Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

COV: 'Aantijgingen kwetsend en ongefundeerd'

8 Mei 2020 - Jorine Cosse

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is 'zeer teleurgesteld' in de vakbonden. FNV beticht in een brief de Nederlandse slachthuizen en vleesverwerkers van het niet naleven van de RIVM-richtlijnen. ‘Kwetsend, ongefundeerd en ongepast’, aldus COV.

In een brandbrief aan het het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stellen FNV Overheid, CNV Overheid, Ambtenarencentrum en CMHF dat het tijd wordt om hard in te grijpen in de vleessector. Volgens hen is de werksituatie in slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven met het oog op corona 'onveilig'. De 1,5-meterregel zou niet nageleefd worden en ook de NVWA-controleurs zouden niet volgens de gestelde RIVM-richtlijnen werken.

De brief was aanleiding voor PvdD-leden Van Esch en Ouwehand om een motie in te dienen om de slachthuizen en verwerkers te dwingen zich aan de regels te houden. Ondanks dat het advies van het kabinet ‘ontraden’ luidde, is de motie toch aangenomen met 86 stemmen. 

Teleurgesteld
De Centrale Organsatie voor de Vleessector (COV) laat weten zeer teleurgesteld te zijn door het handelen van de FNV. Zij noemen de oproep van de vakbonden ‘kwetsend, ongefundeerd en ongepast’. COV stelt dat de feiten verdraaid worden en dat de vakbond deze situatie gebruiken om ‘op een goedkope manier’ de aandacht van de media te zoeken om de positie van arbeidsmigranten ter discussie te stellen.

In de brief blikken de vakbonden ook terug op de Q-koortscrisis. Hierin worden de NVWA-inspecteurs genoemd als verantwoordelijken voor het verspreiden van de ziekte. Het risico dat zo'n dezelfde verspreiding zich nu voordoet in de slachthuizen is groot, aldus de FNV.

OV-modelprotocol
Volgens COV wordt er in de vleessector sinds maart gewerkt met een COV-modelprotocol, afgestemd op de RIVM- en overheidsrichtlijnen. In het protocol staan concrete afspraken om insleep en eventuele verspreiding binnen de bedrijven te voorkomen. Veel bedrijven werken bovendien met toezichthouders die er op toezien dat de regels daadwerkelijk nageleefd worden.

Ook met het naleven van de 1,5 meter afstand houdt het protocol rekening. Waar dat niet mogelijk is worden bijvoorbeeld schotten geplaatst en persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden