De Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst inmiddels in meerdere landen en is ook in Oost-Europa actief. Dit jaar heeft het virus ook zijn intrede gedaan in Nigeria, naar verluidt zijn er inmiddels al bijna 1 miljoen varkens geruimd. In China gaan er illegale vaccins rond, ondertussen krijgt België bijna haar AVP-vrije status en lopen de gemoederen in Polen steeds hoger op.
Eerder dit jaar werd Nigeria getroffen door de Afrikaanse Varkenspest. De uitbraak begon een paar maanden geleden in Lagos, de grootste stad van Afrika. Daar werden er op een van de grootste varkenshouderijen in West Afrika dode varkens gevonden. Na het uitvoeren van testen bleek dat de varkens besmet waren met het AVP-virus. Inmiddels heeft het virus zich verspreid naar meerdere delen van het land en moeten boeren grote hoeveelheden varkens ruimen. Naar verluidt zijn er inmiddels al bijna 1 miljoen varkens geruimd.
Volgens het National Veterinary Research Institute van Nigeria is de varkenspopulatie door de jaren heen fors gegroeid. In 1984 telde het land nog circa 2 miljoen varkens, in 2009 was het aantal toegenomen tot circa 7 miljoen. De schatting is dat er momenteel zo'n 14 miljoen varkens zijn in Nigeria.
Illegale vaccins in China
In China heeft het virus al groots toegeslagen en is de binnenlandse varkensstapel sterk uitgedund. Vorige maand werden er weer meerdere uitbraken gemeld, volgens sectorexperts zouden deze mogelijk afkomstig zijn van overstromingen. China is druk bezig om de varkensstapel te herstellen en het Chinese ministerie van landbouw meldt dat het aantal varkens in juli, ondanks nieuwe uitbraken, toch sterk is toegenomen.
Tot op de dag van vandaag is er nog geen officieel AVP-vaccin op de markt. Wel schijnen er in China een aantal illegale, niet geteste, vaccins rond te gaan. De illegale vaccins circuleren al enige tijd op de markt. De Chinese autoriteiten hebben aangekondigd hard te gaan optreden tegen de productie- en het gebruik van illegale vaccins.
Dichter bij huis
Als we dichter bij huis kijken, naar Polen en België, dan ziet de situatie in België er veelbelovend uit. Het is daar inmiddels al een jaar geleden dat er een besmet kadaver van een wild zwijn is gevonden. Als er dit jaar geen besmette kadavers meer worden gevonden dan krijgt het land weer een AVP-vrije status.
In Polen is er sprake van een veel zorgelijkere situatie. Het virus circuleert grootschalig rond onder wilde zwijnen en ook varkensbedrijven ontspringen de dans niet. Dit jaar zijn er 66 besmettingsgevallen onder gehouden varkens gemeld. Het merendeel hiervan betreft hobbymatige varkenshouders maar er zijn ook bedrijven die met besmettingen te kampten. Poolse varkenshouders kunnen gebruik maken van een subsidieregeling waarbij ze maximaal €22.350 per bedrijf kunnen ontvangen om bioveiligheid te optimaliseren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.