Volgens Rabobank gaat de Nederlandse varkenshouderij een uitdagende winter tegemoet. Met de nog altijd aanhoudende coronapandemie, Afrikaanse varkenspest in Duitsland en stijgende voerprijzen is het vooruitzicht op herstel na januari onzeker.
De bank laat weten dat het komende kwartaal veel onzekerheid met zich meebrengt, maar dat er in het tweede kwartaal van 2021 zicht is op herstel van de marktsituatie. In Nederland wil de slacht nog niet zo vlotten door de coronacrisis. Dit resulteert in zware varkens doordat de dieren langer op de bedrijven blijven. Met een gemiddeld gewicht van 99,7 kilo zijn de varkens 2% zwaarder dan die van vorig jaar. Rabobank verwacht dat de gewichten in de loop van 2021 wel weer af gaan nemen doordat het coronavirus naar verwachting verder ingedamd wordt.
Duitsland en haar exportban
Op dit moment is de markt nog in de ban van het coronavirus waardoor de Duitsers te maken hebben met een schweinestau. Daarnaast kampen onze oosterburen ook met oplopende AVP-besmettingen. Hierdoor willen verschillende Aziatische landen, waaronder China, geen Duits vlees meer importeren. Dit zorgt ervoor dat een derde van de Duitse varkensvlees export die normaal buiten de EU verhandeld wordt nu grotendeels binnen de EU wordt afgezet.
Duitsland is nog altijd in gesprek met China om tot een 'regionalisering'. Het land pleit voor een gedeeltelijke opheffing van de exportban in regio's waar geen AVP gevonden is. China is met 75.000 ton per maand namelijk Duitslands grootste afzetmarkt. Een openstelling van bepaalde regio's zou voor Duitsland en daarbij de Europese markt een verademing zijn. Het feit dat België AVP-vrij verklaard is heeft volgens Rabobank weinig effect op de markt.
Kostenstijging
Rabobank verwacht dat de voerkosten in 2021 flink gaan stijgen. De bank houdt er rekening mee dat sojameel volgend jaar gemiddeld 20% duurder is dan dit jaar. Dit wordt mede aangejaagd door de grote sojavraag uit China nu de varkensvleesproductie daar een stijgende lijn heeft ingezet.
Met de verwachte lage prijzen voor vlees en biggen en stijgende voerkosten gepaard met AVP en corona schetst de bank dat het herstel in 2021 onzeker is. De productie van varkensvlees wordt niet zomaar afgeremd. Een lager aantal inseminaties ligt ten grondslag aan zo'n verandering, iets wat nu langzamerhand al zichtbaar wordt. Prijzen kunnen pas omhoog als het overaanbod varkens verdwenen is, wat volgens de bank pas na januari gaat gebeuren. Daarbij blijven de ontwikkelingen rond AVP in Duitsland bepalend voor de stemming die in de lente van 2021 gaat heersen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890390/herstel-op-varkensmarkt-vraagt-om-geduld]Herstel op varkensmarkt vraagt om geduld[/url]