De wereldvoedselprijzen zijn de afgelopen maanden gedaald als gevolg de coronacrisis. De vleesprijsindex daalt zelfs voor de vierde maand op rij, zo blijkt uit de Food Price Index van de Wereldvoedselorganisatie (FAO).
De FAO-voedselprijsindex is gebaseerd op commodityprijzen van vlees, zuivel, granen, oliezaden en suiker. De index bedroeg in april gemiddeld 165,5 punten. Dit is een afname van ongeveer 3,4% in vergelijking met de voorgaande maand en het puntenaantal ligt 3% lager dan in april vorig jaar.
Vleesprijsindex
De vleesprijsindex behaalde in april 168,8 punten. Hiermee daalt de index met 2,7% in vergelijking met de maand maart en noteert het de vierde opeenvolgende maandelijkse daling. De internationale notering is gedaald vanwege een grote terugval van de vraag naar vlees in de foodservice. Ondanks de verminderde capaciteit in de vleesverwerking, vanwege arbeidstekorten en tijdelijke sluiting van slachthuizen, zorgde de afnemende verkoop van de foodservice voor het opbouwen van een voorraad wat een drukkend effect op de prijs heeft.
Naast de vleesprijsindex zijn ook de zuivelprijsindex (-3,6%), de suikerprijsindex (-14,6%) en de plantaardige olieprijsindex (-5,2%) aanzienlijk gedaald. De graanprijsindex noteert slechts 0,7 punten lager dan in maart en daalt hiermee slechts marginaal.
Vleesconsumptie
De Amerikaanse vleesconsumptie zal volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) afnemen als gevolg van de coronacrisis. Naar schatting zal de gemiddelde vleesconsumptie per bevolkingshoofd over 2020 met 4% dalen. De daling komt voort uit een verminderde vleesproductie als gevolg van het sluiten van slachthuizen door coronabesmettingen onder het personeel.
De vleesproductie daalde fors in april doordat vleesfabrieken hun activiteiten hebben moeten vertragen of slachtlocaties noodgedwongen hebben moeten sluiten. Eind april heeft President Trump geëist dat gesloten slachterijen weer zouden openen om een mogelijk vleestekort te kunnen beperken. Landbouwsecretaris Sonny Perdue verwacht dat de meeste fabrieken vanaf deze week (week 21) hun activiteiten weer hebben opgepakt.
Voor de uitbraak van het coronavirus werd de gemiddelde vleesconsumptie geschat op een nieuw record van 103 kilo per bevolkingshoofd. De verwachting is nu bijgesteld en komt uit op een vleesconsumptie van 98,5 kilo per bevolkingshoofd. Met deze verwachte afname komt er een einde aan de 5 jaren van toename in de vleesconsumptie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.