Niet alleen China, maar ook Vietnam is druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel die voor een groot deel werd verwoest door de Afrikaanse varkenspest (AVP). De zeugenstapel zit nog circa 25% onder pre-AVP niveau.
Het virus sloeg in februari 2019 toe in Vietnam en heeft sindsdien heeft het virus geleid tot het verlies van circa 6 miljoen varkens. Vooral de kudde zeugen is sterk gedaald. Vooraf telde het land bijna 4 miljoen zeugen en dit aantal stagneerde naar 2,7 miljoen.
De importbehoefte van varkensvlees lag daardoor fors hoger en ook werden er veel levende varkens geïmporteerd. Volgens de cijfers van de douane werden er in 2020 ongeveer 41.000 fokzeugen en 300.000 overige varkens ingevoerd.
Vrij van AVP in 2025
Inmiddels is de Vietnamese zeugenstapel gegroeid en zijn er weer ruim 3 miljoen zeugen. Het totale aantal varkens bedroeg eind 2020 zo'n 26,17 miljoen stuks, dit is circa 85% van pre-AVP niveau. Het land streeft ernaar om volgend jaar meer dan 90% van het land vrij van het virus te hebben. In 2025 willen ze volledig vrij zijn van AVP.
Vaccin
Er ontbreekt nog altijd een officieel vaccin voor het dodelijke varkensvirus, maar de viceminister van Landbouw in Vietnam zegt bezig te zijn met het ontwikkelen van een vaccin en deze in het derde kwartaal van 2021 te produceren. Naar eigen zeggen hebben de vaccinproeven tot op heden enkel positieve resultaten opgeleverd.
Dit is echter niet de eerste keer dat er geclaimd wordt goed onderweg te zijn naar een vaccin voor AVP. Meerdere landen zijn druk bezig met onderzoeken, maar tot op heden nog altijd zonder succes. In China doen illegale vaccins de ronde, maar dat brengt ook de nodige problemen met zich mee. Recentelijk zijn er uitbraken van het virus gemeld. Dit bleek echter niet het originele AVP-virus te zijn, maar een nieuwe variant die mogelijk door illegale vaccins is veroorzaakt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.