In Amerika zijn personeelsleden van slachthuizen nog bang om weer naar hun werk te gaan. Ook in Duitsland gaan arbeidsmigranten massaal naar huis, is dit in Nederland ook het geval?
Ondanks de opdracht van President Trump om de werkzaamheden in slachthuizen te hervatten, zijn meerdere werknemers bang om weer naar hun werk te gaan. Het bedrijf Smithfield Foods werkt momenteel slechts met 60% tot 70% van haar werknemers. Veel werknemers zitten in quarantaine of zijn bang om weer aan het werk te gaan vanwege een grote uitbraak van het coronavirus.
Volgens Mark Lauritsen, vice-voorzitter van the United Food and Commercial Workers International Union (UFCW) was afgelopen week tussen de 30% en 50% van de werknemers in de vleesverwerking niet aanwezig. Duizenden werknemers hebben angst om hun werkzaamheden weer te hervatten. De slachtcapaciteit heeft echter niet veel te lijden onder de afwezige werknemers. Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse slachtsector zich herstelt en weer op 95% van haar capaciteit zit.
Migranten naar huis
In Duitsland kampen slachterijen met personeelstekorten in verband met arbeidsmigranten die terug naar huis gaan. Het lang van huis zijn en het risico op een verplichte quarantaine, is voor veel migranten reden om tijdelijk terug naar huis te gaan. Vooral slachterij Tönnies beschikt over minder personeel en heeft daardoor de focus op vleesvarkens gelegd.
Nederlandse situatie
Vorige week ging vleesverwerker Van Rooi Meat in Helmond deels weer open via een test. Wanneer er geen verdere tegenslagen zouden zijn was de verwachting dat de slachtlocatie deze week weer volledig zou kunnen opereren. Vandaag (16 juni) draait de locatie nog niet op volledige capaciteit, wel kunnen er dagelijks meer mensen aan het werk en loopt de opbouwfase op zijn eind. Naar verwachting zullen alle werkzaamheden eind deze week weer volledig zijn hervat.
Of de situatie gaat leiden tot personeelstekorten in Helmond is nog niet duidelijk. "We hebben absoluut niet de indruk dat mensen bang zijn om te komen werken, maar het zou wel kunnen dat er arbeidsmigranten naar huis zijn gegaan omdat ze twee weken lang niet hebben kunnen werken. Hier hebben wij momenteel nog geen inzicht in."
Volgens Patrick De Leede, perswoordvoerder van de COV, is er in Nederland geen sprake van personeelstekorten in verband met arbeidsmigranten die naar huis gaan of werknemers die thuis blijven door angst.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.