BB TV Marc Jansen

Hoe groot is de macht van de supermarkt?

6 December 2018 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

De prijs die de boer voor zijn product krijgt, ligt vaak ver onder de prijs die de consument betaalt. Hoe kan dit? Marc Jansen, directeur van de brancheorganisatie voor supermarkten, geeft antwoord op deze vraag. Daarnaast gaat hij in op de trend dat supermarkten vaker voor vaste leveranciers kiezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
13 reacties
e smeenge 6 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/10880708/hoe-groot-is-de-macht-van-de-supermarkt]Hoe groot is de macht van de supermarkt?[/url]
Ik vind het een weinig kritisch interview
dit had best een stuk steviger gekund
tevens hadden ze het niet over import die weinig of niet is gecontroleerd op dierwelzijn
Abonnee
boerke brabant 6 December 2018
de jumbu heeft volgens mij een betalingstermijn van 60 tot 90 dagen.
met dat geld hebben ze de c1000 over genomen.daarna zijn ze weer machtiger geworden, hoeven ze nog minder te betalen of nog langer wachten met betalen.
om te beginnen moet er een wet komen dat supermarkten verplicht worden, ook niet als leverancier en afnemer wel een latere betaaltermijn overeenkomen(die is dan met het mes op de keel overeen gekomen) om de geleverde producten binnen 7 dagen te betalen.
???!!! 6 December 2018
Dom boerke brabant: stel, uniek in uw geval, u teelt aardappels.

Wedden dat de volgende gepoot zijn voordat u de huidige afgerekend hebt!

Wedden dat u niet zelf een factuur stuurt maar de afrekening afwacht!

Wedden dat u (op enig moment) een contract tekent met dergelijke bepalingen, zonder morren!

Kortom: wedden dat men u later betaald dan waarover u mekkert!
Gert 6 December 2018
Marionet Jansen praat veel maar zegt niks. Hij is de praatpop van de supermarkten en heeft maar één opdracht: erom heen lukken. Daar hoort niet bij dat je de 30% marge op versproducten benoemt. Steeds maar weer de langspeelplaat afdraaien dat ze maar 20% van de boer vermarkten. Maar Marionet Jansen, ook 30% van 20% is nog steeds 6% marge welke de boer in totaliteit lang niet genereert.
Kjol 6 December 2018
Marc Jansen is de man die LTO goed kon gebruiken, hadden ze daar maar zulke mensen, de slap praters die er nu zitten bereiken helaas veel te weinig. Je moet tegenwoordig echt onwrikbaar vasthouden aan je standpunten anders wordt je een speelbal van iedereen.
petatje 6 December 2018
Gert schreef:
Marionet Jansen praat veel maar zegt niks. Hij is de praatpop van de supermarkten en heeft maar één opdracht: erom heen lukken. Daar hoort niet bij dat je de 30% marge op versproducten benoemt. Steeds maar weer de langspeelplaat afdraaien dat ze maar 20% van de boer vermarkten. Maar Marionet Jansen, ook 30% van 20% is nog steeds 6% marge welke de boer in totaliteit lang niet genereert.
Beste Gert, die 30% marge is wel erg karig, de waarheid ligt dichter bij de 300% als de 30%. Uien van 20cent in het netje na de sorteerder kosten in het winkelschap in de aanbieding iets van 99 cent. Dus marge 400%!!! Ja daar moeten natuurlijk in de ogen van Dhr. Janssen natuurlijk eerst alle toegerekende kosten vanaf, als de producenten nou ook eens zo rekenden was het winkelschap leeg!
Abonnee
boerke brabant 6 December 2018
???!!!
als je mijn verhaal goed gelezen hebt zeg ik ook dat er wetgeving moet komen op snelle betaling, is nu al, maar als men er samen uit komt mag men daar van afwijken, die regel moet er dus uit, binnen 7 dagen betalen. punt
Abonnee
boerke brabant 6 December 2018
overigens heb ik varkens, mijn afnemer betaald ze na 7 dagen, das super.
mijn afnemer word veeel later betaald, dat kost mijn afnemer aan verzekeringspremie vlug een cent per kg, die hij mij minder betaald.
op een bedrijf van 5000 vleesvarkens is dat toch al vlug 15.000 euro per jaar minder aan inkomsten.
overigens ???!!! slim ben ik nie, maar om me nou dom te noemen?
Jpk 7 December 2018
De acm is de hoofdschuldige. Acm is de overheid
cb 7 December 2018
We moeten voor de varkenshouderij naar het Noorse systeem.
Johan 8 December 2018
Eén van de domste zaken die je kan doen, is iemand onderschatten. Noem nooit iemand dom, da's pas dom.
Petrus 9 December 2018
Duurzame producten vermarkten is op zich goede zaak. Maar om dat te koppelen aan PlanetProof is verkeerde opzet. Veel punten in dat systeem zijn niet echt duurzaam. Het lijkt op een model dat gemaakt is door een onderzoekbureau zoals Loies Bolk of CLM. En die zijn op hun beurt weer ingefluisterd mochten ze zelf nog niet links genoeg zijn door ngos. Tijd dat daar eens goed naar gekeken gaat worden ipv nep duurzaamheid te creeeren. We moeten onze afnemers recht in de ogen kunnen blijven kijken en dus niet met elke wind mee waaien. Vroeg of laat ziet de consument dat het gebakken lucht is wat je verkoopt onder de planetproof vlag.
lucky 9 December 2018
De supermarkten profiteren inderdaad gewoon van het feit dat veel Nederlandse boeren produceren voor de wereldmarkt.
Een hogere opbrengstprijs wensen is leuk maar dat zal zolang de productievolumes zo hoog blijven niet gaan gebeuren. Daarom kunnen we ons beter focussen op de inkoopkant en de kostprijs nog verder verlagen. Er worden immers bakken geld verdient in de agrosector, welles waar niet door de boeren maar dit laat wel zien dat het geld aanwezig is. Kijk naar de varkenssector, het buitenland is volop aan het investeren en uitbreiden met kennis, geld en techniek uit de Nederlandse periferie. De kennis, geld en techniek zijn opgedaan, verdient en ontwikkeld in Nederland door Nederlandse boeren.
Het vervelende is dat we door deze constructie al jarenlang onze concurrenten aan het financieren zijn. Het is daarom van belang dat we het geld dat verdient word aan onze producten in onze eigen zak en op het eigen erf houden.

De adviseurs/accountmanagers/verkopers/specialisten/kereltjes met bodywarmers en leaseauto, proberen ons vaak af te leiden door aan de keukentafel gezellig mee te klagen over de opbrengstprijzen en de overheid, terwijl ze goed weten dat oplossing en het probleem bij hun ligt. De enige opdracht die ze mee krijgen is geld verdienen en verkoopvolume op peil houden/vergroten.

We kunnen veel beter het geld op het eigen erf houden. Dan hoeven we ook niet telkens zo te bedelen bij de ketenpartners voor geld om een project te financieren zoals vitalisering varkenssector. Dat zouden we Dan namelijk prima zelf kunnen financieren en vormgeven.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden