De wereldwijde voedselprijzen zijn in de achterliggende maand hard gestegen, zo blijk uit FAO voedselprijsindex van de Verenigde Naties. De reden hiervan is de snel stijgende prijs van varkensvlees, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China.
De FAO vleesindex steeg afgelopen maand met 8,4 punten tot het hoogste niveau in jaren tijd: 190,5 punten. De FAO voedselindex steeg in november met 4,7 punten tot 177,2 punten, wat het hoogste niveau sinds 2014 is. De stijging wordt getemperd door de mondiale zuivel- en granenprijzen die stabiel bewegen.
Afrikaanse varkenspest is boosdoener
De reden van de oplopende vleesindex moet gezocht worden in China, waar sinds augustus 2018 Afrikaanse varkenspest heerst. Deze epidemie heeft miljoenen varkens het leven gekost. De totale varkenspopulatie wereldwijd telt 767 miljoen varkens, waarvan 45% in China leeft.
Volgens officiële Chinese statistieken was de varkensstapel in oktober met 41,4% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Sommige bronnen, waaronder de Rabobank, verwachten dat de daling in 2020 uitmondt in een halvering.Â
De beperkte beschikbaarheid van varkensvlees drijft ook in Europa de prijzen enorm op. Dit is een pijnpunt is voor de Europese vleesverwerkende industrie, die al diverse malen de noodklok hebben geluid. Zij hebben moeite om de stijgende inkoopprijzen door te berekenen aan hun afnemers. De varkenshouders profiteren juist van de productieuitval in China. De consument daarentegen zal dieper in de buidel moeten tasten, aangezien zij de hogere inkoopprijzen (deels) moet compenseren.
Toekomst onzeker
De toekomst van de Chinese varkenssector ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Hoewel de Chinese regering aangeeft dat ‘de ergste dierziekte ooit’ onder controle is, klinken de geluiden vanuit het Chinese platteland toch anders. Terwijl de Chinese regering oproept om de varkensproductie een boost te geven, zijn varkenshouders in het land afwachtend. Zolang de dierziekte heerst, is de kans op verspreiding (en opnieuw moeten saneren) te groot.
Daarbij is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest voor veel boeren een financiële strop geweest en hebben zij niet de financiële middelen om dure biggen op te leggen. De Chinese regering heeft compensatieregelingen getroffen, maar die slaan niet aan. Provinciale overheden hebben niet voldoende financiële slagkracht om aan de regels vanuit de centrale overheid te voldoen. Hierdoor zijn vele gevallen van Afrikaanse varkenspest in de doofpot beland, om uitbetaling van vergoedingen te omzeilen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884963/voedsel-fors-duurder-door-chinees-vleestekort]Voedsel fors duurder door Chinees vleestekort[/url]