In Amerika zijn in diverse vleesfabrieken coronabesmettingen onder het personeel aangetroffen. Ook Europese slachthuizen zien de infectieaantallen stijgen, wat zorgt voor toenemende paniek. Hoe is de situatie in Nederland?
Slachterijen waren al nerveus omdat er in Europa sprake is van overvolle vrieshuizen. De besmetting van een groot aantal werknemers binnen Europese slachthuizen bevordert de situatie niet en zorgt voor toenemende paniek binnen de vleesvoorzieningsketen.
Er is een groot aantal besmettingen gedetecteerd onder personeel van verschillende fabrieken. In Duitsland zijn er veel werknemers van Muller-Fleisch besmet op de locatie in Birkenfield. Ook in Spanje, bij het bedrijf Litera Meat in Aragaon, zijn er veel personeelsleden met het virus onder de leden.
Muller-Fleisch
Op de locatie in het Duitse Birkenfeld zijn inmiddels honderden werknemers besmet met het coronavirus. Volgens de Duitse autoriteiten zijn 300 van de in totaal ongeveer 700 medewerkers besmet met het virus, zij zitten momenteel in quarantaine. Er wordt verondersteld dat het aantal besmettingen onder de werknemers zo hoog ligt vanwege een slechte huisvesting van migrerende werknemers, voornamelijk afkomstig uit Roemenië.
Van de 300 besmette medewerkers zijn er meer dan 200 medewerkers van Roemeense afkomst. Het Roemeense ministerie zei in een verklaring dat het merendeel van de besmette Roemeense personeelsleden geen of slechts lichte symptomen heeft.
Litera Meat
In Spanje zijn er veel besmettingsgevallen onder personeel bij het bedrijf Litera Meat, onderdeel van de Pini Group in Italië. Op de locatie in Aragon zijn tot zover bekend 180 medewerkers positief getest op het coronavirus. In totaal is ongeveer 24% van het totale personeelsbestand besmet. Er zijn klachten tegen het bedrijf ingediend door Spaanse vakbonden die de belangen van werknemers in de vleesindustrie behartigen.
Situatie in Nederland
Volgens Patrick de Leede, perswoordvoerder bij de COV, is er in Nederland geen sprake van noemenswaardige problemen “In Nederland hanteren we strenge maatregelen wat betreft hygiëne en gezondheid tijdens het werk. Deze maatregelen waren er al voor de uitbraak van het coronavirus, deze maatregelen zijn sinds de uitbraak alleen maar verscherpt. Er zijn nog strengere hygiëne eisen en controles”. Wel vermeld De Leede dat het ziekteverzuim iets oploopt door de extra voorzichtigheid. Om geen risico te lopen gaan medewerkers bijvoorbeeld bij een enkel hoestje al naar huis. De luxe van flexibele schil van arbeid komt daarbij goed uit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886985/treft-coronavirus-ook-nederlandse-slachthuizen]Treft coronavirus ook Nederlandse slachthuizen?[/url]
leuk dat boer en boeven weer aan stemmingmakerij doetDit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886985/treft-coronavirus-ook-nederlandse-slachthuizen]Treft coronavirus ook Nederlandse slachthuizen?[/url]