De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verwacht dat de wereldwijde varkensvleesproductie de komende 10 jaar fors groeit. China zal haar binnenlandse productie binnen 5 jaar weer op peil hebben, zo voorspelt de organisatie.
De FAO schat in dat de wereldwijde varkensvleesproductie de komende 10 jaar met 16% toeneemt. Deze groei komt grotendeels uit een verwacht herstel van de varkensstapel in Aziatische landen, wat voortkomt uit het onder controle krijgen van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Ook in Brazilië en de Verenigde Staten wordt een productiestijging verwacht. In Europa wordt daarentegen een daling verwacht.
China
Naar verwachting zal China in de komende 5 tot 6 jaar het virus onder controle krijgen en de binnenlandse varkensstapel heeft zich tegen die tijd hersteld. De varkensvleesproductie zal zich dan herpakken op het niveau van 2017, het jaar voor het land getroffen werd door AVP.
De Chinese invoer van varkensvlees zal niet terugzakken naar het niveau van 2017, maar zal wel lager uitkomen dan op het hoogtepunt in 2019. De FAO voorspelt dat China in 2029 circa 36% minder varkensvlees zal importeren dan in 2019. Dit zal ook van invloed zijn op de varkensprijzen. De organisatie schat in dat de prijzen de komende 10 jaar hoog zullen blijven, maar wel dalen in vergelijking met de hoge prijsniveaus van 2019.
Afrikaanse varkenspest
De verwachte groei van de wereldwijde varkensvleesproductie is geheel afhankelijk van het onder controle krijgen van AVP-uitbraken. Enkel dan zal de varkensstapel in Aziatische landen zich weer kunnen herstellen.
Zuid-Korea overweegt om varkensbedrijven die vorig jaar door AVP zijn getroffen dit jaar weer hun activiteiten te laten hervatten. Er is echter nog lichte twijfel voor het geven van groen licht in verband met de zorgen om de mogelijke overdracht van het virus via wilde zwijnen. Vorige week werden er daar 677 wilde zwijnen gedetecteerd die het virus bij zich droegen.
Besmetting onder wilde zwijnen
Wilde zwijnen zijn een groot gevaar voor de verspreiding van het dodelijke virus. Het aantal besmettingen onder wilde zwijnen in Europa ligt dit jaar al fors hoger dan vorig jaar. Volgens het Meldingssysteem voor dierziekten in de Europese Unie (ADNS) zijn er tot begin juli dit jaar al 7.144 besmettingsgevallen gemeld van wilde zwijnen. Vorig jaar lag het aantal op 6.396 gevallen over het gehele jaar.
Het grootste aantal besmettingsgevallen is tot dusver in Hongarije te vinden waar 3.005 besmette wilde zwijnen zijn gedetecteerd. In Polen zijn 2.793 gevallen gemeld en in Roemenië ligt het aantal op 550 besmettingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888528/fao-chinese-varkensstapel-herstelt-zich-binnen-5-jaar]FAO: Chinese varkensstapel herstelt zich binnen 5 jaar[/url]
Hoop doet leven, maar china zal eerder terug op niveau komen dan we allemaal voorspellen.Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888528/fao-chinese-varkensstapel-herstelt-zich-binnen-5-jaar]FAO: Chinese varkensstapel herstelt zich binnen 5 jaar[/url]
We moeten met zijn alle in EU meer waarde in de markt creëren en de producten hoger vermarkten zodat er meer winsten uitvloeien ipv tegen dumpprijzen vlees wegzetten, Dit is geen toekomstperspectief. Varkensorgenisaties POV moesten eens betere afspraken afdwingen bij supermarkten en gezamenlijke afzet opzetten om druk uit te oefenen zodat op lange termijnen boeren goed geld kunnen verdienen ipv altijd maar uitgeknepen te worden door de retail.
@nillissen: volgens jou moet de pov afspraken maken met afnemers,en marktmacht afdwingen.dar ben ik met je eens,maar dan moet de varkenshouders ook bereid zijn in een collectief deel te nemen! en laat dat nu net iets zijn dat ze dat niet willen(een centje meer dan de buurman,is belangrijker dan samen 15 centen meer ontvangen).we roepen allemaal wel dat een ander wat moet doen,maar zelf???