Alfred van Lenthe, sinds maart in functie getreden van programmadirecteur bij de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa), vertelt over zijn plannen. "Door de digitalisering en het efficiënt gebruiken van data, kunnen we in de keten echt nog een efficiencyslag maken."
U bent kortgeleden aangesteld, kunt u wat meer over u zelf vertellen?
"Uiteraard. Ik ben opgegroeid op een gemengd bedrijf met melkvee en varkens in Daarle, op de grens tussen Twente en Salland. Inmiddels ben ik 53 jaar oud en woonachtig in het Gelderse Laren. Na mijn studie veeteelt, die ik gevolgd heb in Wageningen, ben ik op de afdeling varkenshouderij terechtgekomen bij het Landbouwschap. Hier heb ik 6 jaar gewerkt. Vervolgens ben ik op de afdeling Paardenhouderij bij het Landbouwschap, wat later verder ging onder de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), aan de slag gegaan. In 2011 ben ik overgestapt naar de GD en eind 2017 ben ik van de GD naar Boehringer Ingelheim gegaan. Daar heb ik tot eind februari dit jaar gewerkt. Daarbij ben ik sinds 1 januari 2018 ook lid van het Dagelijks Bestuur van de POV en deze functie blijf ik tot het eind van maart dit jaar vervullen. Vanaf 1 maart ben ik nu dus programmadirecteur bij de Vitalisering Varkenshouderij. Ik vind het een uitdagende functie, waarbij ik alle ervaring combineren van de verschillende functies die ik heb gehad. De varkenssector is dynamisch en er liggen veel uitdagingen."
U bent net begonnen en moet gelijk zoveel mogelijk thuis werken. Dat is geen lekkere binnenkomer lijkt me?
"De crisis raakt ons allemaal. Gelukkig kan ik wel gewoon doorwerken. Ik moet me ook op diverse zaken inlezen en dat gaat prima vanuit huis. Wel heb ik gezien hoe snel er geschakeld kan worden en er gebruik wordt gemaakt van de digitale technieken die er zijn. Deze crisis geeft aan dat het belangrijk is om je aan te passen aan de omstandigheden, dat is ook juist waar het actieplan Vitalisering Varkenshouderij voor is opgesteld: Hoe een rendabele en gezonde varkensketen wordt behouden in veranderende omstandigheden. Daarnaast hoop ik dat de huidige crisis voor meer waardering van de landbouwsector zorgt."
Alfred van Lenthe
Wat zijn uw plannen met de coalitie?
"Het actieplan kent 5 sporen: gezonde leefomgeving, circulaire economie, klimaat, gezondheid en welzijn en markt- en ketenversterking. Voor alle 5 sporen zijn er nu prioriteiten opgesteld. Ik vind het belangrijk om snel aan de slag te gaan met het bouwen van een keteninformatiesysteem. Daarbij is het belangrijk dat ketenpartners met elkaar vastleggen welke data er worden uitgewisseld, van wie die data zijn en dat er protocollen worden opgesteld over de voorwaarden waaronder de data worden gedeeld. Er is hierin al een belangrijke stap gezet met JoinData. Nu gaat het er nog om dat de schakels via een digitale structuur met elkaar worden verbonden, om zo te komen tot een betrouwbare en professionele digitale traceerbaarheid van elk stukje varkensvlees.
"Door de digitalisering en het efficiënt gebruik data kunnen we in de keten een echte efficiencyslag maken. Dat levert dan weer geld op wat we kunnen benutten om te investeren in de duurzame ontwikkelingen, zoals dierenwelzijn en bijvoorbeeld een circulaire economie, die de maatschappij van ons vraagt. Daarnaast moet de Nederlandse keten zich goed positioneren door een hogere kwaliteit, die ook betrouwbaar is geborgd via een goed functionerend en transparant ketenkwaliteitssysteem. Dat systeem, ook wel het Holland Varken genoemd, is reeds opgezet maar moet verder worden uitgebouwd. Als we een goede digitale infrastructuur hebben voor de basiskwaliteit kunnen bedrijven daarbovenop werken met specifieke marktconcepten."
Welke grote uitdagingen ziet u voor de varkenshouderij?
"Als grootste uitdaging zie ik het buiten de deur houden van de Afrikaanse varkenspest, zodat we nog enige tijd kunnen profiteren van de hoge prijzen en daarmee ruimte krijgen om te investeren in de toekomst. Zo kunnen we blijven concurreren op de wereldmarkt met een onderscheidend product van Nederlandse bodem. China investeert momenteel fors in de varkenshouderij in zowel binnen- als buitenland. Nederland moet goed gepositioneerd zijn door een hogere kwaliteit met een betrouwbare borging en het hoogst haalbare certificaat op het gebied van traceerbaarheid."
"Ook samenwerking in de keten en het creëren van ondernemersruimte zijn uitdagingen. We hebben een plan opgesteld met partners uit de hele keten en met de overheid. Geen bedrijf is hetzelfde, daarom moeten werken met doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. De antibiotica aanpak heeft bewezen dat het zo ook echt kan."
Hoe ziet u de toekomst van de varkenshouderij?
"Als we in staat zijn om als keten de ambities waar te maken, dan zie ik de toekomst positief. Doelstelling op het gebied van klimaat, energie en kringloop kunnen we alleen behalen door samenwerking. In iedere schakel van de keten hebben we uitstekende ondernemers. Dat ondernemerschap moeten we benutten. Wel moet de ruimte verkregen worden om te ondernemen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886478/de-varkenssector-zit-vol-met-uitdagingen]'De varkenssector zit vol met uitdagingen'[/url]