China heeft een plan aangekondigd om de productiecapaciteit van de binnenlandse varkensstapel weer op te bouwen. De overheid gaat subsidies beschikbaar stellen voor de bouw van nieuwe grootschalige moderne bedrijven. Doel is om binnen 3 jaar de varkensstapel weer met 80% te laten groeien.
Ondanks dat berichten van de Chinese media suggereren dat herstel onderweg is, calculeren huidige ramingen een herstel van minstens 3 jaar in. Het herstel betekent niet direct dat de situatie weer de oude wordt voor de Afrikaanse varkenspest toe sloeg. China had buitengewoon veel kleinschalige bedrijven. Het plan is nu juist om veel kleinere bedrijven te sluiten. Het idee daarbij is dat grotere bedrijven op meer afstand van elkaar helpen om varkenspest buiten de deur te houden.
Varkensstapel in China
De varkensstapel in China is het afgelopen jaar fors afgenomen. In 2019 zijn er 540 miljoenvarkens geproduceerd in China. Het aantal is geslonken met 150 miljoen in vergelijking tot 2018. De productie van varkensvlees was vorig jaar 45,55 miljoen. Vergeleken met 2018 is de hoeveelheid gedaald met 21,3%. Dit is gebleken uit de officiële gegevens die het Chinese statische bureau op 17 januari heeft vrijgegeven. De reden van deze grote afname is - uiteraard - de Afrikaanse varkenspest (AVP) geweest.
De AVP heeft in slechts een jaar meer dan de helft van de varkensstapel in China uitgeroeid. Het virus verspreidt zich nu door Azië, waarbij er in Vietnam al en kwart van de varkensstapel verloren is gegaan. Tegen het einde van vorig jaar heeft de AVP uitbraak geresulteerd in het verlies van meer dan een kwart van de wereldwijde varkenspopulatie.
Recente AVP besmettingen
Naast de landen die al enige tijd te kampen hebben met AVP-besmettingen, zijn er kort geleden ook nieuwe besmettingsgevallen ontdekt. Zo heeft het virus ook zijn intrede gedaan in Griekenland. Van de week liet de Griekse overheid weten dat een AVP-besmetting is geconstateerd op een klein familiebedrijf in het noorden van Griekenland.
In Bali is er vermoedelijk ook een uitbraak van de AVP gedetecteerd. Er zijn bijna 1.000 varkens overleden in de afgelopen twee maanden. Het hoofd van landbouw- en voedselveiligheid meldde dat dit vermoedelijk komt door een uitbraak van het AVP virus.
Nederland
De prijs voor vlees uit Nederland is de afgelopen tijd gestegen door de uitbraken van het virus in China en Azië. De Nederlandse varkenshouder haalt op deze wijze een voordeel uit de uitbraak van de AVP. De vrees voor een uitbraak in Nederland en buurland Duitsland is echter groot.
Als een bedrijf wordt getroffen door de AVP, heeft dit grote gevolgen. De dieren moeten worden geruimd. Ook voor de export zijn de consequenties groot. Veel landen willen geen vlees uit landen of regio’s waar AVP is. Om een uitbraak te voorkomen, wordt er op goede hygiëne gecontroleerd. Maar het grootste gevaar schuilt in mogelijke besmetting onder wilde zwijnen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.