er zal verdiend moeten worden . De boeren die nu nog boer zijn zullen hun resultaten zoals groei, voederconversie , kostprijs litermelk , enz. berekenen en vegelijken met gemiddelde of cijfers van andere bedrijven . Dus kwalitiet en prijs spelen bij elke voerfabriek een belangrijke rol ongeacht eigendoms verhoudingen . Dus als particulieren boeren uit melken doen de cooperaties hier ook aan mee want er is er geen een die overal bovenuit blink wat betreft resultaat . Elke fabriek heeft klanten met top resultaten en met mindere resultaten . En wie een koe blijft melken is een keer uitgemolken . Meestal zijn de kleinere bedrijven die niet gefocust zijn op harde groei maar meer op langere termijn nog te willen blijven bestaan . Als je klant uitmelkt kom je er niet lang en nieuwe vinden valt ook niet meer mee . Of men moet uitblinken in resultaat ,service enz. . Of met de portomonee zwaaien klanten kopen met garanties enz. Maar dat is voor de kleinere niet weggelegd . En dat vermogen bij For Farmers onder de boeren blijft zal de tijd leren . Maar een ding is zeker men zal als boer resultaat moeten draaien anders blijft men geen boer . En wie zijn klanten uitmelkt blijft zelf ook niet bestaan . En uitmelk gevaar zal eerder bestaan bij beurs genoteerde bedrijven . En zie uw geliefde cooperatie al richting gekozen te hebben .
Ard Eshuis 2 Mei 2019
Ach scheelt, ze blijven afhankelijk van de afnemende klant en de concurrentie is moordend. For Farmers levert een goed stukje voer begeleiding en know how tegen scherpe, concurrerende prijzen. Elke euro die terugkomt is meegenomen en het vermogen op naam: Prima, dat geld is tenminste niet weg... Bij RFC liggen de zaken heel anders..
Dirk 2 Mei 2019
De scherpte is er bij FF wel af, iedereen is er vooral bezig met de eigen positie binnen de firma. Voorlichters vanaf 100 euro per uur kostprijs, alle andere daarboven. Beetje prijzig voor koffieleuten en klusjes waar de boer zelf te lui voor is.
vkhouder 3 Mei 2019
Ze zullen, wanneer 2019 een goed varkensjaar wordt, wat nog maar de vraag is, het jaar dr op wel proberen de winst van de boer weer op te slurpen. Maar dat trappen we geen tweede keer in.
Misschien kan yvon Jaspers daar ook een keer een paar afleveringen aan wijden, aan alle mensen en bedrijven die meeliften en geld verdienen ten koste van de boer. (Maar dat doet ze zelf inmiddels ook).
Drikus 4 Mei 2019
Beste Dirk en vkhouder zo is meer net .
Jopie 4 Mei 2019
Hoi mensen, als jullie de materie van vermogen op naam e.d. niet kennen kunnen jullie beter niet reageren. Jullie maken jullie zelf gewoon belachelijk gezien de reacties hierboven te lezen. In menig studiegroep is men jaloers op de financiële buffer die collega`s in de groep hebben door VON.

Een voormalig Ledenraadslid.
nick 4 Mei 2019
resultaat van grootheidswaanzin, groeien door concurrentie zeer duur over te nemen ipv zelf te presteren, boerke zal wel weer betalen
Drikus 4 Mei 2019
Beste Jopie dat is heel goed dat deze mensen een mooi vermogen hebben op gebouwd . Als ze dan ook nog goed gedraaid hebben met hun bedrijf is dat al helemaal goed . Als ze niet goed gedraaid hebben en dus door wat dan ook geld mis gelopen hebben door slechte resultaten door eventueel voer en beglijding die niet optimaal waren of zijn . Is er waarschijnlijk meer vermogen mis gelopen dan opgebouwd . En soms kan een particulier bedrijf met de juiste persoon en zijn voer beter schoren bij zulke boer . En was hij elders beter afgeweest . Soms klikt het en soms niet . maar om te stellen zoals enkelen durven te schrijven dat particulieren de boeren kaal plukken is in mijn ogen een stap te ver . Meestal zijn zulke dingen persoons gebonden en kan een voorlichter om zijn eigenbelang te dienen te ver gaan . Maar dat gevaar bestaat bij voorlichter van cooperatie ook . Hij of zij zal de omzet moeten vasthouden en proberen te vegroten anders is de baan ook niet zeker . Dan staat op dat moment het belang van klant of lid ook niet op de eerste plaats . Als er een de beste was had de rest geen bestaan . Uw leden kapitaal is fijn meegenomen als de andere zaken ook goed lopen . Zo niet dan kan het elders ook wel eens financieel beter uit pakken zonder ledenkapitaal of vermogen op naam .
Peter 4 Mei 2019
Uiteindelijk betaal jezelf het leden kapitaal!
RFC wil volgend jaar de garantie prijs met 1 cent verlagen om de winst omhoog te krijgen, goed voor de bonus van de managers, belastingdienst en als er wat over blijft krijgen leden een beetje vast op naam ! Maar wie is de 1cent melkgeld kwijt? Juist ja de leden betalen het gelach!
Jan 5 Mei 2019
Jopie en veel anderen rekenen niet maar staren zich blind op ogenschijnlijk veel geld. Zelf heb ik destijds ook voerequivalenten vergaard en bijgekocht. Uiteindelijk een vermogen op naam van meer dan een half miljoen euro. Omgerekend over alle afgenomen voer in die periode bijna 2 euro per 100 kg. voer. Helaas was het voer ook 2-3 euro duurder dan bij de concurrentie, dus het complete vermogen van de hand gedaan. Gezien de huidige ontwikkelingen denk ik een goede keuze geweest.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Pluimvee legt ForFarmers geen windeieren in Polen

Nieuws Voer

Agrifirm krabbelt terug en blijft lid van Nevedi

Analyse Voer

Gedurfde koers ForFarmers lijkt aan te slaan

Nieuws Ondernemen

ForFarmers sluit een Duits pact in diervoeders

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden