Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP-uitbraken in Indonesië lopen verder op

22 Juli 2020 - Chanti Oussoren

Sinds eind vorig jaar circuleert de Afrikaanse varkenspest (AVP) ook in Indonesië. De varkensstapel is daardoor dit jaar flink uitgedund op de zuidelijke eilanden. Dichter bij huis, in Polen, blijft het gevonden aantal wilde zwijnen die het virus onder de leden hebben ook toenemen. Ondertussen roepen de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Staten (FAO) om een preventieactie.

In de huidige situatie worden 51 landen getroffen door het virus, waaronder dus ook in Indonesië. De varkensstapel in de provincie Oost-Nusa Tengara, welke behoort tot de Kleine Soenda-eilanden, is flink uitgedund door uitbraken van het virus. Sinds begin dit jaar zijn meer dan 24.000 varkens dood gegaan aan het virus, zo vermelden lokale autoriteiten. De cijfers zijn gebaseerd op de periode van begin januari tot juni.

De meeste gevallen vonden plaats in het regentschap Belu, daar waren 6.919 varkens zijn dood gegaan. Volgens deskundigen in het gebied is de uitbraak van het virus begonnen op Timor Island. Het virus heeft zou zich dusdanig hebben verspreid omdat de autoriteiten te laat detecteerden dat het om AVP ging.

Die piek vond plaats tussen februari en half juni, destijds waren er 19.000 varkens die overleden aan het virus. Het Belu Animal Husbandry vermeldde hierbij dat het aantal in april begon af te nemen en dat er in de laatste paar dagen zelfs geen nieuwe sterfgevallen waren.

Polen
Ook in Polen heerst het virus en wordt het nog geregeld gedetecteerd bij wilde zwijnen. In totaal zijn in de eerste helft van juli er 32 dode zwijnen gevonden waarbij aangetoond aan AVP, zo bevestigde de Poolse autoriteit vorige week. De vondsten zijn verspreid over 5 gemeenschappen, waaronder ook in het district Lebus nabij de Duitse grens.

Sinds het begin van het jaar zijn er meer dan 2.800 gevallen van AVP bij wilde zwijnen gemeld in Polen. In Duitsland zijn er veel zorgen over mogelijke insleep van het virus via de grens. Vorige week is er groen licht gegeven voor de bouw van een hek langs de grens van West-Pommeren. Volgens de landbouwafdeling wordt het hek 62 km lang en gaat het circa €1,2 miljoen kosten. Nadat de bouw van het hekwerk voltooid is, wordt de gehele Duits-Poolse grens beschermd door hekken. Het betreft echter wel verplaatsbare hekken, Duitse deelstaten streven naar de bouw van vaste hekwerken.

OIE en FAO
De rappe verspreiding van AVP en de grote gevolgen die het met zich meebrengt, maakt dat er veel zorgen zijn binnen de sector. De OIE en de FAO hebben deze week een oproep gedaan voor een wereldwijde actie tegen het virus. Het Global Initiative van de OIE en de FAO heeft als doel om de controlemaatregelen te versterken en de impact van het virus te minimaliseren.

Door een samenwerking tussen de publieke en private sector te creëren wordt er gestreefd naar het risicobeperking. Het initiatief bouwt voort op eerdere regionale inspanningen en is gebaseerd op aanbevelingen van experts. Acties rondom het initiatief moeten plaatsvinden naast transparantie in het melden van de dierziekte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden