België is lange tijd beperkt geweest in de internationale varkensvleesexport vanwege de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in het land heerste. Inmiddels mag het land weer varkensproducten exporteren richting de Filippijnen, een positief puntje in de spannende tijden op de Europese varkensmarkt.
In september 2018 werden de eerste AVP besmettingen in België gedetecteerd. Sindsdien kampt het land met exportbeperkingen voor varkensproducten. Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat er voor het laatst een besmetting werd ontdekt, de laatste positieve test is afkomstig van 11 augustus 2019.
De Filipijnse landbouwsecretaris heeft daarom besloten het tijdelijke verbod op de invoer van varkensvlees op te heffen. Wel zijn attesten op het veterinair gezondheidscertificaat vereist voor al het vlees wat voor internationale export bestemd is. Ook moeten de varkens waarvan het vlees afkomstig is geboren zijn in AVP-vrije gebieden of daar minstens 3 maanden voor de slacht zijn gehouden.
Lichtpuntje voor sector
België is de vijfde belangrijkste exporteur van varkensvlees in Europa. Circa 91% van het varkensvlees wordt geëxporteerd binnen Europa en de overige 9% wordt elders uitgevoerd. De opheffing van het Filipijnse invoerverbod is dan ook een lichtpuntje voor de Europese varkensmarkt, die het momenteel niet makkelijk heeft. De AVP uitbraak in Duitsland brengt de Europese markt veel onrust. Er hangen veel varkens boven de markt en het vinden van afzetmogelijkheden verloopt uitermate stroef. Ook in Denemarken is de situatie nijpend. Nu België weer extra afzetmogelijkheden heeft biedt dit mogelijk wat verlichting op de Europese markt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.