Het oprukken van de Afrikaanse varkenspest in de Duits-Poolse grensstreek houdt de gemoederen flink bezig. Inmiddels zijn er in Polen, op slechts 40 kilometer van de Duitse grens, karkassen gevonden van besmette wilde zwijnen. Als poging om de dierziekte tegen te houden, gaat de Duitse deelstaat Brandenburg een hek plaatsen.
In Brandenburg is de hoogste alarmfase van kracht. Deze deelstaat grenst namelijk aan het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied in West-Polen. Om ziekte-insleep te voorkomen, wordt er een hek geplaatst op de grens van de deelstaat met de besmette Poolse districten. Het hek wordt 120 kilometer lang en 90 centimeter hoog. Afhankelijk van het besmettingsgevaar blijft het hek voor een beperkte tijd staan.
Een hek als preventiemaatregel is niet nieuw. Buurland Denemarken voltooide aan het begin van deze maand al een 70 kilometer lang hek aan de grens met Duitsland. Aangezien er in Denemarken bijna een jaar tussen planvorming en realisatie zat, rijst wel de vraag of het Duitse hek tijdig klaar is om verdere verspreiding te voorkomen.
Meer preventieve maatregelen
Het hek is niet de enige maatregel die Brandenburg treft om insleep te voorkomen. Eerder al werd de jacht op wilde zwijnen opgevoerd. Ook wordt er in een strook van 15 kilometer langs de Duits-Poolse grens extra gecontroleerd op dode zwijnen. Hoe sneller een besmet kadaver wordt gevonden, des te groter is de kans om eventuele verspreiding voor te zijn.
Ook 6 andere provincies en de steden Cottbus en Frankfurt zijn door het Duitse ministerie gesommeerd om de jacht flink op te schroeven. Daarbij wil het ministerie voor Voedselveiligheid dat er verplicht een bloedmonster wordt afgenomen bij elk dood zwijn dat gevonden is aan de Duits-Poolse grensstreek.
Ook de deelstaten Saksen en Saarland zijn druk bezig om AVP op afstand te houden. In Saksen bijvoorbeeld wordt geoefend met vangkooien om wilde zwijnen (in het geval van een uitbraak) te kunnen vangen. Het West-Duitse Saarland leidt speurhonden op om kadavers en besmette dieren op te sporen. De dreiging daar is een gevolg van de uitbraken in België.
Angst onder varkenshouders
Duitse varkenshouders houden de situatie nauwlettend in de gaten. Verspreiding betekent namelijk een regelrechte ramp. Wanneer het virus in Duitsland de kop op steekt, wordt de export buiten de EU zeer waarschijnlijk aan banden gelegd. Met een jaarlijkse export van 890.000 ton varkensvlees naar niet EU-landen, zou dit een enorme financiële strop zijn.
Ook Nederland zal waarschijnlijk de dupe worden van de grenssluiting. Duitsland is voor Nederland namelijk een belangrijkste importeur van levende varkens en biggen. Wekelijks gaan tussen de 20.000 en 30.000 vleesvarkens en rond de 80.000 biggen de grens over.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885114/hek-tegen-avp-op-pools-duitse-grens]Hek tegen AVP op Pools-Duitse grens[/url]