"Boeren die vinden dat ze in een hoek worden gezet, moeten een voorbeeld nemen aan mij. Als ik alle kritiek persoonlijk aantrok, kon ik dit werk niet doen", zo zei minister-president Mark Rutte dinsdag 5 maart op de Aeres Hogeschool in Dronten.
Rutte stipte aan het begin van zijn betoog aan dat het ontzettend knap is dat een klein land zoals Nederland wereldwijd gezien de tweede grootste exporteur van landbouwgoederen is. "Maar, deze positie kunnen we alleen vasthouden als de volgende generatie boeren volop blijft innoveren. Alleen dan kunnen we ons concurrentievoordeel behouden."
Opvallend was dat de studenten in de zaal met name defensieve vragen hadden voor de minister-president. Zo wilden ze bijvoorbeeld weten hoe Rutte kijkt naar de hetze tegen het eten van vlees en de roep om minder dieren. Bij de meer inhoudelijke vragen vroeg Rutte overigens regelmatig bijval van Kamerlid Helma Lodders en Europarlementariër Jan Huitema (beiden VVD), die ook in de zaal aanwezig waren.
Trots op efficiëntie
Hoewel efficiënt produceren in diverse kringen een vieze bijsmaak heeft, ziet Rutte dat anders. "Ik vind het prachtig dat ik in het buitenland kan zeggen dat de Nederlandse koe de hoogste melkgift heeft en een prettig leven leidt." Vanuit de zaal kwam een vraag hoe Rutte aankijkt tegen de maatschappelijk opinie om minder vlees en zuivel te consumeren. Zijn liberale antwoord daarop was: "Geef elkaar keuzevrijheid en leg elkaar geen standaard op."
- Mark Rutte
Rutte is daarnaast geen voorstander om de agrarische productie te verplaatsen naar het buitenland, om zodoende de uitstoot van fijnstof en CO2 in Nederland terug te dringen. "Ook een bedrijf als Tata Steel produceert niet schoon, maar is wel het schoonste in zijn sector. Bij het verplaatsen van de productie naar andere landen krijg je per saldo een hogere uitstoot", aldus Rutte, die benadrukt dat er in Nederland een bloeiende agrarische sector moet blijven. "Dat is belangrijk voor onze economie."
'Neem een voorbeeld aan mij'
Een student-varkenshouder zei tegen Rutte dat hij het moeilijk vindt om de maatschappelijk kritiek te verteren die hij regelmatig over zich heen krijgt. Hij vroeg aan Rutte hoe hij om moet gaan met actiegroepen, zoals Animal Rights, die regelmatig stalinbraken plegen. Volgens de minister-president is maatschappelijke kritiek inherent aan het boerenwerk, maar geweld is uiteraard verboden.
Rutte zei daarop dat boeren altijd aangifte moeten doen bij dergelijke voorvallen, want alleen dan kan de politiek er wat mee. Vervolgens gaf Rutte nog een pedagogische tip: "Trek je de kritiek niet altijd persoonlijk aan. Als ik dat zou doen, kon ik mijn werk absoluut niet doen." Hoewel hij erkent dat bepaalde groeperingen de boer in een kwaad daglicht zetten, is zijn indruk dat de 'gemiddelde Nederlander' heel positief naar de agrarische sector kijkt.
Niet te bang zijn
Ook in de toekomst speelt Nederland, wat Rutte betreft, een hoofdrol om het wereldwijde voedselvraag stuk op te lossen. "Een land als Nederland heeft de taak om dit te doen; niet alleen in de primaire productie, maar juist ook bij de achterliggende techniek." Volgens Rutte moet agrarisch Nederland niet te bang zijn om kennis te exporteren en niet alle technieken te patenteren. Tegen de jonge boeren in de zaal zei hij: "Focus je op innovatie, zodat we voorop blijven lopen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881590/rutte-boer-moet-voorbeeld-nemen-aan-mij]Rutte: 'Boer moet voorbeeld nemen aan mij'[/url]