Een inflatie van gemiddeld 6,7% in Nederland voor heel 2022, wat met een beetje tegenslag nog kan oplopen tot 9,5%. Deze verwachtingen van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), zijn ongekend hoge cijfers. "Daarvoor moeten we decennia ver terug gaan om zulke vergelijkbare cijfers te zien", zegt Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer in een interview met Boerenbusiness.
Het zijn steriele cijfers, maar de impact die achter deze geldontwaarding schuilgaat mag niet worden onderschat. Zulke hoge inflatiecijfers gaan veel mensen pijn doen, geeft Mujagic aan, zeker dat deel van de bevolking dat het op dit moment al niet breed heeft. De ondernemers in de foodketen - van agrarisch ondernemers, verwerkers, producenten tot retail - kampen nu al met de effecten van oplopende kosten die zij proberen door te berekenen aan hun eindafnemers. Dat blijft ook de komende maanden de uitdaging, zet Mujagic uiteen. Ook in de foodketen gaat het aan alle kanten pijn doen, verwacht de econoom, waarbij hij tips geeft aan ondernemers om in deze periode de financiële huishouding zo optimaal mogelijk te houden.
De oorlog in Oekraïne is een belangrijke aanjager van de huidige economische tendensen. Mujagic staat bij de stil bij de impact van deze oorlog in Europa. Ook de renteverhoging en het heldere rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank Fed komt aan bod, alsmede waarom de Europese Centrale Bank (ECB) juist niet een duidelijke koers heeft uitgestippeld.