Vion Food Group

Achtergrond Coronavirus

Bij Vion loopt iedereen op eieren

3 Juni 2020 - Wouter Baan

Ongevraagd werd Vion het mikpunt in een landelijke discussie over coronabesmettingen in slachterijen en de huisvesting van arbeidsmigranten. Dankzij een strak protocol mag de hoofdlocatie in Boxtel, ondanks bijna 20 besmettingen, voorlopig open blijven. Binnen het bedrijf loopt nu iedereen op eieren. Een volgende misser zou immers desastreus zijn. 

Zelden stond Vion zoveel in de schijnwerpers als in de afgelopen weken. Het vleesconcern is wel wat maatschappelijke ophef gewend, maar is door deze aandacht naar eigen zeggen overvallen. "De besmettingen onder onze medewerkers kwamen totaal onverwacht, omdat we daarvoor al diverse preventiemaatregelen hadden getroffen", vertelt woordvoerder Nancy Aschman die zelf ook enerverende weken achter de rug heeft.

Voorval op voorval 
De constatering van het virus bij medewerkers in Scherpenzeel, nu een maand geleden, bleef nog redelijk in de luwte. Daarop volgde half mei de uitbraak in Groenlo, waarop die locatie op slot ging. Precies een week later grepen de autoriteiten in op de locatie in Apeldoorn, omdat de medewerkers te dicht op elkaar in busjes werden vervoerd.

Ontzettend naïef en nalatig, zo oordeelden de landelijke kranten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor 2. Er volgde een uitbrander van Ton Heerts, voorzitter  van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland. Hij vond dat Vion, daags nadat het vleesconcern nog beterschap aan landbouwminister Carola Schouten had beloofd, het vertrouwen had geschaad. Het bleef bij een uitbrander, Apeldoorn mocht open blijven.

"Net als iedereen hebben ook wij geen ervaring met het relatief nieuwe coronavirus", aldus Aschman die aangeeft dat Vion in een leercurve zit. Ondertussen is uit de testresultaten van de GGD naar voren gekomen dat de besmette medewerkers vooral in de koelruimtes werken, zoals de snijzaal en veredeling. "Daar gedijt het virus blijkbaar goed. Als 1 medewerker besmet is, dan gaat het hard."

Boxtel blijft open, Groenlo nog vraagteken
Hoewel deze week uit een steekproef is gebleken dat 17% van de medewerkers in Boxtel besmet zijn, heeft Vion de veiligheidsregio Brabant-Noord weten te overtuigen om de hoofdlocatie voorlopig open te houden. Daarmee komt Vion goed weg, want de aangrenzende Veiligheidsregio Brabant Zuidoost gooide Van Rooi Meat in Helmond bij een gelijk besmettingspercentage voor 2 weken op slot en sprak van een 'brandhaard'. 

Om Boxtel operationeel te houden, is samen met de GGD een stappenplan opgesteld die sinds gisteren op alle locaties geldt. Zo worden na elke shift alle ruimtes volledig gereinigd. Ook de lucht, middels een desinfecterende nevelbehandeling. Dit kost uiteraard tijd, waardoor er de komende tijd in Boxtel minder varkens kunnen worden geslacht. Normaal gesproken zijn dat er tussen de 18.000 en 20.000 op een dag.

Ook heeft Vion zichzelf een 'poortwachtersfunctie' opgelegd. Dit houdt in dat alle 3.800 productiemedewerkers dagelijks worden ondervraagd. Bij (milde) klachten wordt doorverwezen naar de GGD voor een test. Samen met de uitzendbureaus wordt ook de huisvesting onder de loep genomen. Naast intensief overleg met de instanties in ons land heeft Vion ook contact met onder meer Amerikaanse vleesverwerkers. Ook zij zijn zwaar getroffen door het virus en dus kunnen beide partijen van elkaar leren, zo is de gedachte.

Dat Boxtel open mag blijven, is een hele opluchting. Voor de hele varkenssector. Volgens Aschman is het noodzakelijk om feiten over de verspreiding van het virus te verzamelen voor de wetenschap. "Als alles dicht moet, leer je ook niet meer." De hoop is dat Groenlo vanaf morgen weer open kan, al moet de betreffende Veiligheidsregio daar vandaag formeel nog een besluit over nemen. De NVWA zegt dat hun keurmeesters het werk weer oppakken wanneer er groen licht komt.

Onherroepelijk oponthoud
Dat er op de verschillende locaties van Vion minder wordt geslacht, zorgt in Nederland voor oponthoud in de aanvoer van slachtrijpe varkens. Temeer nu ook Van Rooi Meat, de tweede grootste slachterij van ons land, nog tot half juni geen varken mag slachten. Vion geeft aan de gevolgen voor de leveranciers tot het minimum te willen beperken. Door de varkensprijs deze week stabiel te houden, wordt aan die uitlating handen en voeten gegeven.  

Of Vion het coronavirus nu onder controle heeft? "Dankzij opgedane ervaring hebben we in elk geval meer grip op de situatie", adus Aschman. CEO Ronald Lotgerink zegt dat Vion het virus alleen onder controle kan krijgen, wanneer iedereen binnen het bedrijf zich aan de regels houdt. Tolken worden ingehuurd om de arbeidsmigranten in hun moedertaal aan te spreken. Hoewel de directie ongetwijfeld zorgvuldig handelt, komt hun positie bij een volgende misser mogelijk in gevaar. Binnen Vion loopt voorlopig iedereen op eieren, van de directiekamer tot in de snijzaal. Op minimaal anderhalve meter van elkaar. Als het goed is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vion bepaalt varkensprijs voortaan later in de week

Analyse Varkens

Waarom Vion er financieel zo beroerd voorstaat

Nieuws Varkens

Continuïteit Vion in gevaar na nieuw financieel debacle

Analyse Varkens

Promotie van CFO Klimp bij Vion is niet onlogisch

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden