Shutterstock

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

21 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Brancheorganisaties Vee & Logistiek en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) maken zich zorgen over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). Daarom roepen beide organisaties op om vanuit de vakantiebestemming geen voedsel naar Nederland mee te nemen en geen troep in de natuur achter te laten. De oproep kwam op de dag dat het virus een stuk dichter bij Nederland werd aangetroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AVP heeft zich de laatste jaren verspreid van het westen van Duitsland tot Italië. In 2023 werden vijf keer zo veel besmettingen geconstateerd op varkensbedrijven dan in 2022, al vonden die besmettingen vrijwel exclusief plaats in Oost-Europese landen. Het aantal besmettingen onder wilde zwijnen nam in 2023 met 10% toe.

Het virus komt dichter bij
Hoewel de epidemiologische situatie in Duitsland lijkt te verbeteren, werd recent in het land voor het eerst sinds 2021 een besmetting op een varkensbedrijf geconstateerd. Opmerkelijk is dat er geen tekenen van besmettingen onder wilde zwijnen in die omgeving werden gevonden. Juist dit fenomeen baart de brancheorganisaties zorgen. "Hoewel het AVP-virus ver weg lijkt, kan het door menselijk handelen ineens 500 kilometer verderop opduiken", zo schrijven de organisaties in een persbericht.

Het virus schoof ook dichter bij huis een heel eind op. In de Belgische media is te lezen dat het virus in een karkas van een wild everzwijn is geconstateerd in de Duitse deelstaat Hessen. Daarmee schoof het virus 600 kilometer op ten opzichte van de vorige dichtstbijzijnde besmettingshaard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden