Shutterstock

Nieuws Varkens

'Verspreiding AVP richting westen moeilijk te stoppen'

23 November 2021 - Stef Wissink

Een combinatie van factoren maakt dat de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) op Europees grondgebied moeizaam verloopt. Het zal lastig worden verdere verspreiding richting het westen te stoppen. Dat zegt Zygmunt Pejsak, een van Europa's meest ervaren professoren op gebied van de bestrijding van AVP.

Hij vertelt dat in een interview met nieuwssite pig333.com. Pejsak was jarenlang hoofd van het Poolse Veterinaire Instituut dat zich bezig houdt met de bestrijding van dierziekten. Hij geeft aan dat hoewel de verspreiding vrij langzaam gaat, deze uiteindelijk verder westwaarts zal uitbreiden. Hij noemt het dan ook waarschijnlijk dat landen als bijvoorbeeld Frankrijk en Luxemburg het virus op termijn niet buiten de deur kunnen houden.

Optelsom factoren maakt aanpak moeilijk
De huidige uitbraken van AVP in Europa lijken moeilijker te beteugelen dan bij de eerdere Europese kennismaking met AVP in de jaren 60 van vorige eeuw. Het is een optelsom van factoren die de bestrijding dit maal lastiger maakt.

Pejsak wijst daarbij onder andere op het fors hogere aantal wilde zwijnen in Europa dan toen. Ook maken grootschalige akkerbouw gebieden het voor zwijnen mogelijk om bijna jaarrond voldoende voedsel te krijgen, wat zorgt voor verminderde sterfte. Bovendien is de mens een minder grote vijand geworden omdat jagers vanwege tijdgebrek minder jacht maken op de dieren. Verder is de huidige variant van het virus, die voor het eerst in 2007 in Georgië opdook, besmettelijker en ziekmakender dan de variant destijds.

Virus koerst met enkele kilometers per maand
Uit berekeningen volgt volgens Pejsak dat het virus onder normale omstandigheden drie tot vijf kilometer per maand aflegt. Grote sprongen van het virus worden volgens hem dan ook ingegeven door menselijk handelen.

Om de verspreiding een halt toe te roepen noemt Pejsak in eerste instantie drie zaken waar werk van gemaakt moet worden. Allereerst noemt hij het belang van een Europa breed kleinere populatie wilde zwijnen. Daarnaast moeten op alle varkensbedrijven in Europa strikte bio security maatregelen in acht worden genomen. Hoewel dat op grote bedrijven vaak wel gebeurd, is het echter ook van belang dat kleine varkenshouderijen alle mogelijke maatregelen nemen. Ten derde moet 'backyard farming' verboden worden. Het hobbymatig houden van dieren gebeurt volgens hem zonder dat varkenshouders enige kennis hebben van bio security. Hij typeert dit type locaties als een 'reëel risico'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden