Wiermans

Nieuws Varkens

Varkensstapel voor eerst sinds 1984 onder elf miljoen

15 Februari 2022 - Stef Wissink - 3 reacties

De Nederlandse varkensstapel is in de tweede helft van vorig jaar fors gekrompen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de eerste keer sinds 1984 duikt het aantal varkens onder de 11 miljoen dieren.

In april 2021 telde Nederland in totaal nog 11,35 miljoen varkens. Dit aantal was acht maanden later gekrompen tot 10,87 miljoen stuks. Een neergang van ongeveer 450.000 dieren, ofwel een min van krap 4%. Krimp wordt er vooral opgetekend in de zeugenstapel. Het aantal vleesvarkens bleef nagenoeg stabiel. 

Daling zeugen en biggen
Het totaal aantal zeugen daalde met 25.000 stuks van 943.000 in april tot 918.000 in december. Navenant daalde het aantal biggen ook: in de categorie tot 20 kilo werden er in december 207.000 biggen minder geteld dan in april. Het aantal jonge varkens tot 50 kilo daalde met 259.000 stuks tot in totaal 4,56 miljoen stuks.

Het aantal vleesvarkens ontwikkelde zich vorig jaar vrij stabiel. Het totaal aantal vleesvarkens van 50 kilo en zwaarder nam ten opzichte van april met 9.000 stuks zelfs licht toe tot in totaal 3,63 miljoen.

Na een piek van rond de 15 miljoen dieren medio jaren 90 is de varkensstapel nu inmiddels bijna 27% gekrompen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
15 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10896710/varkensstapel-voor-eerst-sinds-1984-onder-elf-miljoen]Varkensstapel voor eerst sinds 1984 onder elf miljoen[/url]
In Nederland had de overheid +-400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een opkoopregeling. Spanje is bezig met +- 4 miljard euro te investeren in de groei van de productie, en dat terwijl ze de afgelopen jaren al zijn gegroeide van een zelfvoorzieningsgraad van 60% naar boven de 180%.
Abonnee
inno 16 Februari 2022
heel verschil idd. maar de meeste landen zijn ook blij met de boeren. voedselvoorziening en landschapsonderhoud kan niemand beter dan een boer. alleen Nederland wil de boeren weg hebben. vervelende milieuvervuilers worden ze genoemd. Spanje lacht zich rot. die vullen het gat wel weer. nee postzegel Nederland heeft een zogenaamd stikstofprobleem. je schaamt je toch kapot om Nederlander te zijn
16 Februari 2022
Het is exact andersom, door groei van de sector in het buitenland is het resultaat dat de Nederlandse sector afzetmarkten verliest/de sector moet krimpen.

Nederlandse bedrijven uit de periferie investeren al zo'n 30 jaar in de varkensproductie in verschillende buitenlanden. Landen als Spanje, Rusland etc die eerst beginnen met de wens om in hun eigen varkensvleesbehoefte te voorzien en vandaar uit door groeien naar export en kennisontwikkeling etc. Zo is de Spaanse sector in +15 jaar tijd door gegroeid van 60% naar 180%. De Nederlandse periferie gaat daar waar de groei plaatsvindt.

Landbouweconomen zien het liefst de zelfvoorzieningsgraad van de Europese sector met 15% afnemen naar een zelfvoorzieningsgraad van 110% om een gezonde Europese varkensmarkt te creëren. Die 15% lijkt weinig maar is echter al ruim meer dan de totale Nederlandse varkensproductie. En dan te bedenken dat de Nederlandse perifirie nog altijd opzoek is naar groeimogelijkheden van de varkensproductie in het buitenland, dit om hun polariserende verdienmodel verder uit te breiden. De boer zit klem in de oorlog om marktaandeel die de bedrijven uit de periferie met elkaar voeren. De belangen van de boer en de bedrijven uit de periferie zijn tegengesteld.
(voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Analyse Varkens

Chinese varkensprijs lager ondanks krimpende stapel

Analyse Varkens

Na 10 jaar krimp groeit de Duitse varkensstapel weer

Analyse varkens

Varkensmarkt behoudt licht positieve stemming

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden