Het zijn onzekere tijden op de mondiale varkensmarkt. Rabobank laat in de vierde kwartaalupdate over 2020 doorschemeren dat de aankomende maanden veelal uit onzekerheid bestaan.
Europa is in de ban van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Dit zorgt voor een overschot aan varkensvlees op de Europese markt, omdat China geen Duits varkensvlees meer koopt. Daarbij werkt het land met man en macht aan het herstel van de eigen varkensstapel, waardoor de vraag naar buitenlands product afneemt. Rabobank voorziet hierdoor problemen nu de wereldwijde productie fors is toegenomen als gevolg van de grote vraag naar vlees door China. Er moeten dus andere afzetkanalen gevonden worden.
Duits tumult dringt diep door
Hoewel de AVP-uitbraak in Duitsland beperkt blijft bij besmette wilde zwijnen en het de varkensbedrijven niet treft, heeft het wel voor veel tumult gezorgd op de markt. China heeft een ban ingesteld, de Europese markt moet maandelijks zo'n 75.000 ton Duits vlees zien op te nemen en de Duitse varkensprijzen zijn fors gedaald. Volgens Rabobank blijven intra-Europese exporten de aankomende tijd gewoon mogelijk, maar andere, alternatieve afzetmarkten lijken geen optie.
China, Zuid-Korea, Japan en Vietnam alleen zijn al goed voor 76% van de Europese varkensvleesexport die grotendeels aangevoerd wordt door Duitse productie. Met het wegvallen van de topleverancier komt er een groot probleem op het Europese bord te liggen. Op korte termijn zou Duitsland kunnen uitwijken naar Nederland en Denemarken, gezien Vion en Danish Crown afdelingen in Duitsland hebben, al kunnen specifieke marktnormen in Nederland het opschalen van de exportstromen beperken.
Gezien de gelimiteerde vriescapaciteit in Europa en een overschot van Duits varkensvlees in de markt, wordt het steeds lastiger om op korte termijn in te spelen op de ontwikkelingen en te voorkomen dat het bij de varkenshouders mis gaat. De prijzen in Duitsland zijn door de AVP-uitbraak met 13% gedaald ten opzichte van voor de uitbraak. Rabobank verwacht dat herstel enige tijd op zich laat wachten, gezien de beperkte uitwijkmogelijkheden naar andere exportmarkten en de eigen vraag beperkt wordt door de coronacrisis.
Wereldwijde vleesprop
Op korte termijn verwacht Rabobank dat andere landen de exportvraag na het wegvallen van Duitsland op kunnen vangen. Op den duur denkt de bank dat de exportvraag zal slinken als gevolg van meer binnenlands aanbod in China. Het ligt in de lijn der verwachting dat de eigen populatie pas per 2024 herstelt is, maar de productie neemt in 2021 waarschijnlijk al met 10% toe. Volgens Rabobank zorgt dit ervoor dat de importvraag met 20 tot 30% afneemt. Gezien de huidige mondiale productie en de beperkte alternatieve afzetmarkten kan het bijna niet anders dat er een fors overschot komt.
De productie in onder andere Brazilië en de Verenigde Staten neemt nog altijd toe en de bank voorziet dat dit ook nog enige tijd zo blijft. Voor 2021 verwacht de bank dat varkensvleesproductie in de EU27 en het Verenigd Koninkrijk gelijk tot licht dalend blijft, afhankelijk van wat er gebeurd met de importban op Duits vlees. Verder verwacht de bank dat de prijzen zich niet herstellen tot het niveau van 2019, mede door de wederopbouw van de Chinese varkenssector.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889795/onzekere-varkensmarkt-china-de-grote-influencer]Onzekere varkensmarkt, China de grote influencer[/url]