Met een nieuwe visie op agrarische bedrijfsfinanciering die vandaag is verschenen, wil Rabobank een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw. Minder vee en extensievere akkerbouw is hierbij een logisch gevolg, schetst directeur Food&Agri Alex Datema. Hoe gaat de bank boeren stimuleren te verduurzamen? Hoe wordt omgegaan met locaties nabij Natura 2000-gebieden? En wat zijn verdere consequenties van het beleid? Met Datema bespreken we de nieuwe visie tot 2040.
Krimp veestapel en extensievere akkerbouw
Richting 2040 is een krimpende agrarische productie volgens Rabobank onvermijdelijk om weer binnen de beschikbare milieugebruiksruimte te komen. De veestapel zal vermoedelijk slinken, hoewel dat geen doel op zich is. Ook de akkerbouw in Nederland zal extensiever worden, zo voorziet de bank. Middelengebruik als gewasbescherming zal worden gereduceerd. Onder meer door de inzet van nieuwe technieken. Opvallend is dat de bank zich in de visie niet uitlaat over kunstmest. Wel denkt de bank toe te kunnen naar fors minder soja in veevoer.
Vier scenario's
Tegenover een lagere agrarische productie staat een verbeterd verdienvermogen voor boerenbedrijven. Dit is volgens de bank cruciaal voor een economisch duurzame bedrijfsvoering. De bank houdt in de visie rekening met vier toekomstscenario's die sterk afhangen van de keuzes die de overheid, keten en consumenten gaan maken. Deze scenario's lopen uiteen van forse krimp door koude sanering tot beperkte krimp middels nieuwe verdienmodellen op basis van het true value-principe. Hierbij produceert de agrarische sector binnen de milieugebruiksruimte en hebben boeren een goed verdienmodel. In de supermarkt is de duurzamere keuze dan ook prijstechnisch gezien het meest interessant voor consumenten. Door de kwalitatief hoogwaardigere productie kan de agrarische sector zich ook deels onttrekken van de wereldmarkt, zo is de gedachte. Daarnaast krijgen boeren betaalt voor leveren van diensten omtrent natuur- en landschapsbeheer. Het laatste scenario heeft de voorkeur van Rabobank, hoewel Datema desalniettemin aangeeft rekening te houden met een stevig krimpscenario van 30% minder vee.
€3 miljard beschikbaar
In totaal stelt Rabobank €3 miljard beschikbaar om de transitie aan te zwengelen. Dit geld wil de bank inzetten voor rentekortingen, aflossingsvrije perioden en langere looptijden. Als de risico's vanwege duurzaamheidsmaatregelen worden vergroot, dan vertaalt zich dat niet meer automatisch in een hogere rente, zo geeft Datema aan. "Daar gaan we voortaan coulanter mee om." Waar de bank in het verleden vooral keek naar rentabiliteit wanneer een financieringsaanvraag binnenkwam, komt duurzaamheid daar nu als nieuwe pijler bij die volgens Datema net zo belangrijk is.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10907202/zonder-duurzaamheid-geen-financiering-bij-rabobank]Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank[/url]
"als een varkenshouder een extra stal erbij wil hebben zal deze ondernemer toch eerst moeten aantonen dat ze duurzaam bezig zijn". Vraag is dan: wanneer is een varkenshouder duurzaam bezig?
Deze Heer Datema is een biologische landbouwverrader, die er zelf niets van heeft gebakken en andere boeren nu de les wil lezen.! Tevens ben ik van mening dat een bank die zich met politiek bemoeit, gedoemd is te verdwijnen.! Want op zon rabobank zitten we in Nederland echt niet te wachten.! Dus voor iedere boer geld, stap maar over naar ING, ABN-AMRO, of andere Duitse banken, enz-, enz-.!