De uitbraak van het coronavirus zorgt voor veel onrust en spanning op de mondiale varkensmarkt. De spanningen bereiken echter niet het niveau van onzekerheid omtrent Afrikaanse varkenspest (AVP), zo stelt René Veldman, sectorspecialist varkenshouderij bij de Rabobank.
De productie en consumptie van varkensvlees zijn op de korte termijn sterk beïnvloed door de coronacrisis. Sinds week 11 is de biggenprijs met 54% gezakt en de varkensprijs met bijna een kwart. De corona-besmettingen onder personeel bij slachthuizen komt de sector volgens Veldman niet ten goede en blijft zorgen voor onzekerheid.
Ondanks de effecten van de coronacrisis op de korte termijn (en mogelijk ook op de lange termijn) is de verwachting dat de AVP-uitbraken een langduriger effect zullen hebben. Veldman stelt daarom dat AVP de dominante kwestie blijft op de wereldwijde varkensvleesmarkt, ondanks de effecten van de coronacrisis.
"Zowel het coronavirus als AVP zijn belangrijk in het aansturen van de wereldwijde varkensvleesmarkten. Wij zijn van mening dat AVP diepere en langduriger effecten zal hebben op de wereldwijde markten voor dierlijke eiwitten dan het coronavirus."
Stabiele vooruitzichten
Ondanks de nadelige effecten van de coronacrisis zijn de vooruitzichten op de markt niet negatief. Het jaar 2020 is goed van start gegaan voor de varkenshouderij en de waarde van Nederlands varkensvlees blijft nog altijd goed. De onzekerheid blijft momenteel prominent aanwezig. De bufferopbouw die in 2019 plaatsvond, biedt de varkenshouder volgens de bankier enige houvast.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.