Ook in 2020 houdt de Afrikaanse varkenspest (AVP) de gemoederen flink bezig. Vanuit Oost-Europa is het virus intussen tot bijna in Duitsland opgerukt. Ondertussen kampt Belgïe al bijna anderhalf jaar met de dierziekte.
In 2018 dook AVP onverwacht op in België. Eind 2019 bleek dat het virus een grote sprong door Polen had gemaakt; begin december werd de besmettelijke ziekte in West-Polen namelijk bij wilde zwijnen vastgesteld, op slechts 20 kilometer van de Duitse grens. De vraag is: hoe lang lukt het Duitsland nog om AVP-vrij te blijven. Dat het virus vroeg of laat de Duitse grens oversteekt, lijkt bijna onoverkomelijk. Goed werkende vaccins zijn voorlopig nog niet op de markt.
Hek op Duitse grens
Onze oosterburen treffen desondanks maatregelen om het virus buiten de deur te houden. Kort na de uitbraak in West-Polen kondigde deelstaat Brandenburg aan een hek te willen plaatsen op de Pools-Duitse grens om zodoende besmette wilde zwijnen te weren. Lang liet de bouw van het hek niet op zich wachten. Begin januari kwam er een video naar buiten dat de start van de bouw een feit is. Toch biedt een hek geen zekerheid.
De opmars van besmette wilde zwijnen is namelijk niet de enige insleep-route. Ook een half opgegeten broodje ham dat door iemand in de berm wordt gegooid, vormt een gevaar. Het vlees kan immers besmet zijn met het AVP-virus. Als een wild zwijn dit op eet, is de kans groot dat het dier besmet raakt. Hierdoor kan het virus grote sprongen maken en nog voordat het de Duitse grens oversteekt in Nederland opduiken. Kortom: een uitbraak ligt op de loer.
Financiële strop
Bij een uitbraak hebben slachterijen een groot probleem. Dit omdat de exportbestemmingen buiten Europa dan waarschijnlijk grotendeels wegvallen. Dit zou een financiële strop zijn voor de Nederlandse- of Duitse varkenshouderij. De oprukkende AVP-angst in Europa alleen al doen de varkensprijzen geen goed. Zo zijn de varkensprijzen begin 2020 aanzienlijk terug gekomen, omdat slachterijen terughoudend zijn om vriesvoorraden aan te leggen. Bij een eventuele uitbraak levert dat immers zeer waarschijnlijk een flinke waarde-derving op.
Franse maatregelen (vooralsnog) effectief
België kampt ondertussen al bijna anderhalf jaar met Afrikaanse varkenspest. In de provincie Luxemburg zijn inmiddels tegen de 830 besmette wilde zwijnen gelokaliseerd. Frankrijk heeft het virus nogaltijd buiten de deur weten te houden. Tot op de dag van vandaag zijn er nog geen besmette wilde zwijnen aan de Franse zijde van de grens gevonden. De maatregelen die de Franse overheid tot op heden heeft getroffen, lijken vooralsnog effectief te zijn. Zij voeren een intensief bejagingsprogramma op wilde zwijnen langs de grensstreek met de Belgische Ardennen.
Goed voorbeeld doet volgen, zou je kunnen zeggen. De Duitse deelstaat Beieren heeft namelijk de premie voor het schieten op wilde zwijnen aanzienlijk verhoogd. Daarbij worden de zwijnen door drones gevolgd, waarna de beweging wordt gemeld aan de jagers. Deelstaat Noordrijn-Westfalen wil ook een rigoureuze jacht op wilde zwijnen doorvoeren wanneer het virus in Duitsland wordt vastgesteld.
De maatregelen die omliggende landen treffen lijken dus te werken, maar het gevaar voor Nederland is zeker niet geweken. Waakzaam zijn lijkt momenteel voor de Nederlandse varkenshouderij de enigste optie. Een uitbraak ligt letterlijk op de loer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885318/avp-ondanks-maatregelen-ligt-uitbraak-op-de-loer]AVP: ondanks maatregelen ligt uitbraak op de loer[/url]