Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP maakt verdere ronde door Polen

9 September 2020 - Chanti Oussoren - 3 reacties

De afgelopen 2 weken zijn er wereldwijd 160 nieuwe uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld. De dichtstbijzijnde meldingen komen uit Polen. Verder weg zijn er in Vietnam meer dan 43.000 varkens geruimd en krijgt Estland geen AVP-vrije status door de vondst van een besmet wild zwijn.

In Polen neemt het aantal uitbraken verder toe. Recent zijn er op varkensbedrijven opnieuw 8 uitbraken geweest. Het grootste getroffen bedrijf telde 6.4800 varkens in Ermland-Mazurië, in het noordoosten. Ook in Lubelskie, gelegen in het zuidoosten, zijn 4 uitbraken gemeld waarbij in totaal 664 varkens betrokken waren. De overige 3 uitbraken vonden plaats in Subkarpaten.

Ook is er een nieuwe uitbraak gemeld van het virus onder wilde zwijnen nabij de grens met Duitsland. Het besmette kadaver werd gevonden vlakbij de plaats Dabie, op bijna 40 kilometer van de Duitse grens. Inmiddels heeft het totale aantal uitbraken van dit jaar het totale aantal over heel 2019 al overschreden.

Varkens ruimen
In Vietnam zijn in de afgelopen 3 weken meerdere uitbraken gemeld. Het merendeel was niet op bedrijven, maar op hobbybedrijven. In totaal zijn er meer dan 43.000 varkens geruimd in een poging om verdere verspreiding van het virus te stoppen.

Volgens de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) werden tussen 21 augustus en 3 september wereldwijd 160 nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld. Het totale aantal uitbraken steeg van tot 7.191, waarvan 3.733 alleen al in Roemenië en nog eens 1.472 in Vietnam.

Geen AVP-vrije status
Een nieuwe detectie van het AVP-virus bij een wild zwijn in Estland maakt dat het land nog niet de AVP-vrije status terug krijgt. Een wild zwijn dat werd aangereden door een auto in Rapla County was besmet met het virus. Het is de eerste vondst van het virus in het land sinds 18 maanden. Eerder al werd er bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend voor een AVP-vrije status. Op varkensbedrijven zijn al 3 jaar geen AVP-uitbraken meer gemeld, maar dit incident benadrukt dat de dreiging niet volledig is verdwenen.

Campagne
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is een campagne begonnen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Zuidoost-Europa te stoppen.

De campagne dient als aanvulling op de huidige inspanningen die de Europese Commissie doet om uitbraken te beperken en wordt vooral gericht op landen die de EFSA acht als een risico-regio. Dit zijn landen die grenzen aan landen waar het virus aanwezig is. Momenteel zijn dit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Griekenland, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Slovenië.

Het doel van de campagne is om meer bewustheid over het virus te creëren en kennis te vergroten. Opsporing, preventie en rapportage zijn van essentieel belang om het virus in bedwang te houden, aldus de organisatie. De campagne is bedoeld voor mensen die in direct contact komen met gehouden varkens of wilde zwijnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Pustjens 9 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889114/avp-maakt-verdere-ronde-door-polen]AVP maakt verdere ronde door Polen[/url]
https://www.jagderleben.de/news/afrikanische-schweinepest-asp-deutschland-ausgebrochen-711488
Abonnee
mester 9 September 2020
hoe betrouwbaar is dat pustjens?
Abonnee
antje 9 September 2020
mester schreef:
hoe betrouwbaar is dat pustjens?
heel betrouwbaar.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden