Duits varkensvlees mag weer richting Thailand worden geëxporteerd. De Thaise grens werd gesloten toen bekend werd dat Duitsland met de Afrikaanse varkenspest (AVP) kampt, maar inmiddels zijn leveringen van varkensvlees naar het land weer mogelijk.
Nadat AVP voor het eerst opdook in het Brandenburg, sloten veel landen direct de grenzen voor Duits varkensvlees. Afgelopen vrijdag meldde de belangenorganisatie voor Duitse varkenshouders (ISN) dat er weer naar Thailand kan worden geëxporteerd. Het verbod op de invoer van Duits varkensvlees is verlopen en wordt niet verlengd.
Er wordt akkoord gegaan met een regionaliseringsprincipe, wat betekend dat er enkel vanuit AVP-vrije gebieden mag worden geëxporteerd. Daarbij geldt de toegang alleen voor bedrijven die voorafgaand aan het verbod al een vergunning hadden om naar Thailand te exporteren.
Klein volume, grote stap
Ondanks dat de Thaise markt goed is voor slechts circa 1% van de totale varkensvleesuitvoer richting derde landen, is het voor de Duitse markt een stap in de goede richting. De Duitse 'schweinestau' is nog altijd erg hoog en iedere mate van verlichting is welkom. De Aziatische markten zijn voornamelijk van belang voor de afzet van bijproducten zoals varkensoren en -poten, deze kunnen binnen Europa nauwelijks worden afgezet.
De Chinese markt is goed voor een veel groter percentage van de Duitse varkensvleesexport, maar daar hebben pogingen van de Duitse landbouwminister om tot een regionaliseringsakkoord te kunnen komen nog niet tot succes geleid. Recentelijk is Japan wel voor het eerst tot een akkoord gekomen met Hongarije om vanuit AVP-vrije gebieden te importeren en wellicht biedt dat ook kansen voor de Duitse markt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er voorafgaand aan het akkoord tussen Japan en Hongarije zo'n 2 jaar onderhandelingen hebben plaatsgevonden, een resultaat op korte termijn is dus niet voor de hand liggend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.