Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Duits hekwerk tegen AVP brengt discussie

14 Mei 2020 - Jorine Cosse

De Duitse deelstaat Brandenburg maakt zich zorgen dat de Afrikaanse Varkenspest ondanks het hekwerk toch de grens over weet te komen. De Landesbauernverband Brandenburg eist dan ook een vast hekwerk en daar zijn milieuorganisaties fel tegen.

Eind 2019 plaatste Duitsland een 120 kilometer lang verplaatsbaar hek aan de grens met Polen om insleep van de Afrikaanse Varkenspest tegen te gaan. Inmiddels is de ziekte op een Pools bedrijf uitgebroken, op steenworp afstand van de grens met de deelstaat Brandenburg. De landbouworganisatie in Brandenburg pleit dan ook voor een vast hekwerk, maar hier zijn milieuorganisaties het niet mee eens.

Geen vast hek
De Duitse federatie voor milieu en natuurbehoud (BUND) laat weten niets te voelen voor een vast hekwerk. Volgens woordvoerder Carsten Preuss laat het hek aan de grens met Denemarken zien dat een vast hekwerk ook nadelen heeft. Zo kunnen de dieren zich er aan verwonden en wordt hun woongebied onderbroken. Hij ziet een vaste constructie als een ‘aanzienlijke verstoring van het ecosysteem’.

De BUND voelt er volgens Carsten meer voor om preventief te gaan handelen door zwijnen af te schieten. De populatie wilde zwijnen in Brandenburg is te groot en veroorzaakt veel schade aan onder andere velden en gewassen. Daarbij stelt de BUND ook voor om minder maïs te verbouwen, aangezien dit het basisvoedsel is en dekking biedt aan zwijnen.

Ook juridisch gezien is een vast hek geen vanzelfsprekende oplossing. Langs de Pools-Duitse grens liggen veel beschermde gebieden waar bouwen verboden is. Daarbij moeten landeigenaren het ook eerst eens worden aangezien het hek door verschillende landerijen zou gaan lopen.

Prijsval varkensvlees
De angst voor een prijsval op de Duitse varkensmarkt, als gevolg van AVP, is inmiddels ingehaald door de coronacrisis. De Duitse VEZG-notering belandde sinds maart in een vrije val, de prijs is inmiddels 42 cent lager en noteert €1,60 per kilo. Hierdoor zijn de veelbelovende prognoses, waar de Duitse varkenshouderij zich aan vasthield, niet meer haalbaar.

De markt lijkt de bodem nog niet bereikt te hebben. Dagelijks verslechtert de situatie en er zijn nog altijd slachterijen die de deuren sluiten wat een flinke druk zet op de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden